Ce este distrofia Fuchs și cum se tratează?
 

Ce este distrofia Fuchs și cum se tratează?

Distrofia Fuchs poate fi foarte invalidantă, deoarece ajunge să producă vedere încețoșată continuă. Prin urmare, necesită tratament.
Ce este distrofia Fuchs și cum se tratează?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 mai, 2023

Distrofia Fuchs este o boală care afectează corneea, dar care se tratează. Corneea este un fel de lentilă situată în partea din față a ochiului. Aceasta este responsabilă de refracția luminii și direcționarea razelor acesteia către retină.

Corneea este alcătuită din diferite straturi celulare. În distrofia Fuchs, celulele unuia dintre straturi (endoteliul) încep să moară progresiv. Vederea este alterată și devine neclară.

Prevalența bolii nu este cunoscută cu exactitate. Cu toate acestea, distrofia Fuchs trebuie tratată, deoarece poate afecta grav capacitatea vizuală. Mai jos, vă vom spune în detaliu posibilele sale cauze și cum se tratează.

Ce este distrofia Fuchs?

Distrofia Fuchs este o boală progresivă moștenită a corneei, care apare între 50 și 60 de ani. Conform informațiilor oferite de Expert Review of Ophthalmology, este o afecțiune a corneei posterioare care se manifestă printr-o pierdere a densității celulelor endoteliale.

Endoteliul este în contact cu umoarea apoasă, un fluid care se găsește în camera anterioară a ochiului. Acest strat de celule este responsabil de ejectarea lichidului din cornee, astfel încât acesta să rămână transparent și lumina să intre în mod corespunzător.

Ceea ce se întâmplă în această boală este faptul că aceste celule încep să moară progresiv. Din acest motiv, lichidul se acumulează în cornee și devine din ce în ce mai gros. O publicație a Academiei Americane de Oftalmologie afirmă că boala are două etape:

  • În prima etapă sau stadiul incipient simptomele pot să nu apară sau pot fi foarte ușoare. De fapt, vederea se îmbunătățește pe parcursul zilei.
  • În a doua etapă, vederea este adesea tulbure pe tot parcursul zilei. În timpul somnului, lichidul tinde să se acumuleze în cornee. Prin urmare, simptomele sunt mai severe la trezire.
Distrofia Fuchs afectează adesea ambii ochi.

Simptomele distrofiei Fuchs

Distrofia Fuchs progresează lent. Cel mai caracteristic simptom este vederea încețoșată sau tulbure, ca și cum ar exista o lipsă de claritate a vederii. Manifestările clinice se agravează adesea la trezire.

Inițial, vederea se îmbunătățește în timpul zilei. Cu toate acestea, atunci când daunele sunt considerabile, acest lucru nu se întâmplă. Mulți pacienți raportează mici halouri în jurul luminilor.

De asemenea, din cauza acumulării de lichid în cornee, pe suprafața acesteia se pot forma vezicule. Acestea pot provoca dureri sau disconfort considerabil.

Cauze și factori de risc

În această boală, celulele endoteliale din cornee eșuează progresiv sau mor. Funcția acestor celule, pe lângă hrănirea corneei, este aceea de a preveni inflamația. Pentru a face acest lucru, celulele scot lichidul din interiorul său. În acest fel, corneea își păstrează grosimea și transparența. Atunci când aceste celule își pierd funcționalitatea, corneea se inflamează și razele de lumină nu reușesc să atingă corect retina.

Deși nu se cunoaște cauza exactă pentru care apare această situație, se crede că există o componentă ereditară importantă. Cu toate acestea, bazele genetice sunt complexe și nu există întotdeauna un istoric familial.

Au fost identificați o serie de factori care cresc riscul de a suferi de această afecțiune. Unul dintre ei este vârsta. De obicei, boala debutează după 50 de ani.

Se pare că sexul este un alt factor de risc. Incidența distrofiei Fuchs este mult mai mare la femei decât la bărbați. Boala este foarte frecventă în Statele Unite, dar rară în țările estice, precum Japonia sau China.

Cum se diagnostichează distrofia Fuchs?

Diagnosticul distrofiei Fuchs poate fi complex. Există multe patologii care pot duce la vedere încețoșată. Prin urmare, simptomele pe care le are pacientul nu sunt suficiente. Sunt necesare teste complementare pentru a confirma boala.

Unul dintre testele de bază este examinarea corneei. După cum explică specialiștii Clinicii Mayo , această examinare se efectuează cu o lampă cu fantă, care este un fel de microscop cu lumină. Medicul caută leziuni corneene, inflamații sau protuberanțe.

În plus, medicul efectuează o tomografie corneană. Este un test care permite depistarea edemului. Pahimetria corneană este utilizată pentru a măsura grosimea. După cum am subliniat anterior, corneea este de obicei îngroșată.

În anumite cazuri, se numără celulele corneene. Nu este o procedură obișnuită, dar permite determinarea numărului de celule și a dimensiunii acestora.

Cum se tratează distrofia Fuchs?

Distrofia Fuchs poate fi foarte invalidantă, deoarece vederea ajunge să fie neclară pe tot parcursul zilei pe măsură ce boala progresează. În unele cazuri, anumite tratamente medicale permit ameliorarea simptomelor.

De exemplu, pot fi folosite lentile de contact „moi”. Ele ajută la ameliorarea durerii corneene. Același lucru este valabil și pentru picăturile sau unguentele saline, care funcționează prin reducerea cantității de lichid care se acumulează în cornee.

Tratamentul chirurgical al bolii

Tratamentul medicamentos este adesea insuficient. Din acest motiv, în multe cazuri se apelează la chirurgie. Până de curând, se credea că singura opțiune terapeutică era transplantul de cornee.

Cu toate acestea, în prezent, există tehnici ce vizează în mod specific stratul endotelial. Tehnica cea mai folosită se numește transplant al stratului interior al corneei sau cheratoplastie endotelială a membranei Descemet.

Această tehnică presupune înlocuirea stratului interior al corneei. Procedura se efectuează sub anestezie locală și implică o recuperare mai rapida decât transplantul de cornee obișnuit.

Distrofia Fuchs este asimptomatică la început, dar se tratează

Este important de reținut că distrofia Fuchs este progresivă și insidioasă. În stadiile incipiente, este asimptomatică. Primele semne pot apărea la zeci de ani de la debutul bolii.

Din acest motiv, este important ca în cazul oricărei manifestări să mergeți imediat la oftalmolog. Trebuie să încercați să excludeți alte patologii și să luați un tratament cât mai curând posibil pentru a nu suferi complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.