Cum să vă protejați ochii de frig: sfaturi importante
 

Cum să vă protejați ochii de frig: sfaturi importante

Protejarea ochilor de frig este foarte importantă. Aerul uscat, temperaturile scăzute și încălzirea din interior sunt capabile să genereze ochi roșii și uscați.
Cum să vă protejați ochii de frig: sfaturi importante
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 aprilie, 2023

Majoritatea oamenilor își fac griji pentru ochi doar vara, când razele soarelui sunt atât de intense, încât împiedică vederea clară. Însă, acesta nu ar trebui să fie singurul moment al anului în care vă faceți griji pentru vedere. Trebuie să vă protejați ochii și de frig iarna.

Greșiți dacă credeți că toamna sau iarna ochii nu suferă. De fapt, îngrijirea ochilor în această perioadă poate deveni și mai importantă. Frigul, vântul și aerul mai uscat sunt factori care declanșează uscarea ochilor.

Situația se înrăutățește dacă locuiți în zone cu multă zăpadă sau decideți să călătoriți la munte. Zăpada reflectă foarte puternic razele ultraviolete din lumina soarelui, ceea ce poate afecta vederea.

Este necesar să țineți cont de toate aceste aspecte, deoarece îngrijirea ochilor vă poate ajuta să evitați multe probleme viitoare de vedere. Prin urmare, în acest articol vă oferim o serie de sfaturi ca să vă protejați mai bine ochii de frig!

Cum să vă protejați ochii de frig: sfaturi importante

După cum am menționat deja, există multe aspecte ale iernii care pot avea un efect negativ asupra ochilor. Deși orele de lumină sunt mai puține și intensitatea razelor solare este mai scăzută, este momentul perfect pentru a merge în zonele înzăpezite.

Zăpada reflectă razele ultraviolete, care pot afecta vederea. În plus, aerul rece este mai uscat și mai agresiv cu pielea și ochii. Totuși, a sta numai acasă nu este soluția optimă și nici tipul de viață recomandat. În interiorul locuințelor, fumul de la coșuri este iritant, la fel ca și mediul uscat creat de încălzire.

Prin urmare, este important să fiți conștienți de toți acești factori și să începeți să vă protejați ochii de frig. În primul rând, nu uitați de ochelari de soare, mai ales dacă mergeți pe zăpadă sau la mare altitudine.

Numeroși oameni petrec multe ore din zi în fața unui ecran. În acest caz, se recomandă să faceți o pauză la fiecare oră și să priviți în altă parte. Puteți chiar să faceți anumite exerciții de relaxare musculară pentru a vă corecta postura. Dacă puteți, petreceți pauzele în aer liber, cu lumină naturală.

Descoperiți: Ce este migrena oftalmoplegică?

Femeie cu ochi roșii
Iarna, aerul uscat și rece poate provoca sindromul de ochi roșii.

Aveți grijă de ochii uscați

În interior, este important să insistați ca temperatura să rămână în jur de 21 – 23 de grade Celsius. Utilizarea încălzitoarelor tinde să usuce aerul, de aceea se recomandă utilizarea umidificatoarelor în încăperi.

Când bate vântul, trebuie să folosiți neapărat ochelari de soare. Acest lucru vă va proteja ochii de uscăciune și de particulele transportate de aer. De asemenea, încercați să clipiți mai des, deoarece veți îmbunătăți producția de lacrimi și umiditatea ochilor.

Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, puteți folosi lacrimi artificiale. Ca și în cazul îngrijirii pielii, se recomandă să beți multă apă și să includeți fructe și legume în dietă pentru o mai bună hidratare a corpului.

Petrecând mai mult timp în interior în timpul iernii, folosiți mai mult ecranele, ceea ce duce la oboseala ochilor.

Alte sfaturi

Când simțiți mâncărimi la ochi, încercați să nu îi frecați puternic. Este o consecință a uscăciunii, iar pentru a combate această senzație trebuie să folosiți lacrimi artificiale sau picături pentru ochi. De asemenea, încercați să vă curățați ochii în mod frecvent și să vă îndepărtați corect machiajul.

În cazul oricărui disconfort sau problemă oculară, cel mai bine este să consultați un medic sau un oftalmolog. Medicul va verifica dacă există o patologie gravă și vă va recomanda cele mai eficiente măsuri pentru a atenua situația.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.