Logo image
Logo image

Ce este ependimomul și cum se tratează?

5 minute
Ependimomul este o tumoare care se poate forma atât în ​​măduva spinării, cât și în creier. Deși rata de supraviețuire este mare, tratamentul necesită, de obicei, diferite intervenții.
Ce este ependimomul și cum se tratează?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 13 mai, 2023

Ependimomul este un tip de tumoare care se formează în sistemul nervos central. Se poate dezvolta atât în creier, cât și în măduva spinării. Este mai frecvent la copiii mici decât la adulți; chiar și așa, este posibil să apară la orice vârstă. Prezența acestuia tinde să provoace o blocare a circulației lichidului cefalorahidian. Cum se tratează ependimomul?

Multe persoane pot fi asimptomatice pentru o perioadă lungă de timp sau pot exprima simptome nespecifice. Prin urmare, diagnosticul este adesea întârziat. Din fericire, în prezent există mai multe tratamente eficiente.

Ce este ependimomul?

Ependimomul este o tumoare primară care poate începe în creier sau măduva spinării (sistemul nervos central). Nu provine din nicio altă parte a corpului. Un articol distribuit de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice explică faptul că se dezvoltă din celule gliale.

Mai exact, provine din celulele ependimale, cele care căptușesc ventriculii creierului și canalul ependimal al măduvei spinării. Boala constituie aproximativ 5% din glioamele intracraniene la adulți și până la 10% din tumorile sistemului nervos central la copii.

Celulele ependimale sunt responsabile de producerea lichidului cefalorahidian la nivelul ventriculilor cerebrali. În restul sistemului nervos central, ele facilitează mișcarea acestui fluid. Joacă un rol important în protejarea acestui sistem.

Ependimomul apare atunci când aceste celule cresc necontrolat, creând o tumoare. De obicei, tumoarea este moale și gri sau roșiatică. Principala diferență între copii și adulți este locația tumorii:

  • La copii, acest cancer afectează jumătatea inferioară a creierului.
  • La adulți, este mai frecvent în măduva spinării.

Tipuri și grade

Ependimomul poate fi clasificat în diferite tipuri și grade. Tipurile se disting în funcție de locație (creier sau măduva spinării). Gradele corespund atipiei pe care o prezintă celulele. Celulele canceroase care diferă ușor de celulele normale vor constitui o tumoare de grad scăzut. Cele care sunt formate din celule foarte puțin asemănătoare cu cele sănătoase vor fi de grad înalt.

Ependimomul de gradul I

Ependimoamele de gradul I sunt cele formate din celule care cresc lent. În cadrul acestui grup întâlnim subependimomul și ependimomul mixopapilar. Ambele tipuri sunt mai frecvente la adulți decât la copii.

Ependimomul de gradul II

Tumorile de gradul II sunt mai frecvente decât cele de mai sus. Au o creștere mai rapidă și includ o multitudine de subtipuri. De exemplu, includ ependimoamele papilare și celulare.

Ependimomul de gradul III

Ependimoamele de gradul III sunt cele mai agresive. Celulele sunt atipice și au o creștere foarte rapidă. Acest tip de cancer este denumit și „ependimom anaplazic”. Apare adesea în interiorul craniului, fie în creier, fie în trunchiul cerebral.

Acest cancer are o capacitate mai mare de răspândire, deoarece face acest lucru prin lichidul cefalorahidian. Prin urmare, este posibil ca și alte focare tumorale să apară în creier sau în măduva spinării. De obicei, nu metastazează în alte organe.

Descoperiți: Când va apărea vaccinul contra cancerului cerebral?

Care sunt simptomele?

Ependimomul apare în diferite părți ale sistemului nervos central. De asemenea, poate afecta oameni de orice vârstă. Toți acești factori înseamnă că simptomele sunt variabile. De fapt, așa cum am subliniat în introducere, unii oameni nu au simptome.

Unul dintre cele mai frecvente semne este durerea de cap. Tumora poate determina creșterea presiunii intracraniene. Greața, vărsăturile și starea de rău sunt frecvente. Unii pacienți prezintă vedere încețoșată sau pierderea vederii.

Alte simptome sunt pierderea echilibrului, dificultățile de mers și convulsiile. Când ependimomul afectează măduva spinării, apar slăbiciunea și furnicăturile la nivelul extremităților. Pot exista și dureri de gât.

Cauze și factori de risc

Ependimomul apare deoarece celulele încep să se înmulțească necontrolat. Cauza este o mutație în ADN-ul acestor celule. Cu toate acestea, nu știm de ce se întâmplă acest lucru.

Persoanele care suferă de neurofibromatoză de tip 2 au un risc mai mare de a suferi de această boală. Aceasta este o tulburare genetică care favorizează formarea de tumori în sistemul nervos.

Cum este diagnosticat ependimomul?

Diagnosticul ependimomului este complex și necesită anumite teste complementare. Medicul efectuează un examen neurologic complet pentru a evalua simțurile pacientului, coordonarea, reflexele și nervii cranieni. Urmează testele imagistice, cum ar fi RMN-ul sau CT-ul.

După cum explică specialiștii Clinicii Mayo, aceste teste sunt necesare pentru a localiza formațiunea tumorală. Uneori, se efectuează și o puncție lombară, adică un test care constă în extragerea lichidului cefalorahidian prin perforarea unui spațiu dintre vertebre.

Lichidul este analizat în laborator pentru a se stabili dacă există celule tumorale sau modificări care indică prezența acestora. Tumora este analizată pentru a vedea celulele care stau la baza acesteia.

Cum se tratează ependimomul?

Din fericire, ependimomul se tratează în diferite moduri. De fapt, după cum explică o publicație a Spitalului de Cercetare pentru Copii St. Jude, rata de supraviețuire este destul de mare. Rata de supraviețuire la 5 ani este considerată a fi între 70 și 85%.

Prima opțiune terapeutică este intervenția chirurgicală. Scopul este de a îndepărta întreaga formațiune tumorală sau de a reduce dimensiunea acesteia cât mai mult posibil. Problema este că aceasta crește adesea în zone delicate asupra cărora este greu de intervenit. Prin urmare, îndepărtarea întregii tumori nu este întotdeauna posibilă.

Așadar, mulți pacienți necesită și alte tratamente pentru a ucide celulele canceroase reziduale. Unul dintre ele este radioterapia.

Există diferite modalități de a utiliza radioterapia, cum ar fi intensitatea modulată sau terapia cu protoni. Acestea sunt tehnici care urmăresc să focalizeze radiațiile asupra zonei tumorale și să reducă deteriorarea țesuturilor sănătoase. Radioterapia poate fi de ajutor și în prevenirea reapariției ependimomului.

Altă tehnică utilă este radiochirurgia, care constă în concentrarea radiațiilor în anumite puncte ale tumorii.

Chimioterapia este o altă opțiune de tratament. Cu toate acestea, nu este foarte eficientă. Această opțiune este adesea rezervată cazurilor în care atât intervenția chirurgicală, cât și radioterapia au eșuat.

Citiți și: Cercetătorii au descoperit celulele care duc la recidivă în cancerul de colon

Ependimomul se tratează

Ependimomul este o tumoare care se dezvoltă din anumite celule gliale, care se tratează de multe ori cu succes. Aceste celule se găsesc atât în creier, cât și în măduva spinării. Prin urmare, este posibil ca această tumoră să apară oriunde în aceste zone.

Deși este considerat un tip rar de cancer, este important să cunoașteți posibilele simptome ale ependimomului pentru a-l putea identifica. Cu cât se poate ajunge mai devreme la un diagnostic, cu atât este mai probabil ca tratamentul să fie eficient.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Achey, R. L., Vo, S., Cioffi, G., Gittleman, H., Schroer, J., Khanna, V., Buerki, R., Kruchko, C., & Barnholtz-Sloan, J. S. (2020). Ependymoma, NOS and anaplastic ependymoma incidence and survival in the United States varies widely by patient and clinical characteristics, 2000-2016. Neuro-oncology practice7(5), 549–558. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7516115/
  • Ependymoma – Childhood – Stages and Grades. (2023, 19 abril). Cancer.Net. https://www.cancer.net/cancer-types/ependymoma-childhood/stages-and-grades
  • Ependimoma – Panorama general – Mayo Clinic. (2023, 15 abril). https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/ependymoma/cdc-20350144
  • Jain, A., Amin, A. G., Jain, P., Burger, P., Jallo, G. I., Lim, M., & Bettegowda, C. (2012). Subependymoma: clinical features and surgical outcomes. Neurological research34(7), 677–684. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4618470/
  • Limaiem, F. (2023, 1 enero). Myxopapillary Ependymoma. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559172/
  • Pan, E. (2003). Ependymoma. Holland-Frei Cancer Medicine – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK13559/
  • Yao, Y., Mack, S. C., & Taylor, M. D. (2011). Molecular genetics of ependymoma. Chinese journal of cancer30(10), 669–681. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012267/
  • Zamora, E. A. (2022, 27 junio). Ependymoma. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538244/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.