Ce este gastropareza diabetică și cum se tratează?
Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza
Gastropareza diabetică este un sindrom caracterizat prin golirea gastrică întârziată în absența obstrucției mecanice a stomacului. Până la 50% din cazuri sunt asimptomatice. Cele mai frecvente simptome, atunci când apar, sunt sațietatea precoce (plinătatea postprandială), greața și vărsăturile. Principala cauză a gastroparezei este diabetul zaharat. Cum se tratează gastropareza diabetică?
Diabetul și afectarea nervoasă
În diabetul zaharat, afectarea nervilor apare la până la 50% dintre pacienți. Această patologie este cunoscută sub numele de neuropatie diabetică.
Deși cea mai frecventă neuropatie diabetică este polineuropatia simetrică distală, care afectează nervii motori și senzoriali din mâini și picioare, apar și disautonomii. Acestea din urmă apar din cauza implicării sistemului nervos autonom. Simptomele sunt cardiace, gastrointestinale și genito-urinale.
Gastropareza diabetică
Deși gastropareza definită ca paralizia mușchilor stomacului nu apare doar în diabetul zaharat, acesta este cea mai frecventă cauză. Primul care a descris patologia a fost Kassander, în 1958. Acesta a folosit termenul de gastroparesis diabeticorum pentru a descrie procesul de atonie și îngreunarea golirii gastrice la pacienții diabetici.
Prevalența patologiei în rândul persoanelor cu diabet nu este bine definită. Este estimată a fi între 10% și 76%. Este asociată cu un control slab al glicemiei.
Cauze
În gastropareza diabetică, ca și în alte neuropatii, cauzele sunt multifactoriale. Acestea se bazează pe alterarea nervoasă și vasculară produsă de hiperglicemia susținută, împreună cu scăderea concentrației de insulină. Aceste modificări produc alterări în activitatea motorie a stomacului, ceea ce duce la următoarele:
- Probleme în relaxarea adaptativă a stomacului pentru a primi bolul alimentar
- Scăderea sau creșterea frecvenței activității electrice intrinseci a stomacului
- Scăderea contracției antrului stomacului, cu dificultăți în descompunerea particulelor mari de alimente
- Creșterea tonusului sfincterului piloric, care încetinește golirea conținutului gastric în duoden
- Atrofia sau fibroza mușchiului neted al organului
Alterarea este considerată o neuropatie autonomă, deoarece duce la implicarea nervului vag (efector principal al sistemului nervos parasimpatic) și creșterea activității sistemului simpatic. Rezultatul este aritmia gastrică.
Recomandăm: Remedii naturale pentru diabetul de tip 2
Simptomele gastroparezei diabetice
Din cauza paraliziei mușchilor stomacului, golirea gastrică este întârziată. Aceasta se manifestă prin următoarele:
- Greață și vărsături
- Pierderea poftei de mâncare
- Plenitudine postprandială
- Distensie abdominală
- Dureri abdominale în epigastru
Aceste simptome sunt nespecifice și sunt comune și altor patologii intestinale, cum ar fi boala ulceroasă, obstrucția gastrică, cancerul de stomac și dispepsia funcțională.
Întârzierea golirii gastrice produce modificări ale glicemiei după masă. Complicațiile identificate sunt următoarele:
- Pierdere în greutate
- Control slab al glicemiei
- Tulburări hidroelectrolitice
- Scăderea absorbției unor medicamente
- Risc crescut de aspirație bronșică în procedurile care necesită anestezie
Cum este diagnosticată gastropareza diabetică?
Asociația Americană de Gastroenterologie recomandă, în caz de suspiciune de gastropareză diabetică, o evaluare inițială cu întrebări și examen fizic. Apoi, este necesară o hemoleucogramă completă, hemoglobina glicozilată și profilul metabolic pentru a evalua controlul glicemic.
Medicul solicită și amilazemia.
Pentru a exclude obstrucția mecanică sau alte boli gastrointestinale, se efectuează un studiu radiologic gastrointestinal superior în serie cu bariu și ultrasunete (în cazul simptomelor biliare). Endoscopia superioară este utilizată pentru a exclude leziunile mucoasei.
Standardul de diagnostic ideal este scintigrafia, în care alimentele radiomarcate sunt ingerate pentru a determina golirea gastrică la intervale de 15 minute timp de 4 ore. Dacă există reținere a mai mult de 10% din hrană după 4 ore, acesta este un semn de gastropareză.
Recomandăm: 15 sfaturi pentru îngrijirea pielii în diabet
Cum se tratează gastropareza diabetică?
După excluderea altor cauze, gastropareza este tratată prin evaluarea severității și corectarea complicațiilor. Scopul abordării este de a optimiza controlul glicemic și de a menține o stare nutrițională adecvată.
Consumul de alimente omogenizate și suplimente nutritive este necesar în cazurile de gastropareză severă. La pacienții cu manifestări ușoare și moderate, sunt indicate prokinetice si antiemetice: cisapridă, domperidonă, ondansetron și metoclopramidă.
Medicamentele care agravează tulburarea de motilitate gastrică, cum ar fi antiacidele, blocantele canalelor de calciu, antagoniştii receptorilor de histamină, inhibitorii pompei de protoni, analgezicele opioide, agoniştii receptorilor beta adrenergici, difenhidramina, sucralfatul şi antidepresivele triciclice, trebuie eliminate.
În caz de gastropareză severă rezistentă la medicamente, se poate încerca stimularea electrică gastrică (electrozii sunt implantați în stratul muscular gastric prin laparotomie sau laparoscopie). Este posibilă și o intervenție chirurgicală cu rezecția unei părți a stomacului.
O problemă fără tratament specific
În cazurile ușoare de gastropareză diabetică, se recomandă modificarea dietei și doze mici de antiemetice sau procinetice. Deoarece există o încetinire a mișcării alimentelor, se servesc 6 mese mici pe tot parcursul zilei, în loc de 3 mese mari.
Nici alimentele bogate în grăsimi nu trebuie consumate, deoarece întârzie și mai mult golirea gastrică. Și fibre insolubile îngreunează digestia.
Alimentele nedigerate fermentează în stomac și duc la înmulțirea bacteriilor. În plus, se pot întări și forma o masă numită bezoar, care poate provoca obstrucție gastrică. O dietă echilibrată și adecvată este esențială în tratarea diabetului și a complicațiilor acestuia.
Gastropareza diabetică este un diagnostic rar care are un impact negativ asupra vieții pacienților. De obicei, gastropareza diabetică se tratează simptomatic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Barney C, Parra J, Meza L. Gastroparesia diabética: revisión corta con viñeta clínica ilustraiva. Actualización y puntos más relevantes para la práctica clínica. Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes y Metabolismo 2020;7(4). Disponible enhttps://revistaendocrino.org/index.php/rcedm/article/view/653/843
- Carpio-Deheza G, Almendras MC. Diabe . Diabetic gastroparesis: a gastrointestinal complication underdiagnosed in diabetic neuropathy. Rev Méd-Cient “Luz Vida”. 2011;2(1):46-50.
- Cundulle K, Cedeño S. Neuropatía gastrointestinal diabética. Una revisión de la literatura. Anatomía Digital 2022;5(3.2):34-45.
- Mayor V, et al. Diagnóstico y tratamiento actual de la gastroparesia: una revisión sistemática de la literatura. Rev. colomb. Gastroenterol. 2020;35(4). Disponible en www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-995720200 0400471
- Reyes P, Rojs W. Gastroparesia diabética: comparación del vaciamiento gástrico de pacientes tratados con eritromicina o cisaprida. Repertorio de Medicina y Cirugía 2000. Disponible en https://www.fucsalud.edu.co/sites/default/files/2017-01/1_22.pdf
- Parkan M, Hasler W, Fisher R. Asociación Americana de Gastroenterología. Revisión técnica sobre el diagnóstico y tratamiento de la gastroparesia. Gastroenterology 2004;127. Disponible en https://www.medigraphic.com/pdfs/gastro/ge-2005/ge053n.pdf
- Parkman H, Camilleri M, Farrugia G, et al. Gastroparesis and functional dyspepsia: excerpts from the AGA/ANMS meeting. Neurogastroenterol Motil 2010;22.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.