Turmericul ajută la prevenirea diabetului?
 

Turmericul ajută la prevenirea diabetului?

Potențialul turmericului de a preveni diabetul a făcut obiectul cercetărilor științifice. Este eficient?
Turmericul ajută la prevenirea diabetului?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2023

Turmericul (Curcuma longa) este unul dintre cele mai apreciate condimente pentru potențialul său de a reduce riscul de diabet. Deși are și alte aplicații medicinale, a câștigat popularitate datorită cercetărilor care asociază aportul său cu controlul glicemic și prevenirea complicațiilor asociate. Turmericul chiar ajută la prevenirea diabetului?

Curcumina – principalul compus activ al turmericului – contribuie la reducerea rezistenței la insulină, pe lângă îmbunătățirea sănătății metabolice. În plus, combate inflamația, stresul oxidativ și alți factori care compromit bunăstarea persoanelor cu risc de diabet.

În acest sens, o recenzie distribuită de Current Topics in Medicinal Chemistry a concluzionat faptul că turmericul are efecte antidiabetice, acționând ca un antioxidant, neuroprotector și antiinflamator.

Turmericul ajută la prevenirea diabetului?

Turmericul este cunoscut și sub denumirea de „condimentul de aur” sau „șofranul indian”. Este popular în medicina ayurvedică, deoarece este un element de bază în prepararea de remedii pentru prevenirea și tratarea bolilor cronice și creșterea nivelului de energie.

Mai exact, este compus din substanțe bioactive cu potențialul de a promova sănătatea și bunăstarea. Conform Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects, turmericul oferă următoarele:

  • Proteine
  • Polizaharide
  • Acizi grași
  • Sesquiterpenel
  • Ulei volatil cu turmeron
  • Vitamine din complexul B
  • Carbohidrați și fibre alimentare
  • Curcuminoide: curcumină, demetoxicurcumină, 5’-metoxicurcumină și dihidrocurcumină
  • Alte uleiuri volatile: d-α-felandren, d-sabinen, cinol, borneol și zingiberen
  • Minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu și sodiu

Grație acestei compoziții, nu este surprinzător faptul că multe dintre proprietățile turmericului sunt susținute de știință. Deși nu este un tratament de primă linie când vine vorba de abordarea afecțiunilor, a fost recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune suplimente.

În ceea ce privește diabetul, există mai multe studii care evaluează eficacitatea acestuia. O recenzie a studiilor din revista Nutrients a arătat că numeroase investigații in vitro și in vivo au furnizat dovezi puternice a eficacității antidiabetice a curcuminei.

Datele raportate sugerează faptul că acest polifenol are potențial terapeutic de a preveni diabetul și de a reduce complicațiile acestuia. Se crede că mecanismul său de acțiune presupune modularea mai multor molecule de semnalizare legate de inflamație.

Persoană care își măsoară glicemia
Ceea ce mâncăm este foarte important în contextul diabetului, atât pentru a-l preveni, cât și atunci când avem deja diagnosticul.

Curcuma, sindromul metabolic și prevenirea diabetului

Beneficiile turmericului în prevenirea diabetului se datorează în mare măsură capacității sale de a combate sindromul metabolic. Această afecțiune grupează o serie de procese chimice modificate, inclusiv rezistența la insulină, nivelul ridicat de glucoză, tulburările lipidelor și obezitatea.

Cercetările distribuite de Jurnalul Internațional de Endocrinologie și Metabolism au arătat că turmericul are efecte antihiperglicemiante și de sensibilizare la insulină, reducând rezistența și complicațiile asociate.

În cazul rezistenței la insulină, celulele musculare și hepatice nu reușesc să absoarbă glucoza din sânge în mod adecvat pentru a o folosi ca sursă de energie. Glicemia crește, funcția pancreasului este afectată și apare diabetul de tip 2.

Longhua Chinese Medicine a raportat faptul că turmericul are potențialul de a controla factorii de risc asociați cu sindromul metabolic. Aceștia includ glucoza, colesterolul, trigliceridele, inflamația și indicele de masă corporală.

Acest lucru este susținut și de o Frontiers in Endocrinology , care a concluzionat faptul că turmericul este un antidiabetic și antiinflamator natural, sigur și ieftin. Efectul benefic este atribuit capacității sale de a suprima stresul oxidativ și procesul inflamator.

Cercetătorii au descoperit că reduce glicemia a jeun, hemoglobina glicozilată, indicele de masă corporală, proteina C reactivă seric, colesterolul total și trigliceridele la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Previne complicațiile asociate diabetului

Pe lângă reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, turmericul aduce beneficii și pacienților care suferă deja de această boală. Având în vedere proprietățile sale, poate minimiza riscul de complicații asociate, cum ar fi boala hepatică grasă non-alcoolică, neuropatia diabetică și nefropatia, printre altele.

  • Cercetările împărtășite de Pharmacy Practice au arătat că extractul de curcumină are potențial terapeutic împotriva bolii hepatice grase non-alcoolice. Cu toate acestea, nu este un substitut pentru tratamentul medical sau schimbarea stilului de viață.
  • În Jurnalul Indian de Științe Farmaceutice, cercetătorii au raportat că turmericul a îmbunătățit efectul hipoglicemiant al insulinei și a avut un efect protector împotriva apariției neuropatiei diabetice. Această complicație provoacă leziuni la nivelul nervilor periferici, care trimit semnale către și de la extremitățile corpului.
  • Studiile pe animale raportate de BioMed Research International vorbesc despre potențialul curcuminei de a combate nefropatia diabetică. Turmericului i se atribuie un efect antifibrotic. Totuși, sunt necesare studii serioase pe oameni pentru a demonstra acest beneficiu.
  • Deși dovezile sunt limitate și lipsesc studiile pe oameni, se crede că turmericul este benefic împotriva disfuncției erectile care apare din cauza diabetului zaharat. Un studiu pe șobolani raportat de Journal of Sexual Medicine a făcut descoperiri promițătoare.

Biodisponibilitatea curcuminei: un dezavantaj

În ciuda varietății mari de studii care leagă curcumina de efecte pozitive la pacienții cu diabet, există un dezavantaj major: biodisponibilitatea substanței. Ce înseamnă asta? O substanță biodisponibilă este absorbită și ajunge în fluxul sanguin cu ușurință. Atunci când este administrată intravenos, are efectul optim. Cu toate acestea, prin consumul oral, această capacitate este diminuată.

Turmericul nu face excepție. În cazul administrării orale, există o biodisponibilitate mică a curcuminei. Absorbția intestinală este slabă, iar substanța este descompusă și eliminată rapid. Chiar și așa, există un truc care poate reduce acest inconvenient.

Un studiu din revista Foods arată faptul că aportul simultan de curcumină și piperină – compusul activ al piperului negru – crește biodisponibilitatea până la 2000%.

Boabe de piper negru
Piperina din piperul negru crește biodisponibilitatea curcuminei atunci când sunt consumate împreună.

Posibile efecte secundare ale turmericului

Consumul de suplimente cu turmeric și curcumină este considerat sigur la majoritatea adulților sănătoși. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea datorită tolerabilității și eficacității produsului.

Dozele sugerate variază de la 4000 la 8000 mg pe zi.

Cu toate acestea, consumul trebuie să fie moderat, deoarece în exces poate provoca greață, disconfort digestiv, diaree, gaze, scaune galbene și dureri de cap. Condimentul este contraindicat în următoarele cazuri:

  • Pacienți cu arsuri la stomac și reflux acid
  • Femei însărcinate și care alăptează (consultați mai întâi medicul)
  • Persoane cu boli ale vezicii biliare
  • Pacienți care iau anticoagulante, antibiotice, antidepresive, medicamente cardiovasculare sau medicamente anticancerigene
  • Pacienți care urmează să fie operați

Este turmericul bun pentru prevenirea diabetului?

Includerea turmericului în dieta obișnuită poate contribui la prevenirea diabetului și a complicațiilor acestuia. În ciuda acestui fapt, trebuie luat în considerare faptul că aportul oral implică o biodisponibilitate scăzută a curcuminei. Prin urmare, trebuie consumat concomitent cu piperină, fie natural, fie sub formă de suplimente.

În orice caz, turmericul nu înlocuiește medicamentele sau terapiile pentru prevenirea și tratarea diabetului. Este esențial să adoptați un stil de viață sănătos și să respectați recomandările medicului.

Utilizarea acestui supliment este doar complementară.
.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
  • Nabavi SF, Thiagarajan R, Rastrelli L, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Alinezhad H, Nabavi SM. Curcumin: a natural product for diabetes and its complications. Curr Top Med Chem. 2015;15(23):2445-55. doi: 10.2174/1568026615666150619142519. PMID: 26088351.
  • Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
  • Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1837. doi: 10.3390/nu11081837. PMID: 31398884; PMCID: PMC6723242.
  • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. In Foods (Vol. 6, Issue 10, p. 92). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods6100092
  • Ghorbani Z, Hekmatdoost A, Mirmiran P. Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. PMID: 25745485; PMCID: PMC4338652.
  • Laurindo, L. F., Barbalho, S. M., Joshi, R. K., Rezende, B. de A., de Alvares Goulart, R., Guiguer, E. L., & Araújo, A. C. (2021). Curcuma longa and curcumin on metabolic syndrome: a systematic review. In Longhua Chinese Medicine (Vol. 4, pp. 32–32). AME Publishing Company. https://doi.org/10.21037/lcm-21-25
  • Marton, L. T., Pescinini-e-Salzedas, L. M., Camargo, M. E. C., Barbalho, S. M., Haber, J. F. dos S., Sinatora, R. V., Detregiachi, C. R. P., Girio, R. J. S., Buchaim, D. V., & Cincotto dos Santos Bueno, P. (2021). The Effects of Curcumin on Diabetes Mellitus: A Systematic Review. In Frontiers in Endocrinology (Vol. 12). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.669448
  • Maithili Karpaga Selvi N, Sridhar MG, Swaminathan RP, Sripradha R. Efficacy of Turmeric as Adjuvant Therapy in Type 2 Diabetic Patients. Indian J Clin Biochem. 2015 Apr;30(2):180-6. doi: 10.1007/s12291-014-0436-2. Epub 2014 May 8. PMID: 25883426; PMCID: PMC4393385.
  • White CM, Lee JY. The impact of turmeric or its curcumin extract on nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review of clinical trials. Pharm Pract (Granada). 2019 Jan-Mar;17(1):1350. doi: 10.18549/PharmPract.2019.1.1350. Epub 2019 Mar 4. PMID: 31015871; PMCID: PMC6463416.
  • Saadati, S., Sadeghi, A., Mansour, A. et al. Curcumin and inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, placebo controlled clinical trial. BMC Gastroenterol 19, 133 (2019). https://doi.org/10.1186/s12876-019-1055-4
  • Kulkarni, S., & Dhir, A. (2010). An overview of curcumin in neurological disorders. In Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Vol. 72, Issue 2, p. 149). OMICS Publishing Group. https://doi.org/10.4103/0250-474x.65012
  • Lu M, Yin N, Liu W, Cui X, Chen S, Wang E. Curcumin Ameliorates Diabetic Nephropathy by Suppressing NLRP3 Inflammasome Signaling. Biomed Res Int. 2017;2017:1516985. doi: 10.1155/2017/1516985. Epub 2017 Jan 17. PMID: 28194406; PMCID: PMC5282455.
  • Draganski A, Tar MT, Villegas G, Friedman JM, Davies KP. Topically Applied Curcumin-Loaded Nanoparticles Treat Erectile Dysfunction in a Rat Model of Type-2 Diabetes. J Sex Med. 2018 May;15(5):645-653. doi: 10.1016/j.jsxm.2018.03.009. PMID: 29699754; PMCID: PMC8826927.
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.