Logo image
Logo image

Ce este hipermobilitatea articulației sacroiliace?

3 minute
Medicii pot efectua mai multe teste pentru a determina mobilitatea articulară și a diagnostica hipermobilitatea articulației sacroiliace.
Ce este hipermobilitatea articulației sacroiliace?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Articulația sacroiliacă se află sub coloana vertebrală lombară, lângă porțiunea de jos a acesteia, deasupra coccisului. Această structură conectează osul sacral (acel os triunghiular localizat la capătul inferior al coloanei vertebrale) și pelvisul (creasta iliacă). Hipermobilitatea articulației sacroiliace și alte probleme asemănătoare sunt mai frecvente în rândul femeilor tinere sau de vârstă mijlocie.

Citește și:

2 diete care îți întăresc oasele și articulațiile

Articulația sacroiliacă prezintă următoarele caracteristici:

  • Este mică, foarte puternică și consolidată de ligamente
  • Nu prezintă o mobilitate crescută
  • Transmite toate forțele din partea superioară a corpului către șolduri și picioare
  • Acționează asemenea unui amortizor

Structura anatomică a articulației sacroiliace

Some figure

Pelvisul alcătuiește baza torsului, susține abdomenul și constituie punctul de legătură dintre membrele inferioare și tors. Astfel, acesta reprezintă un inel osteoarticular închis, alcătuit din trei grupuri de oase și trei articulații.

Cele trei grupuri oase sunt:

  • Două oase iliace simetrice
  • Un os sacral simetric
  • Blocul vertebral alcătuit din fuziunea a cinci vertebre sacrale

Pelvisul este foarte important în ceea ce privește echilibrul coloanei vertebrale, deoarece orice problemă la nivelul primei structuri o va afecta pe cea de-a doua. Din acest motiv, îl putem considera o unitate funcțională.

Articulația sacroiliacă leagă coloana vertebrală (care este flexibilă) și pelvisul (care este stabil). În plus, oamenii de știință consideră că osul sacral face parte din vertebrele lombare și că oasele iliace sunt componente ale membrelor inferioare.

Cauzele durerii de la nivelul articulației sacroiliace

Nu este foarte clar de ce această regiune poate fi afectată de durere. Unii specialiști bănuiesc că de vină ar fi o modificare a mișcării normale a articulației.

Posibilele surse ale durerii sacroiliace includ:

  • Hipermobilitatea articulației sacroiliace: Adică această regiune a spatelui prezinte o mobilitate crescută și instabilitate. Pacienții vor resimți durere la nivelul regiunii lombare sau al șoldurilor, iar disconfortul poate radia spre regiunea inghinală.
  • Hipomobilitatea articulației sacroiliace: În acest caz, articulația sacroiliacă prezintă o mobilitate redusă. Astfel, pacienții resimt durere la nivelul regiunii lombare în lateral sau la nivelul feselor. Durerea poate radia de-a lungul picioarelor.

Disconfortul care afectează articulația sacroiliacă a fost descris ca fiind asemănător cu durerea sciatică, care este cauzată de radiculopatie.

Evaluarea articulației sacroiliace

Some figure

Există numeroase teste care pot proba mobilitatea acestei articulații pentru a diagnostica hipermobilitatea și alte probleme asemănătoare. Complexitatea testelor variază. Acestea sunt adaptate de fiecare fizioterapeut în parte.

Ar putea să te intereseze:

Ce este artrita reumatoidă: 5 informații importante

Totodată, diferite teste pot produce rezultate diferite. Anamneza este foarte importantă înainte de orice tip de examinare medicală, deoarece îl poate ghida pe specialist către testul corect.

Printre cele mai frecvente metode de diagnosticare se numără:

  • Testul de mobilitate al articulației sacroiliace: Medicii ar trebui să ia în considerare acest test, care oferă informații despre mobilitatea din interiorul structurii articulare, pentru evaluarea inițială a articulației.
  • Testul Downing: Stabilește prezența leziunilor și diferența dintre deficitul de mobilitate total sau parțial al oaselor iliace din sacrum. De fapt, acest test cuprinde două examinări separate:
    • Testul de alungire
    • Testul de scurtare
  • Glisare de la sacrum la pântec: Această tehnică poate detecta blocajele articulare și orice alte simptome care survin în timpul manevrei.
  • Testul Gillet de flexiune a șoldului: Cu această manevră, medicul poate diagnostica scăderea mobilității iliumului sau a osului sacral.

Tipuri de tratament pentru hipermobilitatea articulației sacroiliace

Problemele cu articulația sacroiliacă pot fi tratate cu ajutorul mai multor tehnici de fizioterapie:

  • Deblocarea articulară
  • „Alunecările de teren”
  • Exercițiile de întindere
  • Reorganizarea lanțurilor neuromusculare

Câteva sfaturi suplimentare

Pe lângă măsurile prezentate anterior, există și alte trucuri la care pacienții pot apela, cum ar fi aplicarea de gheață și de căldură sau odihna. Aceștia pot opta și pentru medicamente analgezice, suporturi, corectoare posturale și exerciții fizice controlate.

Reține însă că trebuie să consulți un medic dacă experimentezi disconfort în regiunea sacroiliacă. Nu încerca niciun tratament fără supravegherea specialistului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mejía, G. E., Arias, M., Valdez, K., Carrillo, S., & Infante, G. (2008). Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, diagnóstico y tratamiento. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Ramirez, C. (2007). Disfunción de la articulación sacro ilíaca: causa potencial de dolor lumbar. SaludUIS.
  • Cánovas Martínez, L., Orduña Valls, J., Paramés Mosquera, E., Lamelas Rodríguez, L., Rojas Gil, S., & Domínguez García, M. (2016). Sacroiliac joint pain: Prospective, randomised, experimental and comparative study of thermal radiofrequency with sacroiliac joint block. Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.redare.2015.12.001.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.