Ce este Kinesio Taping și cum se utilizează?
Probabil că nu ai auzit niciodată până acum termenul Kinesio Taping. Cu toate acestea, este posibil să fi văzut ocazional pe cineva pe stradă cu niște benzi colorate într-una sau mai multe zone ale corpului său. Așadar, ce este Kinesio Taping?
Ce sunt acele benzi colorate? Pentru ce sunt folosite? Cum funcționează? Le poate folosi oricine?
Aceste benzi adezive și hipoalergenice de bumbac sunt utilizate pentru a trata leziunile și alte tulburări fizice. Acestea alcătuiesc tehnica cunoscută sub denumirea de Kinesio Taping, care a fost inventată în 1970 și a fost foarte bine primită în țări precum Japonia. Hai să descoperim împreună de ce această tehnică s-a dovedit a fi utilă în diverse tratamente, nu doar pentru sportivii profesioniști.
Ce este Kinesio Taping?
Kinesio Taping este o tehnică care presupune plasarea benzilor elastice de bumbac, hipoalergenice, rezistente la apă în anumite zone ale corpului cu probleme. Pentru a facilita mișcarea, benzile sunt confecționate dintr-un tip de fibre care se pot întinde până la 140% din lungimea lor inițială.
Odată ce un expert plasează benzile pe corp, ele pot rămâne pe piele timp de câteva zile. Cu toate acestea, trebuie înlocuite după ceva timp (de obicei după 3-4 zile, în funcție de caz).
Evident, benzile nu afectează flexibilitatea și nu împiedică mișcarea. Dimpotrivă, acestea favorizează accelerarea procesului de vindecare. Prin urmare, sunt un adjuvant excelent la diferite tipuri de terapii (cum ar fi masajul).
Îți recomandăm:
Culoarea benzilor
Tehnica Kinesio Taping este utilizată pentru a trata stresul muscular. Culoarea benzii va varia în funcție de locul de plasare, tipul de tracțiune, accidentările suferite și alți factori. De exemplu, se folosesc benzi albastre și negre pentru a relaxa mușchii (acestea au, de asemenea, un efect analgezic), în timp ce benzile roz și galbene sunt stimulente.
Cum funcționează benzile kinesiologice?
Odată ce banda este plasată, căldura generată de mișcare activează un tip masaj care elimină disconfortul.
Beneficiile benzilor kinesiologice
Deși studiile clinice nu au demonstrat încă eficacitatea acestora, unii profesioniști în domeniu afirmă că Kinesio Taping este o tehnică care oferă următoarele avantaje:
- Facilitează drenajul limfatic;
- Activează circulația sângelui;
- Ajută la îmbunătățirea posturii (corectează aliniamentul mușchilor slabi);
- Oferă susținere suplimentară pentru articulații și mușchi;
- Reduce slăbiciunea musculară;
- Reduce inflamația și ameliorează durerea;
- Este utilă în reducerea cantității de medicamente antiinflamatoare consumate, cum ar fi ibuprofenul, cu efecte secundare importante.
Pentru ce se utilizează tehnica Kinesio Taping?
Acest tip de tratament este utilizat adesea pentru următoarele afecțiuni:
- Contracturi
- Dureri de spate
- Durere localizată
- Accidentări sportive
- Suprasolicitare musculară
- Sindrom de tunel carpian
- Crampe musculare
- Probleme de circulație și drenaj (celulită, piele flască, edem, etc.)
Cum funcționează Kinesio Taping?
Tehnica Kinesio Taping trebuie folosită de către un fizioterapeut cu experiență, deoarece aceasta trebuie adaptată în funcție de fiecare caz în parte.
Un specialist aplică banda pe zonă problematică cu mai multă sau mai puțină flexibilitate (în funcție de caz). Banda este întinsă astfel încât să aibă un efect de „acordeon”. Kinesio Taping determină o ușoară ridicare microscopică a pielii datorită flexibilității și formei de undă a fibrelor din bandă. Astfel, se reduce presiunea asupra zonei cu probleme și dispar stimulii care pot fi dureroși.
Te-ar putea interesa:
Sfaturi pentru aplicarea benzilor kinesiologice
- Pielea trebuie să fie perfect curată, uscată și lipsită de fire de păr, fără produse cosmetice aplicate pe aceasta (cremele și uleiurile nu permit benzilor să se lipească în mod corespunzător pe piele).
- În plus, capetele benzilor kinesiologice trebuie să fie întotdeauna rotunjite pentru a se prinde mai bine.
- După aplicarea benzilor, acestea trebuie masate pentru a se lipi corespunzător.
- Poți face duș cu aceste benzi aplicate pe piele. Însă încearcă să eviți atingerea sau frecarea lor.
- În caz de iritație, mergi la un specialist pentru a-ți îndepărta imediat benzile. Însă reține că este normal ca uneori să apară ușoare înțepături sau mâncărimi. Acest lucru apare datorită accelerării circulației sângelui în zona tratată.
Ce trebuie să iei în considerare
Cel mai bine este să mergi la un fizioterapeut cu experiență în domeniu, care să îți aplice benzile kinesiologice numai după o examinare fizică atentă. Kinesio Taping poate părea o procedură simplu de folosit. Totuși, este mai bine să eviți să aplici benzile kinesiologice acasă, deoarece efectul acestora ar putea fi contraproductiv.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Espejo L, Apolo MD. Revisión bibliográfica de la efectividad del kinesiotaping. Rehabilitación. 2011; 45 (2): 148-158. doi:10.1016/j.rh.2011.02.002
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.