Ce este laringectomia și care sunt implicațiile sale? - Doza de Sănătate
 

Ce este laringectomia și care sunt implicațiile sale?

Astăzi, vom analiza scopul și implicațiile unei laringectomii, o procedură chirurgicală care implică îndepărtarea completă a laringelui. Această intervenție chirurgicală are ca rezultat un proces de acomodare dur, care necesită sprijin emoțional și psihologic.
Ce este laringectomia și care sunt implicațiile sale?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce este laringectomia? În acest articol, vrem să discutăm despre scopul și implicațiile laringectomiei, o procedură chirurgicală care implică îndepărtarea completă a laringelui. Acest tip de intervenție chirurgicală provoacă mari schimbări. Cele mai relevante sunt pierderea vocii faringiene, modificări ale simțului mirosului, modificări ale respirației și modificări ale aspectului fizic.

Cei supuși unei laringectomii trebuie să aibă traheostomie pe viață. Aceasta este o deschidere în trahee, cu un tub introdus în interior, care facilitează trecerea aerului în plămâni. Aceasta implică necesitatea îngrijirii permanente.

Efectele laringectomiei sunt foarte diverse și implică mai multe limitări zilnice. Acești pacienți trebuie să își reeduce vocea și ar putea avea de-a face cu dificultăți de înghițire a alimentelor.

Ce este laringectomia și cui îi este indicată procedura?

Femeie care știe ce este laringectomia
În timpul unei laringectomii, medicii îndepărtează întregul laringe.

În interiorul laringelui, există două căi diferite: una duce la stomac (esofag) și cealaltă la plămâni (laringe și trahee). Laringele împărtășește un spațiu comun cu esofagul, numit faringe. Laringectomia îndepărtează laringele și, prin urmare, întrerupe legătura dintre gură și plămâni. Îndepărtarea laringelui este o intervenție chirurgicală foarte severă, pe care medicii o efectuează numai dacă nu există alternativă. Când se întâmplă acest lucru? În următoarele cazuri:

  • Există traume severe la nivelul laringelui; adică daune considerabile produse de o armă sau alt factor de acest fel.
  • Pacientul are cancer al laringelui.
  • Există necroză radiațională (deteriorarea gravă a zonei cauzată de radioterapie).

În ce constă procedura?

Laringectomiile necesită anestezie generală. Chirurgul face incizii la nivelul gâtului și, prin ele, îndepărtează laringele. În unele cazuri, profesionistul poate elimina, de asemenea, o parte a faringelui și/sau a ganglionilor limfatici.

După îndepărtarea laringelui, medicul va face o gaură în partea din față a traheii. Aceasta se numește „stomă” și are aproximativ diametrul unui monezi. Apoi, va introduce un tub sau o canulă pentru a conecta plămânii la exterior.

În cele din urmă, chirurgul face cusături chirurgicale. De obicei, plasează tuburi de drenaj în gât pentru a elimina lichidele și sângele de la locul inciziilor. După finalizare, pacientul trebuie să meargă într-o cameră de recuperare.

Uneori, medicii efectuează o puncție traheoesofagiană (TEP) în timpul laringectomiei. Aceasta este o gaură mică în trahee și esofag. Medicii plasează o supapă, astfel încât gaura să rămână deschisă. Scopul este de a menține alimentele în afara traheii fără a bloca trecerea aerului.

Posibilele riscuri

Acum că am aflat ce este laringectomia, vom discuta despre riscurile acestei proceduri.

Toate intervențiile chirurgicale implică riscuri. Printre cele mai frecvente sunt sângerările, infecțiile, reacțiile alergice la medicamente, problemele de respirație și problemele cardiace. În caz de laringectomie, există și alte riscuri, precum următoarele:

  • Hematom sau acumulare de sânge din cauza ruperii arterelor tiroidiene
  • Apariția fistulelor. Acestea sunt conducte sau conexiuni anormale între faringe și piele.
  • Stenoza anastomotică. Este afecțiune în care deschiderea stomei devine prea mică.
  • Scurgere. Apare între proteza traheostomică și perforația traheoesofagiană (TEP).
  • Deteriorarea traheii sau a esofagului
  • Dificultăți de vorbire
  • Dificultăți la înghițirea alimentelor

Ce trebuie luat în considerare înainte de laringectomie

Înainte de laringectomie, medicii trebuie să efectueze o serie de analize și examinări. De obicei, solicită analize de sânge și uneori și studii imagistice. De asemenea, vor efectua un examen fizic complet.

Pacientul trebuie să se consulte cu un terapeut și un logoped. Acest lucru îi va permite să se pregătească pentru implicațiile laringectomiei. De asemenea, ar trebui să ceară sfatul unui nutriționist. Dacă este fumător, va trebui să renunțe la fumat, solicitând ajutor specializat.

Pacientul trebuie să informeze în avans medicul cu privire la medicamentele pe care le utilizează. În plus, trebuie să-i spună dacă bea în mod regulat alcool. În cazul femeilor, acestea trebuie să spună dacă sunt gravide sau dacă există posibilitatea unei sarcini.

În plus față de cele de mai sus, trebuie adăugate următoarele sfaturi:

  • Pacientul va evita orice medicament care îngreunează coagularea sângelui.
  • Această măsură intră în vigoare cu o săptămână înainte de operație.
  • Pacientul nu ar trebui să consume alimente sau băuturi timp de 12 ore înainte de operație.
  • Dacă persoana are barbă sau mustață, trebuie să o radă.
  • Pacientul va respecta orice alte instrucțiuni pe care i le oferă medicul.

Implicațiile laringectomiei

Femeie cu probleme de laringe

După laringectomie, pacientul va petrece cel mai probabil câteva zile în Unitatea de terapie intensivă (ATI). Va trebui să primească mâncare printr-un tub care trece din nas către stomac. De asemenea, va primi oxigen prin stomă și medicamente pentru durere.

Când starea sa se stabilizează, va fi mutat într-o cameră de spital, unde va sta aproximativ 10 zile. În acest timp, va învăța să vorbească și să mănânce din nou. De asemenea, va primi ajutor pentru a se obișnui cu noul mod de respirație.

După internarea în spital, va trebui să continue procesul de recuperare. Acesta include cele două aspecte de bază, pe care le vom prezenta mai jos.

Îngrijirea stomei

Una dintre principalele implicații ale laringectomiei este îngrijirea stomei, deoarece virușii și bacteriile pot ajunge la interior și provoca infecții. Prin urmare, este esențial ca pacientul să învețe cum să-și îngrijească stoma. Marginile stomei trebuie curățate cu apă, săpun ușor și tifon steril.

În interiorul stomei, se formează cruste și mucus. Acestea trebuie îndepărtate, astfel încât aerul să poată ajunge corespunzător în plămâni. Uneori, tusea puternică este suficientă pentru a elimina aceste acumulări. Dacă acest lucru nu este posibil, va trebui să fie eliminate manual. Persoana care este operată ar trebui să fie instruită pentru a face acest lucru.

Este important să existe un umidificator acasă, deoarece acesta previne formarea crustelor pe stomă. Uneori, este indicată și utilizarea unei măști speciale care oferă aer umidificat. Utilizarea sa este temporară.

Recuperarea vocii

Laringectomia determină schimbarea semnificativă a vocii. Aerul nu mai circulă în același mod și acest lucru provoacă mari schimbări în modul în care sunetele sunt emise. Este important ca pacientul să dezvolte noi modalități de comunicare și să reînvețe să vorbească.

În principiu, poate fi utilizată comunicarea non-verbală, prin gesturi sau prin limbajul semnelor. Câteva dintre alternativele pentru recuperarea vocii sunt următoarele:

  • Vorbirea esofagiană. Aceasta implică prinderea aerului din gură în esofagul superior și gât. Deși este dificil de învățat, această tehnică poate produce cuvinte.
  • Vorbire electrolaringiană. Aceasta implică montarea unui dispozitiv pentru a produce sunete. Va suna robotizat, dar este ușor de utilizat și rezolvă problema pe termen scurt sau lung.
  • Discurs TEP. Acesta implică conectarea unei proteze vocale la valva TEP (cea de la puncția traheoesofagiană). Aceasta este plasată peste stomă și permite vorbirea.

Concluzie: ce este laringectomia?

Orice laringectomie are implicații majore care schimbă viața pacientului. Cu toate acestea, urmând instrucțiunile medicului, bolnavul poate avea o viață de zi cu zi aproape normală. Este posibil să respiri, să vorbești și să mănânci din nou într-un mod care să nu provoace disconfort major.

Cel mai mare risc este blocarea stomacului, deoarece aceasta întrerupe respirația. Cu o pregătire adecvată, acest lucru poate fi prevenit. O persoană cu laringectomie necesită sprijin psihologic, deoarece va trebui să se confrunte cu multe schimbări psihosociale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • González-García, J. Á., & Aguirregaviria, J. I. (2010). Incarceración total de prótesis fonatoria en la mucosa traqueoesofágica. Informe de una nueva complicación con el uso de prótesis fonatorias. Acta Otorrinolaringológica Española, 61(3), 220-224.
  • Martínez-Ordaz, J. L., Luque-de-León, E., Suárez-Moreno, R. M., & Blanco-Benavides, R. (2003). Fístulas enterocutáneas postoperatorias. Gaceta Médica de México, 139(2).
  • Morejón, E. A., Rodríguez, G. L., Juan, I. D., & Vásquez, J. F. (2012). Laringectomía subtotal supracricoidea. Experiencia del Hospital Docente Clínico-Quirúrgico “10 de octubre”. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.