Logo image
Logo image

Ce este mahmureala socială și cum o putem combate?

4 minute
Întâlnirea cu alți oameni presupune o anumită cheltuială de energie. Când aceste întâlniri se repetă, fără odihnă, putem experimenta mahmureala socială.
Ce este mahmureala socială și cum o putem combate?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales

Ultima actualizare: 11 mai, 2023

Poate că mahmureala socială a devenit mai evidentă post-pandemie. Am petrecut mult timp în izolare. Când vizitele și activitățile departe de casă au fost din nou permise, mulți oameni au căutat să recupereze timpul pierdut. Planuri cu familia, cu prietenii, cu colegii de birou, fără odihnă, fără pauză, zi după zi. Desigur, există consecințe.

Acesta este punctul central al mahmurelii sociale: efectele negative generate de întâlnirile sociale permanente, fără pauză sau odihnă. Cum putem combate mahmureala socială?

Ce este mahmureala socială?

Mahmureala socială se referă la epuizarea fizică, mintală și emoțională cauzată de o succesiune de întâlniri și adunări sociale. Cu alte cuvinte, este efectul unei vieți sociale foarte active.

Atunci când întâlnim alți oameni, punem în joc multiple resurse cognitive, sociale, de comunicare, etc. Corpul ne susține cu mișcări, gesturi și tonuri ale vocii. După o serie neîntreruptă de angajamente sociale, ajungem să fim obosiți.

Este important să clarificăm faptul că mahmureala socială nu este un diagnostic. Este doar un mod de a ilustra o situație socială reală. Aceasta este mai frecventă în anumite cazuri, cum ar fi la persoanele care sunt foarte sensibile, singure sau introvertite.

Descoperiți: Cum să gestionezi epuizarea emoțională?

Some figure
Persoanele cu sensibilitate crescută pot observa că întâlnirile sociale îi obosesc mai mult decât pe alții.

Semne de mahmureală socială

Unele dintre semnele care indică faptul că ne confruntăm cu mahmureala socială sunt următoarele:

  • Pierderea dorinței sau a interesului de a participa la o întâlnire. Acest lucru se întâmplă după un eveniment.
  • Incapacitatea de a fi prezenți. Vrem să fim acolo, să ascultăm deschis și să fim receptivi, dar nu putem. În schimb, întrebarea care ni se învârte în cap este când putem pleca acasă. Aici putem include și dificultățile de concentrare.
  • Efecte fizice. Dureri de cap, senzație de hiperstimulare, dificultăți de respirație, amețeli. În unele cazuri, putem simți o durere în gât sau pierderea vocii. Acest lucru se întâmplă atunci când mergem în locuri aglomerate cu muzică tare, unde trebuie să vorbim din ce în ce mai tare.
  • Schimbări de dispoziție: Iritabilitate, dorința de a fi singuri.
  • Epuizare. Creierul lucrează continuu. Putem experimenta tulburări de somn.

Cum să combatem mahmureala socială?

Vom trece în revistă câteva sfaturi pentru a evita mahmureala socială. Cu sensibilitate și asertivitate, putem explica celeilalte persoane situația noastră și putem refuza orice invitație. Este un egoism sănătos, în care predomină îngrijirea de sine. Putem face o contra-propunere: „Ar fi mai bine să ne întâlnim miercurea viitoare. Voi avea mai mult timp liber la acea dată”.

Prioritizați calitatea

Autenticitatea întâlnirii este mai importantă decât angajamentul. Este mai bine să amânăm evenimentul dacă nu putem fi pe deplin prezenți.

Propuneți alte moduri de întâlnire

O situație tipică este sfârșitul anului. Decembrie înseamnă multe petreceri și întâlniri. Totuși, nu suntem obligați să onorăm toate invitațiile deodată. Putem amâna anumite întâlniri pentru luna ianuarie.

Stabiliți un plan de odihnă

Nu este vorba despre odihna care se întâmplă în timpul care ne-a rămas. Dimpotrivă, trebuie să generăm timp pentru a ne relaxa, a ne limpezi mințile și a ne conecta cu noi înșine.

Some figure
Odihna nu este o pierdere de timp. Uneori, este modalitatea de a recupera energia pentru a relua contactul social.

Luptați cu fantomele și nesiguranța

Nimeni nu va înceta să ne iubească pentru că am lipsit de la o anumită întâlnire. Acest lucru nu se întâmplă în relațiile sigure și respectuoase, în care suntem capabili să-l înțelegem pe celălalt.

De asemenea, trebuie să ne ocupăm de FOMO (fear of missing out sau fear of being left out). Frica și anxietatea sunt cele care ne fac să acceptăm mereu orice invitație, crezând că dacă nu mergem, vom rata ceva important.

Recomandăm: Florile lui Bach pentru epuizare și anxietate

Regândiți-vă agenda

Este greșit să ne întâlnim des cu prietenii? Nu. Ceea ce este dăunător este viața trăită la extrem, fără pauze și odihnă. A nu înțelege semnele pe care ni le trimite corpul și a încerca să mulțumim pe toată lumea este nesănătos.

Deși este o chestiune de îngrijire de sine, amânarea unor evenimente este și o modalitate de a îngriji legătura cu cealaltă persoană și chiar o dovadă de respect. La urma urmei, nimeni nu trebuie să suporte apatia sau proasta dispoziție a interlocutorului său.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Soriano-Sánchez, J. G. (2022).Factores psicológicos y consecuencias del Síndrome Fear of
    Missing: Una Revisión Sistemática. Revista de Psicología y Educación, 17(1), 69-78, https://
    doi.org/10.23923/rpye2022.01.217
  • Patlán Pérez, Juana (2013). Efecto del burnout y la sobrecarga en la calidad de vida en el trabajo. Estudios Gerenciales, 29(129),445-455.[fecha de Consulta 13 de Septiembre de 2022]. ISSN: 0123-5923. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21230026007

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.