Ce este masajul tisular profund și ce beneficii are?
Masajele sunt tehnici de manipulare a straturilor superficiale și profunde ale mușchilor. Pornind de la această premisă, au fost create mai multe metode cu rezultate satisfăcătoare. Dintre acestea, masajul adânc al țesuturilor sau masajul tisular profund a câștigat rapid popularitate.
Reprezintă o serie de mișcări terapeutice care sunt destinate să relaxeze atât cea mai profundă suprafață a mușchiului, cât și fascia. Dar ce este fascia? Este un sistem de țesuturi conjunctive care înconjoară toate organele corpului pentru a facilita fuziunea. Deci, care sunt beneficiile masajul tisular profund? În ce cazuri este recomandat? Care sunt contraindicațiile sale? În continuare, vom răspunde la toate aceste întrebări. Învață să eliberezi tensiunea musculară!
Ce este masajul tisular profund și ce beneficii are?
Beneficiile și utilizările masajului tisular profund sunt corela. După cum a menționat un studiu publicat în Western Journal of Medicine, principalele sale aplicații sunt asociate cu relaxarea, ameliorarea tulburărilor musculare și reducerea anxietății. Există și alte efecte? Vom detalia mai jos.
Efect analgezic
Masajul tisular profund duce la eliminarea nodurilor care apar în mușchi și țesutul conjunctiv. Acest lucru are ca rezultat ameliorarea durerii, cel puțin temporar. Este recomandat ca adjuvant pentru disconfortul articular și pentru tot felul de afecțiuni musculare cronice.
Relaxare și bunăstare
O bună sănătate musculară înseamnă o relaxare maximă. În acest sens, masajul adânc al țesuturilor este foarte benefic, deoarece stimulează eliberarea de neurotransmițători care promovează bunăstarea. Ajută la creșterea secreției de dopamină, serotonină și endorfine. Prin urmare, poate fi folosit ca metodă eficientă împotriva stresului și anxietății.
Cu siguranță îți va plăcea:
Performanță sportivă
Gama de mișcare a mușchilor în rutinele de antrenament va fi îmbunătățită grație absenței tensiunii acumulate. În consecință, șansele de a arde calorii și a tonifica mușchii sunt îmbunătățite.
Cercetările publicate în North American Journal of Sports Physical Therapy sugerează că masajul ajută la pregătirea sportivilor pentru competiție prin îmbunătățirea performanței acestora. De asemenea, ajută în procesul de recuperare după exerciții și reduce riscul de leziuni.
Calitatea somnului
Odihna este baza pentru performanțe ridicate, indiferent de activitatea desfășurată. În acest sens, masajul adânc al țesuturilor poate servi drept complement pentru somn profund și odihnitor. Acest lucru se datorează faptului că reduce durerea și inflamația în anumite zone. În plus, crește secreția de serotonină.
Ameliorarea leziunilor
Potrivit publicației Journal of Athletic Training, masajul are potențialul de a atenua procesul inflamator și de a reduce durerea cauzată de prezența leziunilor musculare. Mai exact, masajul adânc al țesuturilor contribuie la tratamentul următoarelor leziuni:
- Cotul tenismenului
- Contracturi musculare
- Dureri lombare
- Dureri de spate
- Dureri de gât
Cum se efectuează masajul adânc al țesuturilor?
Prima etapă înainte de masajul adânc al țesutului este identificarea zonelor de unde provine problema. Odată ce acest lucru este făcut, specialistul va cere persoanei în cauză să se întindă cu fața în jos sau cu fața în sus, în funcție de zona tratată.
Totul începe cu o secvență de încălzire a mușchilor prin atingeri ușoare. După faza de adaptare, începe masajul lent (cu degetele mari, articulațiile, coatele și antebrațele) cu presiune ridicată – cu o oarecare variabilitate – pentru a atinge adâncimea dorită.
Durata medie a masajului variază între 60 și 90 de minute, ceea ce va depinde de nivelul tensiunii acumulate și de locație. Presiunea percepută este mare și chiar mai mare decât ceea ce se simte la un masaj suedez. Cu toate acestea, senzația are mult de-a face cu gradul de sensibilitate al persoanei în cauză.
Poate să doară?
Masajul tisular profund efectuat prin tehnica perfectă nu ar trebui să provoace durere. Desigur, presiunea care trebuie exercitată pentru a elimina nodulii poate fi enervantă pentru unii indivizi.
Adevărul este că există posibilitatea ca în ziua următoare să apară un disconfort. Cu toate acestea, reducerea problemelor la nivelul mușchilor tratați este aproape imediată.
Contraindicații și recomandări
În ceea ce privește contraindicațiile, masajul adânc al țesuturilor trebuie evitat la persoanele cu cheaguri de sânge sau la cele care sunt predispuse la formarea lor. De asemenea, cei care suferă de osteoporoză trebuie să consulte mai întâi medicul pentru a determina viabilitatea unui masaj cu aceste caracteristici. De asemenea, se recomandă evitarea metodei pe zonele cu următoarele probleme:
- Vânătăi
- Infecții
- Erupții cutanate
- Tumori
- Hernie abdominală
Vezi și:
Concluzii despre masajul tisular profund
Masajul țesutului profund nu este indicat femeilor însărcinate, dar medicul specialist ar putea sugera unele adaptări, în funcție de caz. La rândul lor, persoanele care au suferit intervenții chirurgicale recente sau procese de chimioterapie au nevoie de aprobarea personalului medical.
În cazul în care masajul generează durere în timpul și după aplicare, pacientul trebuie să discute cu specialistul pentru readaptarea sau suspendarea practicii, dacă este necesar.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vickers A, Zollman C, Reinish JT. Massage therapies. West J Med. 2001;175(3):202-204.
- Crawford C, Boyd C, Paat CF, et al. The Impact of Massage Therapy on Function in Pain Populations-A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials: Part I, Patients Experiencing Pain in the General Population. Pain Med. 2016;17(7):1353-1375. doi:10.1093/pm/pnw099
- Brummitt J. The role of massage in sports performance and rehabilitation: current evidence and future direction. N Am J Sports Phys Ther. 2008;3(1):7-21.
- Brattberg G. Masaje de tejido conectivo en el tratamiento de la fibromialgia. Eur J Pain. 1999.
- Brosseau L, Casimiro L, Milne S, et al. Masaje de fricción transversal profunda para el tratamiento de la tendinitis. Cochrane Database Syst Rev. 2002.
- Field T, Morrow C, Valdeon C, et al. El masaje reduce la ansiedad en pacientes psiquiátricos infantiles y adolescentes. Soy Acad Child Adolesc Psychiatry. 1992.
- Vernaza Pinzón, P. El Masaje Como técnica De intervención En El Manejo Del Dolor. Rev. Fac. Cienc. Salud Univ. Cauca. 2007. Disponible en: https://revistas.unicauca.edu.co/index.php/rfcs/article/view/894.
- Serrano M, Moreno M, Gaitán M, Susa A, Gómez J, Suárez G y Sánchez K. Efectos del masaje terapéutico sobre la ansiedad y el estrés en población pediátrica. Rev. Fac. Med. 2018. Disponible en: https://revistas.unal.edu.co/index.php/revfacmed/article/view/60323.
- Waters-Banker C, Dupont-Versteegden EE, Kitzman PH, Butterfield TA. Investigating the mechanisms of massage efficacy: the role of mechanical immunomodulation. J Athl Train. 2014;49(2):266-273. doi:10.4085/1062-6050-49.2.25
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.