Ce este migrena oftalmoplegică?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Migrena oftalmoplegică este o afecțiune rară caracterizată prin durere severă la un ochi. Este clasificată ca o cefalee oculară, adică o durere de cap cauzată de o problemă la ochi. Nu este întotdeauna însoțită de durere. Dacă aceasta apare, se simte doar pe o parte a craniului și înainte de episodul central.
Migrena oftalmoplegică este cunoscută și sub denumirea de migrenă oftalmică, retiniană sau silențioasă. Cu toate acestea, mai mulți experți cred că nu ar trebui să se numească „migrenă”, deoarece în sens strict nu este. Denumirea exactă pentru această afecțiune este „neuropatie oftalmoplegică dureroasă recurentă”.
Ce este migrena oftalmoplegică?
Migrena oftalmoplegică este o boală rară. Potrivit estimărilor experților, afectează în jur de 0,7 persoane la 1 milion de locuitori în fiecare an.
Este clasificată ca nevralgie craniană.
Medicii o definesc ca fiind prezența a cel puțin două episoade de durere pe o parte a capului, însoțite de paralizia unuia sau mai multor nervi oculomotori. Cu toate acestea, de-a lungul timpului s-a descoperit că nu toate persoanele afectate au cefalee de tip migrenă.
Această patologie nu este ușor de diagnosticat, deoarece migrena oftalmoplegică are simptome similare cu cele ale altor afecțiuni, cum ar fi anevrismele cerebrale, miastenia gravis, tumora Schwannom, apoplexia hipofizară, sindromul Toulouse-Hunt și paralizia craniană idiopatică sau ischemică.
Primele manifestări apar în perioada copilăriei sau la vârsta adultă timpurie. Este o afecțiune cronică, dar ciclică. Pot trece ani de zile fără episoade și nu lasă deloc sechele.
Simptome
Simptomele migrenei oftalmoplegice pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Apar dureri pe o parte a capului, care pot dura până la 1 săptămână sau chiar 14 zile.
Unii oameni au tulburări de vedere înainte de durere. Acestea durează între 20 și 30 de minute. Odată ce durerea apare, simptomele sunt următoarele:
- Vedere încețoșată
- Durere în ochi
- Greață și vărsături
- Diplopie sau vedere dublă
- Pierderea vederii la un singur ochi
- Sensibilitate neobișnuită la lumină sau sunete
- Slăbiciune a mușchilor ochilor. Apare imediat sau până la două săptămâni după debutul durerii de cap. Durează între două săptămâni și trei luni. Este cauzată de afectarea nervilor oculari.
- Scotoame scintilante. Afectează unul sau ambii ochi. Sunt mici puncte oarbe care apar în vederea centrală. Uneori, acestea sunt însoțite de lumini strălucitoare sau de linii de lumină în zig-zag.
Descoperiți: Bromura de ipratropium – caracteristici
Cauzele migrenei oftalmoplegice
Știința nu a stabilit cauza exactă a migrenei oftalmoplegice. În prezent, nu este considerată o migrenă ca atare, ci o afecțiune nervoasă.
Ambiguitatea numelui reflectă confuzia din jurul adevăratei sale naturi.
Migrena oftalmoplegică a fost uneori asociată cu afecțiuni precum lupusul, siclepsia, epilepsia sau depresia. Cu toate acestea, cele mai recente date indică faptul că această patologie ar putea fi asociată cu următoarele cauze:
- Inflamația carotidei interne sau a arterei cerebrale posterioare: această afecțiune generează compresie asupra nervilor oculomotori.
- Ischemie sau flux sanguin redus în anumite regiuni ale creierului
- Nevrita sau neuropatia demielinizantă: este o afecțiune în care există leziuni ale mucoasei fibrelor nervoase, iar impulsurile nervoase sunt anormale.
Persoanele cu antecedente familiale de migrenă au mai multe șanse de a dezvolta migrenă oftalmoplegică. De asemenea, bărbații și copiii sub 10 ani sunt cei mai expuși. Există factori care pot intensifica simptomele, precum schimbările hormonale, stresul, dieta, schimbările climatice sau lipsa somnului.
Diagnostic
Diagnosticul de migrenă oftalmoplegică se face prin excludere, adică se efectuează o serie de evaluări și analize pentru alte patologii, înainte de a ajunge la concluzia că este vorba de o neuropatie oftalmoplegică dureroasă recurentă.
Cele mai solicitate teste sunt următoarele:
- Examen oftalmologic
- Reflexe neurologice
- Tomografie computerizată (CT)
- Rezonanță magnetică nucleară (RMN)
- Teste de sânge și lichid cefalorahidian
Cum se tratează migrena oftalmoplegică?
Dacă episoadele de migrenă oftalmoplegică sunt ușoare și sporadice, nu este necesar niciun tratament. Sunt recomandate doar schimbări ale stilului de viață, cum ar fi următoarele:
- Reducerea stresului
- Somn de 7 până la 8 ore pe zi
- Reducerea consumului de alcool, cofeină și tutun
- Mișcare regulată
- Dietă echilibrată
Deoarece migrena oftalmoplegică poate apărea brusc, cel mai bine este să rămâneți pe loc până când simptomele dispar. Dacă situația este severă sau se agravează în timp, tratamentul medicamentos constă în:
- Corticosteroizi: sunt antiinflamatoare care permit managementul simptomelor la anumite persoane, deși nu sunt întotdeauna eficienți.
- Toxină botulinică: este celebrul botox, care în acest caz poate ajuta la reducerea simptomelor. Nu are efecte semnificative pe termen lung.
- Pregabalină: este un medicament utilizat pentru durerile musculare și nervoase. Pare a fi unul dintre cele mai eficiente în tratarea cazurilor de migrenă oftalmoplegică.
Descoperiți și: Descrierea și cauzele miozei (pupiloconstricție)
Poate fi prevenită migrena oftalmoplegică?
Migrena oftalmoplegică se rezolvă adesea de la sine, dar se poate și agrava. Există riscul de midriază sau dilatare persistentă a pupilelor. De asemenea, poate apărea ptoza (căderea permanentă a pleoapei superioare).
Cel mai bine este să optați pentru un stil de viață sănătos, deoarece acesta este adesea foarte eficient în prevenirea episoadelor de migrenă oftalmoplegică. Țineți legătura cu medicul și respectați instrucțiunile acestuia.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gelfand AA, Gelfand JM, Prabakhar P, Goadsby PJ. Ophthalmoplegic “migraine” or recurrent ophthalmoplegic cranial neuropathy: new cases and a systematic review. J Child Neurol. 2012 Jun;27(6):759-66. doi: 10.1177/0883073811426502. Epub 2012 Jan 12. PMID: 22241707; PMCID: PMC3562350.
- Baltar Yanes, F., Medici, C., Turcatti, E., & González, G. (2016). Neuropatía oftalmoplejica dolorosa recurrente (migraña oftalmoplejica): Caso clínico. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 1(2), 65-69.
- Ortega, A. G., Montañez, F. J., & Molina, F. J. (2021). Neuropatía dolorosa oftalmopléjica recurrente. Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears, 29(4), 27.
- Förderreuther, Stefanie, and Ruth Ruscheweyh. “From ophthalmoplegic migraine to cranial neuropathy.” Current pain and headache reports 19.6 (2015): 1-6.
- Kobayashi, Yuya, et al. “Recurrent painful ophthalmoplegic neuropathy with residual mydriasis in an adult: should it be classified as ophthalmoplegic migraine?.” Internal Medicine (2017): 8842-17.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.