Ce este diplopia? Tulburarea de vedere a lui Marc Márquez
 

Ce este diplopia? Tulburarea de vedere a lui Marc Márquez

Un vechi simptom cunoscut s-a manifestat din nou. Vă explicăm ce este diplopia cu care a fost diagnosticat Marc Márquez.
Ce este diplopia? Tulburarea de vedere a lui Marc Márquez
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Vestea că Marc Márquez are diplopie s-a repetat de mai multe ori în viața și cariera profesională a motociclistului. De data aceasta, vestea a survenit după accidentul suferit la Mandalika, în timp ce se desfășurau testele Moto GP. Ce este diplopia? 

Din câte știm, Márquez are această problemă de ceva timp. De fiecare dată când intervine un traumatism cranian, diplopia reapare. Nu este vorba despre răni minore, ci de leziuni cu adevărat grave care pun viața în pericol.

Ceea ce se află în fundal este o paralizie a celui de-al patrulea nerv cranian din partea dreaptă, ce modifică funcționarea mușchiului oblic superior de pe aceeași parte. Prin urmare, globii oculari nu se sincronizează și apare vederea dublă.

Ce este diplopia?

Diplopia lui Marc Márquez este percepția vizuală duplicată a unui obiect ce este unic. În termeni simpli, vorbim de vedere dublă.

Probabil că am experimentat-o la un moment dat, dar temporar. Totuși, tulburarea poate deveni un tablou clinic cronic și persistent, asociat cu patologii de vedere, dar și cu modificări neurologice.

Există două tipuri principale de diplopie:

  • Monoculară: apare cu un singur ochi deschis.
  • Binoculară: este evidentă doar cu ambii ochi deschiși și dispare atunci când una dintre pleoape se închide.
Medic care explică ce este diplopia

Cauze

Deoarece diplopia monoculară și binoculară diferă, etiologia nu este similară. Cataracta, keratoconusul și astigmatismul sunt cele mai frecvente cauze ale variantei monoculare. Toate aceste afecţiuni au în comun alterarea trecerii luminii spre retină. Prin urmare, razele de lumină nu reușesc să lovească partea din spate a ochiului, unde ar trebui să stimuleze corect receptorii.

Diplopia binoculară este frecvent cauzată de miastenia gravis și paralizia nervilor cranieni oculomotori. Aceștia sunt numerotați cu cifrele romane III, IV și VI. Marc Márquez are o paralizie a numărul IV.

Istoria diplopiei lui Marc Márquez

După cum am menționat deja, nu este prima dată când Marc Márquez suferă de diplopie. De fapt, după înregistrări, este a patra oară.

Începutul a fost în tinerețe, în timp ce concura în Campionatul Spaniol de Viteză. O accidentare la cap a dus la comprimarea anumitor mușchi oculari care nu au mai permis acomodarea corectă a ochilor. Deoarece era o afecțiune inflamatorie, s-a ameliorat rapid.

Ceva mai târziu, în 2011, sportivul a avut din nou un accident și acumularea de lichid din jurul orbitei a făcut ca diplopia să reapară. A apărut paralizia nervului cranian IV. La începutul anului 2012, a ales tratamentul chirurgical.

A treia situație de diplopie a lui Marc Márquez a apărut în octombrie 2021, după un accident la antrenament. La momentul respectiv, nu au existat inconveniente majore, însă, ulterior simptomul s-a manifestat. Din nou, a existat o paralizie a nervilor. Nu a necesitat operație și și-a revenit spontan.

După accidentul de la Moto GP, medicul a observat o recidivă a diplopiei din 2021. Aceasta este mai puțin gravă, dar legată de aceeași paralizie a nervului oculomotor. Deocamdată nu va exista nicio intervenție chirurgicală. Se va realiza o monitorizare pentru definirea conduitei terapeutice.

Motocicletă în mișcare
Vitezele competițiilor de motociclism îi expun pe șoferi la răni grave.

Ce îl așteaptă pe Marc Marquez?

Marc Márquez cunoaște deja diplopia la persoana I. Prin urmare, a fost supus unor tratamente conservatoare și chirurgicale. Prima opțiune este întotdeauna așteptarea unei soluții spontane înainte de a continua cu o intervenție.

Se pare că mă confrunt cu un déjà vu… În timpul călătoriei în Spania, am început să simt disconfort ocular și am decis să-l vizitez pe Dr. Sánchez Dalmau, care mi-a confirmat că am un nou episod de diplopie.

~ Twitter de Marc Márquez ~

Motociclistul spaniol știe asta și nu are altă soluție decât să aștepte. Paraliziile de acest tip din cauza leziunilor la cap reprezintă doar 25% din tulburările nervului cranian IV. Cu toate acestea, necesită mai rar intervenție chirurgicală.

Dosarul lui Marquez arată că nu există consecințe imediate. Va continua să concureze. Riscul unui accident este inerent și sportivul este conștient de acest lucru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moreno Ramos, T., and R. García-Ramos García. “Alteraciones de la motilidad ocular: parálisis de los nervios craneales tercero, cuarto y sexto y otras causas de diplopía.” Neurología Suplementos 3.8 (2007): 60-67.
  • Carreras, Anna Camós, et al. “Paresia del cuarto nervio craneal.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 28.2 (2020): 4.
  • Danchaivijitr, C., and C. Kennard. “Diplopia and eye movement disorders.” Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 75.suppl 4 (2004): iv24-iv31.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.