Ce este nutriția ortomoleculară? - Doza de Sănătate
 

Ce este nutriția ortomoleculară?

Nutriția ortomoleculară are și susținători și adversari. A fost descrisă de unele sectoare ale medicinei ca fiind frauduloasă și anecdotică. Cu toate acestea, practicanții îi apără validitatea, deoarece se bazează pe principiile de bază ale sănătății universale.
Ce este nutriția ortomoleculară?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Nutriția ortomoleculară este o terapie bazată pe furnizarea de substanțe nutritive organismului pentru a suplini deficiențele cauzate de boli. Aceste suplimente nutritive trebuie să provină din surse naturale.

După cum afirmă AENTOC (Asociația Spaniolă de Nutriție Ortomoleculară), nutriția ortomoleculară își propune „să promoveze absența bolilor la pacient și să le permită indivizilor să trăiască cu o sănătate optimă”.

O prezentare scurtă a istoricului

Nutriția ortomoleculară nu este un subiect nou. Linus Pauling, care a câștigat Premiul Nobel pentru chimie în 1954, a fost prima persoană care a definit termenul ortomolecular.

Dr. Catherine Kousmine a folosit, de asemenea, tratamentul bazat pe suplimentarea nutrițională pentru a trata boli precum scleroza multiplă, poliartrita și unele tipuri de cancer. Astăzi, Fundația Kousmine își dedică eforturile formării și dezvoltării continue a metodei acestui medic.

Unul dintre discipolii ei, care a tratat un număr mare de pacienți în Franța, este Jean Seignalet. A scris cartea „La nutrition ou la troisième médecine” („Dieta sau a treia medicină”), care are mai multe ediții și care a fost tradusă în mai multe limbi.

Cum funcționează nutriția ortomoleculară?

Alimente utile în nutriția ortomoleculară
Proiectarea dietelor nutritive ortomoleculare are rolul de a acoperi defectele generate de boli cu elemente naturale.

Conform bazei acestei discipline, bolile apar din cauza unui dezechilibru biochimic al organismului care afectează celulele. Oferind celulelor micronutrienții potriviți, obținem un echilibru optim și o funcționare adecvată.

Acest lucru se realizează prin tratarea bolilor existente, așa cum am văzut mai sus. Nutriția ortomoleculară poate ameliora și afecțiuni nespecifice, cum ar fi migrenele, lipsa de energie și problemele digestive.

Micronutrienții necesari celulelor sunt:

  • Vitamine, cum ar fi cele din grupul B, vitamina C sau vitamina E
  • Minerale, cum ar fi calciul, magneziul sau potasiul
  • Oligoelemente necesare în cantități foarte mici: litiu, cupru sau mangan
  • Aminoacizi, printre care putem menționa L-glutamina, L-arginina sau L-carnitina
  • Acizi grași esențiali, cum ar fi omega 3 și 6

În ce constă tratamentul nutrițional ortomolecular?

Tratamentul bazat pe nutriția ortomoleculară este întotdeauna personalizat. Medicul specialist sau terapeutul este responsabil de evaluarea stării nutriționale a pacientului.

După unele teste analitice, specialiștii pot stabili unde există dezechilibrul biochimic, ce deficiențe nutriționale există și ce anume necesită corectare. În general, este necesară utilizarea suplimentelor nutritive.

Primul instrument terapeutic este dieta. Ea are scopul de a oferi o nutriție optimă celulelor. În general, se bazează pe aportul de proteine de calitate, grăsimi nesaturate și carbohidrați complecși.

Dieta evită în mod specific zaharurile adăugate, produsele lactate și grăsimile saturate. De asemenea, experții oferă recomandări privind stilul de viață sănătos (de exemplu, exerciții fizice și odihnă bună, evitarea stresului și completarea tratamentului cu alte terapii alternative, dacă este necesar).

Nutriția ortomoleculară are sprijin din partea sectorului medical?

Medic care recomandă nutriția ortomoleculară
Specialistul este cel care determină cerințele în nutriția ortomoleculară și care elaborează planul terapeutic.

Când vorbim despre diete și terapii, există apărători și critici ai acestor instrumente. Să vedem ce poziție adoptă aceștia în ceea ce privește nutriția ortomoleculară.

Limitările acestui tip de nutriție

Cei care critică nutriția ortomoleculară nu o consideră suficient de fiabilă, mai ales că nu se bazează pe studii științifice clare. În plus, pun la îndoială și utilizarea vitaminelor, a mineralelor și a altor substanțe nutritive.

Acestea sunt uneori prescrise în cantități mai mari decât cele recomandate oficial de entități precum EFSA (Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor) sau Institutul de Medicină al SUA. Mai mult, potrivit acestor organizații, dozele mari de suplimente alimentare pot provoca efecte adverse pe termen scurt și lung.

Unele organizații și voci din sectorul medical și nutrițional – precum Academia Regală de Medicină Spaniolă, Asociația Spaniolă a Dieteticienilor și Nutriționiștilor sau Societatea Americană a Cancerului – susțin că nu există dovezi ale eficacității sale și o descriu ca fiind „para-științifică , înșelătoare și potențial periculoasă “.

Beneficiile nutriției ortomoleculare

Pe de altă parte, pentru apărătorii acestei discipline, suplimentarea nutrițională ca instrument terapeutic este o realitate. De fapt, chiar și medicina convențională folosește tratamente combinate.

Potrivit profesioniștilor dedicați medicinei ortomoleculare, există dovezi și practici medicale care susțin rezultate pozitive în tratamentul schizofreniei, depresiei, tulburărilor de anxietate și tulburărilor cu deficit de atenție și hiperactivitate. În plus, utilizarea medicamentelor ortomoleculare și a nutriției însoțește tratamentele convenționale cu rezultate pozitive.

Nutriția ortomoleculară stârnește interes

În general, nutriția ortomoleculară încearcă să echilibreze biochimia organismului pentru a se asigura că toate sistemele corpului funcționează corect. Unii profesioniști din domeniul medical și alimentar o descriu ca fiind o pseudoștiință. Cu toate acestea, câștigă teren ca instrument pentru vindecarea și prevenirea bolilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • AENTOC (Asociación Española de Nutricionistas y Terapeutas Ortomoleculares Cualificados). Principios de los Nutricionistas Ortomoleculares.
  • Basulto J, et al. Nutrición Ortomolecular”. Postura del GREP‐AEDN (Grupo de Revisión, Estudio y Posicionamiento de la Asociación Española de Dietistas‐Nutricionistas). Febrero 2012.
  • Janson M. Orthomolecular medicine: the therapeutic use of dietary supplements for anti-aging. Clinical interventions in aging. Setiembre 2006. 1(3):261-265.
  • Maheswari S, et al. Zinc adjunct therapy reduces case fatality in severe childhood pneumonia: a randomized double blind placebo-controlled trial. BMC Medicine. Febrero 2012. 10(14).
  • Zell M, Grundmann O. An orthomolecular approach to the prevention and treatment of psychiatric disorders. Advances in mind body medicine. 2012. 26(2):14-28.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.