Ce este pagofagia și care sunt cauzele apariției sale?
 

Ce este pagofagia și care sunt cauzele apariției sale?

Pagofagia este dorința de a mânca gheață sau de a consuma băuturi răcite cu gheață. În ce constă pagofagia și care sunt efectele acesteia?
Ce este pagofagia și care sunt cauzele apariției sale?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este pagofagia? Este dorința de a mânca gheață sau de a consuma băuturi răcite cu gheață. Poate fi cauzată de o tulburare neurologică sau de un deficit mintal. Cu toate acestea, au existat cazuri de persoane fără boli anterioare care au dezvoltat această afecțiune. Care sunt consecințele pagofagiei și de ce apare?

Mai jos, vom vedea ce efecte produce consumul de băuturi reci și de ce se dezvoltă pagofagia. În plus, vom stabili dacă aportul de băuturi reci este sănătos sau nu.

Ce este pagofagia și de ce apare? Efectele consumului de băuturi reci

Nu există articole științifice care să ne avertizeze asupra posibilelor efecte nocive ale consumului de băuturi reci asupra sănătății.

Cu toate acestea, potrivit unui articol publicat în Jurnalul European de Fiziologie Aplicată, ingestia acestui tip de lichid produce modificări în termoreglarea organismului. Consecințele acestor modificări pe termen mediu sau lung sunt necunoscute.

Pe de altă parte, unii susțin că aportul de alimente la temperaturi foarte scăzute crește termogeneza și arderile calorice. Dar adevărul este că această creștere nu este suficient de mare pentru a recomanda acest tip de practică într-o cură de slăbire.

Cuburi de gheață
Cercetările nu au descoperit efecte dăunătoare ale consumului de băuturi reci. Cu toate acestea, unele studii sugerează că produce modificări în termoreglare.

Originea pagofagiei

Această obsesie are cauze multiple. Una dintre ele ar putea fi lipsa de fier din organism. De fapt, un studiu publicat în World Journal of Surgery raportează această problemă de sănătate la dorința de a consuma băuturi cu gheață.

În plus, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică pot prezenta un risc mai mare de a suferi acest tip de tulburare. Uneori, la femeile gravide, această afecțiune poate fi relativ frecventă. Cu toate acestea, experții de la Școala de Medicină a Universității din New Mexico susțin că o soluție de fier administrată parenteral poate rezolva această problemă.

Pagofagia nu prezintă un risc pentru sănătate

Dincolo de problemele care pot fi cauzate de existența anemiei asociate cu acest fenomen, pagofagia în sine nu este periculoasă pe termen mediu sau lung. Numai în cazul în care pacientul simte dorința de a mesteca gheață, această afecțiune poate fi periculoasă.

Acest obicei poate provoca o slăbire progresivă a gingiilor și probleme de sănătate orală. În plus, oamenii de știință asociază consumul frecvent de cuburi de gheață cu un risc crescut de carii dentare sau infecții bacteriene orale.

La fel ca orice tulburare obsesiv-compulsivă, necesită tratament. Pentru a face acest lucru, este recomandat să identificați cauzele. În caz de anemie, remediul este la fel de simplu precum creșterea aportului de fier sau vitamina B12.

Problema devine mai complicată dacă această situație face parte dintr-o problemă psihologică sau psihiatrică. Pagofagia poate apărea și la unii copii cu autism sau la cei cu probleme de dezvoltare a creierului. Tratamentul are caracter multidisciplinar, iar prezența unui terapeut joacă un rol esențial.

Nutriționistul poate oferi o serie de strategii, astfel încât copilul să se obișnuiască să bea băuturi la temperatura camerei sau chiar calde. În acest fel, evităm respingerea alimentelor gătite cu valoare nutritivă ridicată, precum cremele de legume.

Citiți mai mult:

Cât este de indicată gheața în băuturi?

Ce este pagofagia care duce la consumul de gheață
Această tulburare nu este considerată un pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul de cuburi de gheață în exces poate provoca probleme dentare.

Ce este pagofagia? Concluzie

Pagofagia este o boală care provoacă o dorință obsesivă de a consuma gheață sau băuturi cu gheață. De obicei, este legată de prezența în organism a unui deficit de fier. Este relativ frecventă la femeile gravide.

Uneori, medicii o asociază cu o problemă în dezvoltarea creierului. Poate apărea la copiii cu autism, ceea ce complică și mai mult tratamentul. În principiu, este un obicei care nu implică riscuri pentru sănătate, cu excepția cazului în care cuburile de gheață sunt mestecate foarte frecvent. Persoanele cu acest obicei au o probabilitate crescută de a suferi probleme orale. Un exemplu ar fi cariile sau alte tipuri de infecții bacteriene.

În orice caz, dacă aveți o dorință incontrolabilă de a consuma gheață sau băuturi congelate, nu ezitați să vă adresați medicului. Procedând astfel, puteți găsi cauzele problemei și stabili o soluție adecvată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barwood MJ., Goodali S., Bateman J., The effect of hot and cold drinks on thermoregulation, perception and performance: the role of the gut in thermoreception. Eur J Appl Physiol, 2018. 118 (12): 2643-2654.
  • Van Osdol AD., Kalles KJ., Fredickson KA., Kothari SN., A different kind of craving: incidence and treatment of pica after laparoscopic roux en y gastric bypass. World J Surg, 2017. 41 (9): 2324-2328.
  • Epler KE., Pierce A., Rappaport VJ., Pica in pregnancy: an unusual presentation. Obstet Gynecol, 2017. 130 (6): 1377-1379.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.