Logo image
Logo image

Ce este permarexia și care sunt cauzele acesteia?

3 minute
Pe lângă anorexie și bulimie, există și alte tulburări alimentare care ar trebui cunoscute. Un exemplu este permarexia. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre aceasta!
Ce este permarexia și care sunt cauzele acesteia?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este permarexia? Permarexia este o tulburare alimentară identificată recent, care este precursorul unor probleme mai grave, cum ar fi anorexia sau bulimia. Pacienții cu această boală cred că orice mâncare pe care o mănâncă îi va îngrășa.

Din acest motiv, persoanele cu permarexie tind să adere la diferite diete miraculoase, cu scopul de a-și reduce greutatea corporală. De fapt, acesta este unul dintre criteriile utilizate pentru diagnosticarea bolii: încercarea a mai mult de 3 diete într-un an, cu scopul de a pierde grăsime.

Ce este permarexia și care sunt caracteristicile sale?

Deoarece este o patologie clasificată recent, nu există prea multă bibliografie cu privire la permarexie. Cu toate acestea, se știe că această problemă este tipică acelor persoane cu anumite comportamente compulsive care le determină, de exemplu, să numere caloriile. În timp ce verificarea etichetelor nutriționale este o practică bună, a face acest lucru obsesiv poate deveni o problemă.

Cu toate acestea, mulți oameni suferă de permarexie și nu au fost diagnosticați. Aceste persoane fluctuează în greutate în mod regulat și sunt supuse schimbării obiceiurilor alimentare, dar nu par a fi într-o stare fizică patologică. Din acest motiv, nu pot primi un diagnostic precis al bolii.

În cazul în care o persoană schimbă frecvent protocoalele alimentare și scopul este întotdeauna să experimenteze pierderea în greutate, patologia poate exista. În plus, pacienții cu această tulburare sunt deosebit de sensibili la comentariile despre fizicul lor. Ei tind să se compare constant cu ceilalți.

Deși s-au obținut dovezi ale relației dintre depresie și anorexie, nu a fost încă posibilă extinderea acestei asocieri între problemele psihologice și permarexie.

Citiți mai mult:

Obiceiurile de consum pot duce la obezitate

Some figure

Cum se identifică o persoană care suferă de permarexie?

Diagnosticarea bolii nu este o sarcină ușoară. Nu există instrumente de screening pentru a identifica existența problemei. Cel mai bun lucru este să observați tiparele de comportament, pe lângă efectuarea unor teste care determină gradul de sănătate mintală.

În cazul în care există anumite comportamente obsesive legate de alimentație, dar care nu permit încadrarea în tabloul clinic al anorexiei sau al bulimiei, permarexia poate fi diagnosticată.

Este important să fiți atenți la obiceiurile voastre alimentare și la relația cu mâncarea. Dacă sunteți foarte afectați de opiniile altora, riscul de a suferi sau de a dezvolta boala crește.

După cum am menționat, dacă în ultimul an ați încercat mai mult de 3 diete diferite cu același obiectiv de slăbire, sunteți un candidat serios. În acest caz, cel mai potrivit lucru este să mergeți la un profesionist cât mai curând posibil. Prevenirea și tratamentul precoce sunt cele mai bune soluții pentru problemele alimentare. Acest lucru reduce riscul de sechele.

Cauzele permarexiei

Factorii de risc pentru apariția unei probleme de acest tip s-au dovedit a fi următorii:

În plus, potrivit cercetărilor publicate în revista Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America, tulburările de alimentație, cum ar fi permarexia, sunt favorizate de excesul de informații oferite de mass-media. O interpretare greșită a acestora, dată fiind lipsa cunoștințelor tehnice, poate duce la apariția unor obiceiuri dăunătoare.

Citiți mai mult:

Inflamația celulară și obezitatea

Some figure

Ce este permarexia? O tulburare alimentară dificil de diagnosticat

După cum am menționat, permarexia este o patologie recentă despre care nu există încă multe informații științifice. Știm că este preludiul unor probleme majore și că diagnosticul prompt facilitează gestionarea și vindecarea acestora.

În orice caz, criteriile pentru identificarea tulburării nu sunt pe deplin clare, deci este necesar să mergeți la un specialist și să vă supuneți diferitelor instrumente de screening.

Amintiți-vă că bolile asociate comportamentului alimentar sunt complexe și necesită tratament multidisciplinar. Problema trebuie abordată din unghiuri diferite pentru a oferi o soluție fiabilă care reduce riscul de sechele pe termen mediu.

Dacă aveți dubii, cea mai bună opțiune este să consultați un specialist pentru a obține mai multe informații despre aceasta. Depistarea timpurie a problemei și prevenirea complicațiilor sunt vitale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Saul JS., Rodgers RF., Adolescent eating disorder risk and the online world. Chil Adolesc Psychiatr Clin N Am, 2018. 27 (2): 221-228.
  • Keski Rhakonen A., Mustelin L., Epidemiology of eating disorders in Europe: prevalence, incidence, comorbidity, course, consequencies, and risk factors. Curr Opin Psychiatry, 2016. 29 (6): 340-5.
  • Thornton LM., Welch E., Munn Chernoff MA., Lichtenstein P., et al., Anorexia nervosa, major depression, and suicide attemps: shared genetic factors. Suicide Life Threat Behav, 2016. 46 (5): 525-534.
  • Jáuregui-Lobera, Ignacio. “¿ Medicina y enfermedades o moda y consumismo?.” Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR 2.2 (2017): 46-48.
  • Encalada, Sergio Constantino Ochoa, et al. “La publicidad en internet y la presencia de trastornos alimenticios en los adolescentes.” Memorias del tercer Congreso Internacional de Ciencias Pedagógicas: Por una educación inclusiva: con todos y para el bien de todos. Instituto Superior Tecnológico Bolivariano, 2017.
  • Giner Bartolomé, Cristina. “Emociones y trastornos de la conducta alimentaria: Correlatos clínicos y abordajes terapéuticos basados en nuevas tecnologías.” (2016).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.