Ce este petite mort și care sunt cauzele acesteia? - Doza de Sănătate
 

Ce este petite mort și care sunt cauzele acesteia?

În timpul orgasmului, activitatea cerebrală atinge apogeul, apoi scade. Aceste schimbări extreme stau la baza fenomenului de „petite mort” („mica moarte”), care survine după orgasm.
Ce este petite mort și care sunt cauzele acesteia?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Petite mort, adică „mica moarte”, se referă la o stare de alterare a conștiinței ce este experimentată de unele femei după un orgasm intens.

Multe persoane o consideră a fi un mit, dar există anumite dovezi științifice care sugerează că petite mort într-adevăr există. În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebui să știi despre acest subiect.

Ce este petite mort?

Așa cum am menționat anterior, petite mort reprezintă o alterare a conștiinței feminine după orgasm. Aceasta a fost descrisă în mod tradițional ca o estompare sau pierdere a conștiinței.

În trecut, cercetătorii nu au acordat prea multă atenție acestui fenomen. Totodată, multe persoane au impresia că petite mort este doar un mit sexual sau spiritual. De fapt, orgasmul este considerat a fi un fel de transă spirituală în numeroase culturi.

Însă știința modernă a început în sfârșit să investigheze cauzele fiziologice ale „micii morți”. Există studii care au demonstrat că, în timpul orgasmului și după acesta, encefalogramele pacientelor suferă modificări. În plus, se știe deja că orgasmul modifică activitatea cerebrală.

Ce se întâmplă la nivelul creierului în timpul orgasmului?

Femeie descoperind ce este petite mort

Punctul culminant al actului sexual activează numeroase regiuni ale creierului. Clitorisul prezintă peste 8000 de terminații nervoase. Excitarea acestora declanșează o „bombardare” cu senzații a creierului.

Un studiu realizat la Colegiul Artelor și Științelor din cadrul Universității Northwesterm (Statele Unite) a avut drept obiectiv descoperirea efectelor orgasmului asupra creierului. Conform autorilor acestuia, dacă stimularea sexuală este ritmică și suficient de intensă, poate avea loc un „antrenament neuronal”.

Așadar, creierul începe să activeze regiuni cum ar fi amigdala, cerebelul, nucleus accumbens (prin secreția de dopamină) și glanda hipofiză (prin secreția de endorfine și oxitocină). Cu alte cuvinte, este activat „centrul plăcerii” din creier.

Excitarea cauzează o „transă sexuală”, care presupune inhibarea cortexului orbitofrontal lateral. Apoi, în timpul orgasmului, creierul se fixează pe un singur lucru: plăcerea experimentată.

Astfel, putem spune că orgasmele puternice reprezintă un fel de alterări ale stării de conștiință.

Nu, creierul nu se „oprește” în timpul orgasmului

Timp de mai mulți ani, cercetătorii bănuiau că nivelul de activitate din anumite regiuni ale creierului feminin scade semnificativ în timpul orgasmului. Însă un studiu recent a demonstrat tocmai contrariul.

Studiind la RMN creierul voluntarelor în timp ce acestea aveau orgasm, cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: punctul culminant al actului sexual face ca activitatea cerebrală să crească treptat până atinge apogeul, după care aceasta scade.

Adevărul despre petite mort

Cuplu săruntându-se în pat

Fenomenul petite mort se datorează modificărilor extreme care au loc între momentul de apogeu al activității cerebrale și scăderea acesteia.

Nu este deloc surprinzător faptul că, după supraexcitarea tuturor simțurilor, unele femei experimentează o stare de leșin. Drept consecință, acestea au nevoie de câteva momente pentru ca activitatea lor cerebrală să revină la normal.

Orgasmele le oferă multe beneficii femeilor, printre care:

  • Promovează odihna.
  • Îmbunătățesc starea de dispoziție.
  • Consolidează stima de sine.
  • Îmbunătățesc toleranța la durere. De fapt, orgasmul feminin are un efect analgezic. În timpul punctului culminant al actului sexual, este activat nucleul dorsal al rafeului. Apoi, se secretă serotonină, un hormon care inhibă senzația de durere.
  • Reduce stresul.
  • Îmbunătățește funcționarea inimii.

După cum poți vedea, petite mort nu ar trebui să te îngrijoreze. Orgasmul nu provoacă moartea niciunei părți a corpului tău. Din contră, plăcerea care îl însoțește oferă numeroase beneficii pentru corp și creier.

Indiferent dacă o atingem împreună cu un partener sau singure, medicii ne recomandă această „transă sexuală” fără ezitare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Georgiadis JR, et al. “Regional cerebral blood flow changes associated with clitorally induced orgasm in healthy women”, Eur J Neurosci. 2006 Dec;24(11):3305-16.
  • Nan J. Wise, et al., “Brain Activity Unique to Orgasm in Women: An fMRI Analysis”, Journal of Sexual Medicine, November 2017, Volume 14, Issue 11, Pages 1380–1391
  • James G. Pfaus, Gonzalo R. Quintana, Conall Mac Cionnaith, Mayte Parada. “The whole versus the sum of some of the parts: toward resolving the apparent controversy of clitoral versus vaginal orgasms”. Socioaffective Neuroscience & Psychology, 2016; 6 (0) DOI: 10.3402/snp.v6.32578

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.