Ce este pilocarpina oftalmică și când este recomandată?
Globul ocular poate fi afectat de o serie de boli. Din fericire, există medicamente precum pilocarpina oftalmică care acționează local, contribuind la îmbunătățirea patologiei prezente.
Pilocarpina oftalmică este un medicament care aparține grupului de agoniști colinergici direcți. Compusul este foarte util în glaucom și hipertensiune oculară. De fapt, studiile arată că medicamentul poate reduce presiunea intraoculară cu până la 1 milimetru coloană de mercur (mmHg).
Substanța în cauză este absorbită și distribuită în organism, deci are efecte secundare atât locale, cât și sistemice. Doriți să aflați mai multe despre acest medicament?
Cum funcționează pilocarpina oftalmică?
Pilocarpina oftalmică se leagă de un grup de receptori ai sistemului nervos autonom, numiți receptori muscarinici. În acest fel, este capabilă să imite funcțiile unui neurotransmițător numit acetilcolină și să genereze efecte parasimpatice.
Medicamentul se leagă de receptorii muscarinici M3 din globul ocular. Receptorii sunt localizați în mușchiul ciliar și în mușchiul constrictor al pupilei. Legarea medicamentului de receptori va crește concentrația ionilor de calciu din celule, provocând contracția musculară.
Contracția mușchiului ciliar va duce la acomodarea cristalinului, ceea ce facilitează fluxul unui lichid conținut în ochi numit umoare apoasă. Creșterea debitului și reabsorbția sa este ceea ce scade presiunea intraoculară. Receptorii M3 se găsesc și în glandele salivare, așadar pilocarpina va crește și producția de salivă.
Citiți mai mult: Tipuri de glaucom: ce trebuie să știi
Când este recomandată?
Utilizarea pilocarpinei oftalmice este recomandată în toate patologiile care implică o creștere a presiunii intraoculare. Una dintre indicațiile principale este glaucomul, fie cu unghi deschis, fie cu unghi închis. Scăderea presiunii intraoculare va ajuta la prevenirea deteriorării retinei și prevenirea pierderii vederii.
Hipertensiunea oculară este o altă patologie care poate fi tratată prin aplicarea pilocarpinei oftalmice. Este o boală caracterizată printr-o creștere a presiunii oculare de origine necunoscută. Presiunea oculară ridicată poate apărea dintr-o varietate de cauze, de la utilizarea pe termen lung a steroizilor, până la intervențiile chirurgicale.
Pilocarpina oftalmică poate fi utilizată și în anumite cazuri în care este necesară contractarea pupilei. În plus, poate fi utilă în tratamentul anumitor afecțiuni ce țin de vedere.
Cum se utilizează pilocarpina oftalmică?
Înainte de a începe tratamentul cu pilocarpină oftalmică, oamenii ar trebui să discute cu medicul. De asemenea, este important să raportați alergiile la medicamente sau alimente pentru a evita orice fel de reacție încrucișată.
Substanța este comercializată sub formă lichidă sau gel pentru a fi aplicată direct pe globul ocular. Studii multiple sugerează că doza zilnică recomandată este de 30 miligrame, împărțită în 3 sau 4 aplicații. Cu toate acestea, trebuie să respectați întotdeauna doza dată de specialist.
Aplicarea medicamentului este destul de simplă și oricine o poate face în confortul casei sale. Pacienții trebuie să urmeze următoarele recomandări:
- Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun.
- Întindeți-vă sau întindeți capul înapoi.
- Trageți pleoapa inferioară în jos cu degetul arătător pentru a forma un fel de buzunar între pleoapă și ochi.
- În cazul picăturilor, apropiați picurătorul de ochi și turnați picăturile necesare în punga formată. Nu lăsați picurătorul să atingă suprafața ochiului.
- În cazul gelului, țineți vârful tubului aproape de ochi și puneți o bandă de medicament pe interiorul pleoapei inferioare. Când ați terminat, curățați vârful tubului cu un șervețel.
Este important să închideți ușor ochiul câteva minute după aplicarea pilocarpinei oftalmice. Apoi, eliminați excesul de lichid prezent pe față. Aplicarea gelului trebuie făcută înainte de somn, așa că eventualele urme de medicament se spală a doua zi.
Riscuri și considerații
Picăturile pentru ochi sau gelul cu pilocarpină sunt medicamente sigure, cu puține efecte secundare. Reacțiile adverse prezentate tind să fie ușoare și dispar în câteva minute.
Printre principalele efecte secundare ale compusului, se remarcă următoarele:
- Mâncărime, arsură sau usturime
- Epifora sau lăcrimarea excesivă
- Roșeață a ochilor și a pleoapelor
- Vedere încețoșată
- Cefalee
Există anumite situații în care utilizarea pilocarpinei oculare nu este recomandată, deoarece poate agrava situația. Principala contraindicație este alergia la ingredientul activ. Alte situații în care trebuie administrată cu prudență sunt următoarele:
- Irită
- Uveită
- Unele cazuri de glaucom congenital
- Astm sau probleme respiratorii
- Boli cardiovasculare
Când să mergeți la doctor?
Oamenii trebuie să solicite asistență medicală imediată dacă apar simptome severe după administrarea pilocarpinei oculare. Printre semnele de avertizare care pot apărea se remarcă următoarele:
- Dispnee sau dificultăți de respirație
- Erupție cutanată.
- Umflarea limbii, a buzelor sau a gâtului
- Amețeli severe
Dezvoltarea simptomelor sistemice după un supradozaj ocular de pilocarpină este foarte rară. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să solicite asistență medicală și în cazul următoarelor simptome:
- Transpirație abundentă
- Vărsături și diaree
- Dureri de stomac
- Tremurături musculare
- Salivare crescută
- Slăbiciune musculară
Citiți și: Cum este viața cu glaucom?
Un tratament eficient și sigur pentru glaucom
Pilocarpina oculară este unul dintre medicamentele eficiente în tratamentul glaucomului. Compusul prezintă o mare eficacitate în reducerea presiunii intraoculare datorită unirii sale cu receptorii muscarinici.
Din fericire, efectele secundare generate sunt rare și dispar singure după câteva minute. Cu toate acestea, medicamentul nu trebuie utilizat fără prescripție medicală, deoarece o doză excesivă poate declanșa efecte sistemice grave.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Skaat A, Rosman MS, Chien JL, Mogil RS et al. Effect of Pilocarpine Hydrochloride on the Schlemm Canal in Healthy Eyes and Eyes With Open-Angle Glaucoma. JAMA Ophthalmol. 2016 Sep 1;134(9):976-81.
- Panarese V, Moshirfar M. Pilocarpine. [Updated 2021 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
- Jain N, Verma A, Jain N. Formulation and investigation of pilocarpine hydrochloride niosomal gels for the treatment of glaucoma: intraocular pressure measurement in white albino rabbits. Drug Deliv. 2020 Dec;27(1):888-899.
- Chen HY, Lin CL, Kao CH. Changes in glaucoma medication numbers after cataract and glaucoma surgery: A nationwide population-based study. Medicine (Baltimore). 2019 Jan;98(4):e14128.
- Ustaoglu M, Masoumpour M, Sanvicente C, Gulati V et al. Comparing the trabecular outflow by the response to topical pilocarpine in patients with and without glaucoma filtering surgery. Jpn J Ophthalmol. 2020 Nov;64(6):591-596.
- Gupta SK, Agarwal R, Galpalli ND, Srivastava S et al. Comparative efficacy of pilocarpine, timolol and latanoprost in experimental models of glaucoma. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2007 Dec;29(10):665-71.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.