Logo image
Logo image

Ce este pompa de perfuzie cu insulină?

5 minute
Pompa de perfuzie cu insulină este adesea utilizată pentru tratarea diabetului zaharat de tip 1, în special la acei pacienți care nu au un control glicemic bun. Îți explicăm cum funcționează.
Ce este pompa de perfuzie cu insulină?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Pompa de perfuzie cu insulină este un dispozitiv utilizat pentru tratarea anumitor cazuri de diabet zaharat. Insulina este molecula care îi permite glucozei să pătrundă în celulele corpului. Glucoza, la rândul său, este nutrientul fundamental de care celulele au nevoie pentru energie.

Ceea ce se întâmplă în diabet este că organismul nu poate produce sau utiliza insulina. Prin urmare, nivelul glicemiei crește peste concentrația adecvată. Acest lucru cauzează toate simptomele și complicațiile bolii.

Pompa de perfuzie cu insulină este foarte utilă pentru persoanele care au un control slab al glicemiei sau pentru cele care au nevoie de mai multă flexibilitate în rutina de zi cu zi, cum ar fi sportivii. În acest articol, îți explicăm cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele pompei de perfuzie cu insulină.

Cum funcționează pompa de perfuzie cu insulină?

Pompa de perfuzie este un dispozitiv mic care este programat să livreze insulina în țesutul adipos, sub piele. Se mai numește infuzor continuu subcutanat de insulină.

La mulți diabetici, în special de tip 1, tratamentul se bazează pe administrarea insulinei prin injecții subcutanate. Problema este că pacienții trebuie să aibă un control strict pentru a evita nivelurile haotice de glucoză.

Pompa de perfuzie, așa cum se explică într-un articol al Clinicii Universității din Navarra, administrează automat insulina înainte de mese. Pacientul nu mai este nevoit să facă injecții.

Acest dispozitiv este programat în funcție de nevoile specifice ale persoanei bolnave. Mai exact, dozele și frecvența administrării sunt stabilite pe baza unui studiu anterior al fiecărui caz de diabet.

Piesele pompei de perfuzie cu insulină

După cum am menționat, pompa de perfuzie cu insulină este un dispozitiv mic. Este important să subliniem din nou că nu este un dispozitiv inteligent, ci trebuie programat anterior pentru a-și îndeplini funcția.

Pompa funcționează datorită unui mic motor electric. Acest motor, cu ajutorul unui piston, împinge cartușele de medicamente în țesut. După cum explică un articol din Diabetes Education Online, majoritatea pompelor conțin un rezervor de insulină, o baterie, un afișaj și mecanismul pompei.

Dispozitivul este plasat în afara corpului și conectat la țesutul subcutanat cu ajutorul unui cateter ce are o canulă din teflon. Pompa de perfuzie cu insulină poate fi atașată la o centură special concepută sau chiar transportată în buzunar.

Când este necesară pompa de perfuzie cu insulină?

Pompa de perfuzie cu insulină poate fi necesară pentru a îmbunătăți controlul anumitor cazuri de diabet de tip 1. Conform unui articol apărut pe Medtronic, este indicată atunci când nu se obține un control bun al glucozei, în ciuda administrării unui tratament eficace.

Mulți pacienți tratați cu insulină în mod regulat au episoade frecvente de hipoglicemie. Acesta este, de asemenea, un indicator al unui control slab al glicemiei.

Pompa de perfuzie cu insulină poate fi utilizată pentru diabeticii care necesită doze mici. În mod similar, este tratamentul ideal pentru cei care necesită flexibilitate în rutină, adică cei care nu sunt atât de dornici să-și injecteze această substanță în mod convențional. Acesta este cazul sportivilor, în special al celor la care activitatea fizică este o profesie.

Femeile care intenționează să rămână însărcinate, precum și pacienții cu neuropatie diabetică, sunt, de asemenea, candidați ideali la acest tratament. Cu toate acestea, pompa de perfuzie cu insulină necesită ca pacientul să îndeplinească anumite cerințe.

Este esențial să fii implicat în patologie și să manifești interes pentru un control glicemic bun. În plus, trebuie să înveți să acționezi pompa și să efectuezi suficiente controale zilnice ale glicemiei.

Vezi și:

Qtrilmet – Noul medicament pentru tratarea diabetului

Avantajele pompei de perfuzie cu insulină

Pompa de perfuzie cu insulină, așa cum se menționează în acest articol, are multe avantaje. Permite controlul foarte eficient al dozei de insulină. Datorită acestui lucru, cantitățile pot fi ajustate ușor, ceea ce este foarte util în cazul copiilor.

În plus, pompa permite programarea ratei de insulină bazală la viteze diferite, în funcție de momentul zilei. De exemplu, mai mare în primele ore ale zilei și mai mică pe tot parcursul nopții. Acest lucru reduce riscul de hipoglicemie.

Pompa de perfuzie cu insulină face posibilă modificarea temporară a perfuziei bazale. Acest lucru este foarte util în cazul variațiilor în rutină: de exemplu, pleci într-o călătorie și îți schimbi dieta.

Dezavantaje

Deși poate părea că pompa de perfuzie cu insulină are doar avantaje, adevărul este că nu este lipsită de minusuri. Trebuie să avem în vedere că este un dispozitiv extern, care trebuie să rămână permanent conectat la corp prin cateter.

Nu poți să o scoți când vrei, nici măcar să dormi. Acesta este motivul pentru care mulți oameni se simt inconfortabil sau legați de dispozitiv. De fapt, unii consideră că are impact estetic, deoarece poate fi observată prin îmbrăcăminte.

Cateterul se poate înfunda sau pompa însăși se poate defecta. Aceasta înseamnă că pacientul pierde controlul glicemiei. Prin urmare, este important ca oamenii care o poartă să o verifice zilnic.

Îngrijire și recomandări

Some figure
Monitorizarea frecventă a glicemiei este vitală pentru a asigura utilizarea cu succes a pompei.

Pompa de perfuzie cu insulină necesită ca pacientul să fie conștient de boala sa și să fie responsabil în ceea ce privește tratamentul. Este necesar să aplice o serie de măsuri de îngrijire a dispozitivului.

Potrivit Fundației pentru Diabet, cateterul subcutanat trebuie schimbat la fiecare 2 sau 3 zile. Deoarece este un corp străin conectat la țesutul subcutanat, există riscul de infecție. Prin urmare, pentru a face schimbarea, trebuie respectați câțiva pași concreți.

Primul lucru este spălarea și dezinfectarea corespunzătoare a mâinilor. Încearcă să schimbi din când în când zona în care este introdus cateterul. În caz contrar, insulina ar putea să nu fie absorbită corect. Alege diferite puncte ale abdomenului. Verifică dacă este în stare bună și umple seringa pompei fără a lăsa bule înăuntru.

De asemenea, pielea abdomenului trebuie dezinfectată. Odată ce cateterul este introdus, trebuie folosit un pansament pentru a nu se disloca din locul respectiv. Se recomandă scoaterea insulinei din frigider cu aproximativ 24 de ore înainte de efectuarea înlocuirii.

Vezi și:

Sfaturi pentru îngrijirea piciorului diabetic

Acest dispozitiv necesită responsabilitate

Deși poate părea că acest dispozitiv este soluția pentru tratamentul diabetului, nu este întotdeauna cazul. Este o formă foarte utilă de tratament, dar necesită ca pacientul să fie conștient ceea ce trebuie să facă.

Prin urmare, decizia de a plasa o astfel de pompă trebuie agreată de pacient și medic. Este important ca o serie de cerințe să fie îndeplinite pentru ca aceasta să fie utilă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bomba de insulina. (n.d.). Retrieved March 1, 2021, from https://www.fundaciondiabetes.org/infantil/185/bomba-de-insulina-ninos
  • ¿Por qué usar una bomba? | Medtronic. (n.d.). Retrieved March 1, 2021, from https://www.medtronicdiabeteslatino.com/productos/bombas-de-insulina/por-que-usar-una-bomba#control-mas-eficaz-de-su-diabetes
  • Qué es una bomba de insulina :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved March 1, 2021, from https://dtc.ucsf.edu/es/tipos-de-diabetes/diabetes-tipo-1/tratamiento-de-la-diabetes-tipo-1/medicamentos-y-terapias/terapia-con-bomba-de-insulina-para-diabetes-tipo-1/que-es-una-bomba-de-insulina-2/
  • Bomba de infusión de insulina.Tratamiento de la Diabetes. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved March 1, 2021, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/tratamientos/bomba-insulina
  • Vaquero, Pilar Martín, Alberto Fernández Martínez, and Luis Felipe Pallardo. “Bombas de insulina.” Medicina Clínica 123.1 (2004): 26-30.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.