Logo image
Logo image

Ce este preeclampsia, o complicație a sarcinii

4 minute
Preeclampsia este o complicație majoră a sarcinii care poate compromite viața mamei și a copilului ei nenăscut. Prin urmare, adoptarea unui stil de viață sănătos, în special în timpul sarcinii și controalele periodice prenatale sunt cele mai bune metode de prevenire a acesteia.
Ce este preeclampsia, o complicație a sarcinii
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este preeclampsia? Aceasta este o complicație a sarcinii care poate da hipertensiune arterială sau leziuni renale, printre altele. Preeclampsia afectează 5-8% dintre femeile însărcinate și poate fi cu adevărat periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Preeclampsia se manifestă de obicei în ultimul trimestru de sarcină. Cu toate acestea, se poate manifesta și în timpul nașterii, a doua jumătate a sarcinii sau chiar în primele săptămâni după naștere.

Această afecțiune poate fi ușoară sau severă. Mai mult, dacă nu este tratată corect sau în timp util, poate duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi eclampsia sau sindromul HELLP.

Ce este preeclampsia și de ce apare la femeile însărcinate?

Some figure

Preeclampsia se manifestă din cauza alimentării reduse cu sânge a placentei. Apoi, placenta nu se implantează corect în peretele uterin, iar arterele din acea zonă nu se dilată așa cum ar trebui.

Hipertensiunea arterială cronică și diabetul pot reduce, de asemenea, fluxul de sânge către placentă. Unii specialiști în domeniu cred că preeclampsia se manifestă la începutul sarcinii, chiar dacă simptomele se dezvoltă ulterior.

Simptomele preeclampsiei

Unele femei care sunt diagnosticate cu preeclampsie nu prezintă simptome caracteristice. În mod similar, nu toate femeile dezvoltă aceleași simptome.

Principala problemă este că unele dintre simptomele preeclampsiei, cum ar fi greața sau edemul, pot fi interpretate ca simptome normale ale sarcinii. Acesta este motivul pentru care medicii ar trebui să știe să recunoască semnele de avertizare ale acestei complicații într-un mod eficient și în timp util.

Simptomele preeclampsiei sunt:

În cazul preeclampsiei ușoare

În cazul preeclampsiei severe

  • Dureri de cap și vedere încețoșată
  • Inabilitatea de a tolera lumina puternică
  • Oboseală, greață și vomă
  • Scăderea cantității de urină
  • Durere în abdomenul superior, de obicei în partea dreaptă a acestuia
  • Vânătăi ce apar foarte ușor

Este foarte important să ne amintim că nu toate femeile cu preeclampsie suferă de edem vizibil sau creștere drastică în greutate. În plus, nu toate femeile care suferă de aceste simptome au preeclampsie. Simptomele, după cum am menționat mai sus, pot fi confuze.

Citește mai mult:

Dormitul pe o parte scade riscul de moarte fetală

Factori de risc pentru preeclampsie

Some figure

Acum că am aflat ce este preeclampsia, a venit momentul să discutăm despre cauzele dezvoltării acesteia. Obezitatea, diabetul și hipertensiunea arterială sunt factorii de risc majori asociați cu preeclampsia.

Mulți alți factori pot, de asemenea, să crească riscul apariției acestei afecțiuni. Dacă aceasta este prima sarcină a femeii gravide, a suferit anterior de hipertensiune arterială sau boală renală sau are un istoric familial de preeclampsie, riscul de a suferi de această afecțiune va fi mai mare.

De asemenea, femeile cu sarcini multiple, femeile care au avut anterior hipertensiune gestațională sau preeclampsie sau femeile care au un IMC de 30 sau mai mare sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare. Femeile însărcinate sub 20 sau peste 40 de ani pot dezvolta și mai ușor preeclampsia.

Metode de prevenire a apariției preeclampsiei

La vizitele prenatale la medic, acesta va solicita teste și monitoriza:

  • Tensiunea arterială
  • Analizele de urină
  • Analizele de sânge

În plus, există și alte metode de a controla recurența acestei probleme, cum ar fi:

  • Teste pentru a controla coagularea sângelui și funcția renală
  • Sonograme
  • Ecografii Doppler

Chiar dacă aceste teste sunt utile, nu există o modalitate sigură de prevenire a preeclampsiei, deoarece nu toți factorii care contribuie la manifestarea ei pot fi controlați.

Prin urmare, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă adesea adoptarea unei diete echilibrate și efectuarea de exerciții fizice, precum și controale medicale periodice.

Citește mai mult:

Ce este linea nigra care apare în timpul sarcinii?

Tratamentul preeclampsiei

Some figure

Verificările prenatale periodice permit depistarea precoce a preeclampsiei și a altor afecțiuni.

Tratamentul depinde de stadiul sarcinii. Dacă afecțiunea se manifestă aproape de data nașterii și copilul este dezvoltat, medicul specialist va induce nașterea cât mai curând posibil.

Dacă preeclampsia este ușoară și copilul nu este dezvoltat, tratamentul se va baza pe creșterea controlului prenatal. În mod similar, medicul îți va solicita să incluzi mai multe proteine ​​în dieta ta zilnică.

De asemenea, este important să consumi mai puțină sare și să bei mai multă apă. În plus, a te odihni mult este crucial. Pacienta trebuie să stea pe partea stângă pentru a îndepărta greutatea copilului de vasele de sânge majore.

Dacă o femeie suferă de preeclampsie severă, pe lângă tratamentele de mai sus, profesioniștii din domeniul sănătății pot prescrie medicamente pentru a controla tensiunea arterială.

Preeclampsia este o complicație majoră a sarcinii care poate compromite viața mamei și a copilului ei nenăscut. Prin urmare, menținerea unui stil de viață sănătos, în special în timpul sarcinii și controalele periodice prenatale sunt cele mai bune metode de prevenire a acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sibai, B. M. (2015). Preeclampsia. In Protocols for High-Risk Pregnancies: An Evidence-Based Approach: Sixth Edition. https://doi.org/10.1002/9781119001256.ch39
  • Sircar, M., Thadhani, R., & Karumanchi, S. A. (2015). Pathogenesis of preeclampsia. Current Opinion in Nephrology and Hypertension. https://doi.org/10.1097/MNH.0000000000000105
  • Gupte, S., & Wagh, G. (2014). Preeclampsia-eclampsia. Journal of Obstetrics and Gynecology of India. https://doi.org/10.1007/s13224-014-0502-y
  • Backes, C. H., Markham, K., Moorehead, P., Cordero, L., Nankervis, C. A., & Giannone, P. J. (2011). Maternal Preeclampsia and Neonatal Outcomes. Journal of Pregnancy. https://doi.org/10.1155/2011/214365

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.