Ce este purpura cu trombocitopenie? Boala Juliei Roberts
 

Ce este purpura cu trombocitopenie? Boala Juliei Roberts

Puțini știu că Julia Roberts are o boală de sânge. Vă spunem ce înseamnă purpura cu trombocitopenie și cum se tratează!
Ce este purpura cu trombocitopenie? Boala Juliei Roberts
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 14 februarie, 2023

Julia Roberts suferă de o boală rară: purpura cu trombocitopenie. Această tulburare de sânge autoimună nu este foarte frecventă. În 2020, a fost asociată cu un efect advers al anumitor vaccinuri. Desigur, boala Julia Roberts nu a fost declanșată de un vaccin.

Ce este purpura cu trombocitopenie?

În medicină, vorbim de purpură atunci când există o vânătaie pe piele sau pe mucoase care măsoară între 4 și 10 mm. Cu alte cuvinte, termenul este folosit pentru a descrie o pată purpurie care se formează prin scurgerea sângelui din interiorul vaselor către piele.

Aceste pete pot fi multiple sau pot apărea pe rând. De asemenea, dacă se modifică mărimea, se schimbă și denumirea. Când măsoară mai puțin de 4 mm, vorbim de peteșii. În schimb, dacă depășesc 10 mm, sunt echimoze.

Există următoarele tablouri clinice:

  • Purpura trombocitopenică idiopatică: este boala de care suferă Julia Roberts. Unii autori au propus schimbarea denumirii sale în trombocitopenie imună. O vom descrie pe larg mai târziu.
  • Purpura trombotică trombocitopenică: mecanismul acestei boli este complex și poate fi fatal. Trombocitele din sânge tind să se aglomereze pentru a forma cheaguri. Pot să se deplaseze către organe vitale, provocând atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.
  • Purpura fulminans: este o formă tipică a nou-născuților. Nu există suficiente proteine pentru a controla coagularea, așadar se formează trombi care pot bloca circulația.
  • Purpura senilă: este o formă a vârstnicilor. Vasele de sânge mici devin mai fragile din cauza îmbătrânirii și se sparg, formând vânătăi vizibile.
Purpura cu trombocitopenie produce vânătăi
Echimozele sunt normale după traumatisme moderate și severe. Dacă apar cu denivelări minime, trebuie analizate de medic.

Ce este trombocitopenia?

Termenul de trombocitopenie descrie situația în care o persoană are mai puține trombocite decât normal. În general, între 150.000 și 400.000 de trombocite pe microlitru de sânge este nivelul sănătos.

Când un pacient are un număr de trombocite mai mic de 150.000, acesta suferă de trombocitopenie. Cauzele sunt multiple și situația nu este o boală în sine, ci un semn.

Cauze comune ale trombocitopeniei sunt intoxicația cu metale grele, alcoolismul, sarcina și cancerul.

Ce este purpura trombocitopenică idiopatică?

Boala Juliei Roberts este o alterare a sistemului imunitar. Anticorpii, care ar trebui să ne apere de agenții externi, încep să atace trombocitele. Acestea sunt distruse și concentrația din sânge scade.

Cu mai puține trombocite, organismul nu poate coagula sângele așa cum ar trebui. Prin urmare, vânătăile pe piele devin frecvente la frecare minimă sau traumatisme ușoare.

Nu este clar de ce apare boala. Au fost identificate cazuri care debutează după ingerarea antibioticelor, după vaccinări sau după infecții virale (hepatită) sau bacteriene (Helicobacter pylori).

Simptome

Deși vânătăile sunt principala manifestare, acestea nu sunt singurul semn. Deoarece femeile de vârstă reproductivă sunt cele mai afectate, menstruațiile abundente sunt un alt simptom. Organismul nu poate limita sângerarea.

Sângele poate apărea și în scaun sau urină. Dacă este puțin, uneori trece neobservat, dar poate apărea la analiza urinei sau a fecalelor.

Când există sângerări nazale care nu cedează rapid, mai ales la copii, cauza poate fi această boală. În ciuda faptului că au luat măsurile necesare pentru a opri sângerarea, părinții observă întârzierea coagulării.

Julia Roberts are un tratament?

Purpura trombocitopenică idiopatică este confirmată prin analize de sânge. Pe lângă verificarea numărului de trombocite, medicul poate testa anticorpii pentru a-i detecta pe cei care pot fi implicați în tulburarea autoimună.

Dacă boala este diagnosticată ca fiind acută, dispare de la sine în maxim 6 luni. Anumiți pacienți nu necesită tratament, ci doar controale periodice.

Formele cronice, care durează mai mult de 6 luni, sunt uneori abordate activ. Nivelurile de trombocite sunt controlate astfel încât să rămână în limite sigure, fără a se administra medicamente.

Prezența anemiei, sângerările abundente care complică viața de zi cu zi sau riscul de infarct miocardic sau accident cerebrovascular justifică inițierea tratamentului cu corticosteroizi. Prednisonul și dexametazona sunt cele mai folosite medicamente. Se pot adăuga anticorpi monoclonali (rituximab) sau stimulatori ai formării trombocitelor (romiplostim).

Transfuzia este rezervată pacienților cu un număr foarte scăzut de trombocite și fără răspuns la medicamente. Îndepărtarea splinei sau splenectomia are loc atunci când nu există niciun răspuns la tratament.

Corpul uman cu splina evidențiată
Splina produce anticorpi și filtrează sângele. Îndepărtarea sa se face pentru a reduce pierderea de trombocite.

Purpura cu trombocitopenie: ce o așteaptă pe Julia Roberts din cauza bolii?

Prognosticul este bun la majoritatea pacienților. Boala de care suferă Julia Roberts nu evoluează rapid. Probabil că actrița va avea nevoie doar de analize regulate pentru a monitoriza nivelul de trombocite. Poate că va lua și anumite medicamente.

Cu măsurile de precauție adecvate, pacienții pot duce o viață normală, participând la evenimente și lucrând. În cazul sportului, trebuie să aibă grijă extremă, deoarece trebuie să evite traumatismele care pot genera vânătăi de mari dimensiuni. În orice caz, exercițiile fizice nu sunt interzise.

Deocamdată, Julia Roberts este încă activă. Anul acesta a lansat Viaje al paraíso și acum filmează seria Gaslit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aljarad, Sara, et al. “The impact of helicobacter pylori eradication on platelet counts of adult patients with idiopathic thrombocytopenic purpura.” BMC hematology 18.1 (2018): 1-8.
  • ACUÑA, HUMBERTO PÉREZ. “Las púrpuras.” Revista Cubana de Medicina 10.3 (2019).
  • Alvarado-Ibarra, Martha, et al. “Trombocitopenia inmunitaria primaria. Consenso 2016 por hematólogos del ISSSTE.” Revista de Hematología 17.4 (2016): 268-286.
  • Castellano, María Eva Mingot, et al. “Recomendaciones para el abordaje clínico de pacientes con púrpura trombocitopénica trombótica.” Medicina Clínica 158.12 (2022): 630-e1.
  • Castro, Guillermo, et al. “Esplenectomía laparoscópica en pacientes con púrpura trombocitopénica idiopática. Primera experiencia en el Hospital Regional de Arica.” Revista chilena de cirugía 69.3 (2017): 230-233.
  • El Choueiry, E., G. Costa, and J. Bergounioux. “Púrpura fulminante.” EMC-Pediatría 56.2 (2021): 1-5.
  • Espinoza-Valdespino, Laura, et al. “Generalidades en el tratamiento de la púrpura trombocitopénica inmune.” El Residente 11.1 (2016): 28-35.
  • Onisâi, Minodora, et al. “Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP)–new era for an old disease.” Romanian Journal of Internal Medicine 57.4 (2019): 273-283.
  • Ruiz Gil, Wilson. “Diagnóstico y tratamiento de la púrpura trombocitopénica inmunológica.” Revista Medica Herediana 26.4 (2015): 246-255.
  • Silva, Camila L., and Allyne Cristina Grando. “Complications of idiopathic thrombocytopenic purpura in pregnancy: a review of literature.” Jornal Brasileiro de Patologia e Medicina Laboratorial 57 (2021).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.