Logo image
Logo image

Ce este restaurarea adezivă?

6 minute
Vă spunem în detaliu ce este restaurarea adezivă. Descoperiți simplitatea acestui tip de tratament stomatologic!
Ce este restaurarea adezivă?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Restaurarea adezivă este o altă denumire a obturațiilor estetice în stomatologie. Este un proces prin care medicul dentist plasează materiale speciale în interiorul unui dinte deteriorat pentru a-i reda forma și aspectul natural.

Ceea ce este deosebit la acest tip de restaurare dentară este faptul că implică lipirea obturației de structura dentară. În acest fel, dintele își recuperează aspectul și funcțiile inițiale.

Restaurarea adezivă poate fi soluția pentru a trata dinții cariați, rupți, uzați sau ciobiți. Vă spunem mai multe despre această terapie atât de utilizată în practica stomatologică!

Ce este restaurarea adezivă?

Restaurarea adezivă este unul dintre cele mai utilizate tratamente în stomatologie. Permite tratarea într-un mod simplu și confortabil a pierderilor de țesut dentar din cauza cariilor, traumatismelor, anomaliilor dentare, imperfecțiunilor, micilor rupturi și uzurii.

Materialul care este plasat pe dinte aderă la structura acestuia. În acest fel, obturația reface anatomia dintelui și se integrează în acesta.

Materialele pentru realizarea restaurărilor adezive includ rășini compozite, compomeri, ionomeri de sticlă și ionomeri de sticlă modificați cu rășină. Rășinile sunt cele mai utilizate în practica stomatologică.

Rășinile compozite sunt un material plastic de aceeași culoare cu dinții. Există diferite nuanțe care permit realizarea unor finisaje estetice, care fac ca obturația să treacă neobservată.

Restaurarea adezivă se poate face într-o singură vizită la medic într-un mod simplu și confortabil pentru pacient. Acest lucru o diferențiază de fațete și coroane, care sunt fabricate într-un laborator și care necesită amprentele dentare și matrițele bucale pentru a fi montate corect.

Pentru ca materialul de obturație să adere la suprafața dintelui, se folosesc produse speciale care acționează ca un liant între aceste două componente. Zona tratată este acoperită cu această substanță, astfel încât obturația să fie ferm legată de dinte.

Materialul umple cavitățile dinților. Medicul dentist are posibilitatea de a sculpta și modela produsul și de a alege o culoare asemănătoare. Rezultatul final este un element cu același aspect și funcționalitate ca și restul dinților.

Descoperiți: Traumatismul dentar: ce este și ce tipuri există?

Some figure

Pentru ce se folosește restaurarea adezivă?

Restaurarea adezivă poate fi utilizată în diferite situații. Rezultatele estetice oferite o fac una dintre cele mai ușoare și mai economice opțiuni în cadrul procedurilor dentare cosmetice.

Potrivit Asociației Stomatologice Americane (ADA) este cea mai bună opțiune de a repara dinții cu fisuri mici. În plus, servește la schimbarea formei sau culorii dinților, la îmbunătățirea aspectului dinților decolorați sau ciobiți sau la închiderea spațiilor dintre dinți.

Uneori, restaurarea adezivă este o alternativă estetică excelentă pentru tratarea cariilor mici sau pentru acoperirea și protejarea unei porțiuni din rădăcina dintelui în caz de retragere gingivala. Acest tip de material permite intervenții minim invazive, adică îndepărtarea țesutului dentar bolnav și păstrarea structurii dentare sănătoase.

Folosind restaurarea adezivă ca tratament pentru carii, prevenim complicațiile ulterioare. Se recuperează rezistența pierdută, funcționalitatea și estetica, obținându-se piese cu un aspect foarte natural. Restaurarea adezivă poate fi utilizată atât pe dinții de lapte, cât și pe dinții permanenți.

Cum se face restaurarea cu adeziv?

Efectuarea unei restaurări adezive este un proces simplu și rapid. Procedura este efectuată de medicul dentist în cabinetul său și, în general, nu durează mai mult de 30 de minute.

În funcție de tipul de afecțiune, se va folosi sau nu anestezie. Dacă este necesară îndepărtarea cariei, se anesteziază zona astfel încât să nu existe dureri în timpul intervenției. În caz de modificări de culoare sau formă, așchii sau leziuni superficiale, anestezia nu va fi necesară.

Primul pas al procedurii este curățarea și pregătirea cavității. Dacă există carii, acestea sunt îndepărtate cu instrumente rotative până când nu mai rămâne țesut bolnav.

Deoarece materialele folosite pentru realizarea restaurărilor sunt sensibile la lumină și umiditate, este important ca zona să fie uscată în timpul procedurii. Pentru aceasta, se pune un baraj de cauciuc pentru a izola dintele de salivă.

Când dintele este curățat, țesuturile sunt pregătite pentru a primi obturația. Suprafețele sunt șterse cu acid fosforic. Acest produs favorizează viitoarea unire cu materialul.

Dintele se spală și se usucă, apoi se pune un primer care pregătește țesuturile pentru sistemul adeziv. Aceasta îmbunătățește unirea produsului cu piesa dentară.

Adezivul se așează pe suprafață și, în funcție de marcă, se usucă sau se lasă să acționeze câteva secunde și apoi se polimerizează cu lumină halogenă. După acest proces, se pune materialul de umplutură.

Momentul umplerii

Dacă restaurarea este realizată cu rășini compozite, medicul dentist folosește un ghid de nuanțe pentru a selecta culoarea materialului care se potrivește cel mai bine cu dinții pacientului. Produsul este ca un chit format din straturi care se întăresc la lumină.

În fiecare etapă, medicul stomatolog modelează materialul pentru a reface anatomia elementului dentar, iar la final îl polimerizează. Când materialul s-a întărit, acesta este lustruit și modelat astfel încât să se raporteze corespunzător la restul dinților și să nu afecteze mușcătura.

La finalul obturației, pacientul va redobândi forma inițială a dintelui și îl va putea folosi normal. Acesta poate să mănânce și să bea fără inconveniente după intervenție.

Cu toate acestea, substanțe precum ceaiul, cafeaua, tutunul și alți pigmenți din băuturi sau alimente pot păta rășina. Din acest motiv, se recomandă evitarea sau reducerea la minim a consumului acestor produse în primele 48 de ore după introducerea umpluturii.

Descoperiți: Ce este puntea dentară: tipuri, avantaje și dezavantaje

Dezavantaje și riscuri ale restaurărilor adezive

Unul dintre dezavantajele restaurării adezive este faptul că materialele folosite nu sunt la fel de puternice și rezistente ca dintele original. Nucile, gheața și rosul unghiilor pot provoca ușoare fracturi în umplutură.

Cu toate acestea, evitând aceste practici dăunătoare și menținând o igienă orală adecvată, acest tip de restaurare poate dura câțiva ani.

Some figure
O practică obișnuită, cum ar fi mușcatul de obiecte dure, poate distruge tratamentul de restaurare cu adeziv.

Cele mai noi tendințe în restaurarea dentară

Sistemele adezive sunt folosite pentru a favoriza unirea obturațiilor cu structura dentară. Aceste produse au evoluat semnificativ de-a lungul anilor. Modificările cele mai mari au fost în compoziţia chimică și mecanismele de îmbinare. Aceste transformări reflectă o eficiență mai bună și o tehnică de lucru mai simplă și mai rapidă.

Cercetările sunt constante. De aceea, stomatologii au produse noi care le facilitează munca și îmbunătățesc rezultatele.

Gravarea acidă și apoi montarea sistemului adeziv este modalitatea tradițională de efectuare a acestor tratamente. Astăzi există un produs nou care combină adezivul, mordantul și un desensibilizant.

Procesul este simplificat. Mordarea, amorsarea și lipirea sunt efectuate cu același produs, sensibilitatea postoperatorie fiind scăzută. În plus, același produs poate fi folosit pentru restaurări directe și indirecte cu rășină, ceramică și metal. Printre calitățile sale se remarcă puterea excelentă de aderență la țesuturile dentare.

Acest tip de sistem adeziv, de a șaptea generație, reprezintă cea mai modernă formulă de pe piață. Produsul a fost foarte bine primit de comunitatea stomatologică datorită rezultatelor bune pe care le oferă, reducerii timpilor clinici și simplității utilizării sale.

De ce să apelați la o procedură de restaurare cu adeziv?

O carie mică, un dinte decolorat, o ușoară fractură și un defect al formei dinților sunt motive pentru a recurge la o restaurare adezivă. După cum v-am spus, această procedură este foarte simplă, economică și estetică.

Rezolvarea problemelor bucale va preveni complicațiile și leziunile mai grave care necesită tratamente mai complexe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mauro, S. J., Sundfeld, R. H., Brendan-Russo, A. K. B., & Braga Briso, A. L. F. (2009). Fuerza de adhesión del ionómero de vidrio modificado por resina a la dentina: el efecto del tratamiento de superficie dentinal. J Minim Interv Dent2(1), 215-223.
  • Conceicao, N. (2008). Odontologia restauradora. Salud y Estética. Médica Panamericana SA.
  • Perero Pozo, C. J. (2020). Protocolos de grabado ácido en dentina (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Mandri, M. N., Aguirre Grabre de Prieto, A., & Zamudio, M. E. (2015). Sistemas adhesivos en odontología restauradora. Odontoestomatología17(26), 50-56.
  • George Freedman, D. D. S. Sistemas adhesivos dentales. 7 generaciones de evolución.
  • Britto Ketil, C. N., García León, V. C., Mamani Fernández, A. M., & Urteaga Valdiviezo, R. (2020). Diferentes soluciones para mejorar la adhesión en odontología restauradora.
  • Cevallos Zamora, K. E. (2020). Adhesivos universales en odontología (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ramos Vergara, R. J. (2020). Sistemas adhesivo de uso odontológico (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Mejía, J. C., & Sepúlveda, S. (2020). Análisis del grado de sensibilidad dentinaria postoperatoria con la técnica de grabado ácido en pacientes que acuden al área de operatoria dental de la clínica odontológica Dr. René Puig Bentz de la Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña, periodo Septiembre-diciembre 2019 (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.