Ce este saturația de oxigen? - Doza de Sănătate
 

Ce este saturația de oxigen?

Valorile adecvate de saturație a oxigenului sunt cuprinse între 95% și 100%. Aceste valori pot fi modificate în afecțiuni respiratorii, probleme circulatorii sau alte situații.
Ce este saturația de oxigen?

Ultima actualizare: 10 iulie, 2021

Ce este saturația de oxigen? Oxigenul este o moleculă esențială pentru majoritatea ființelor vii. Toate celulele din corpul nostru îl folosesc pe post de combustibil pentru a-și îndeplini funcțiile. Prin urmare, saturația de oxigen este un standard pe care îl putem măsura și este foarte important.

Saturația de oxigen este definită ca fracțiunea de hemoglobină din sânge care este legată de oxigen și care, prin urmare, transportă acest gaz. Hemoglobina este o componentă a celulelor roșii din sânge care face exact acest lucru: transportă oxigenul către toate celulele corpului.

Măsurarea acestui parametru a devenit un pas esențial în medicină. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când nivelurile de saturație a oxigenului sunt sub un anumit procent, viața pacientului este în pericol.

Această problemă are adesea legătură cu bolile respiratorii. De exemplu, coronavirusul poate modifica aceste niveluri, complicând tabloul clinic. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știți despre saturația de oxigen.

Ce este saturația de oxigen?

După cum am menționat deja, saturația de oxigen este un parametru care se referă la procentul de hemoglobină legat de oxigen. Acest procent poate varia în funcție de multe aspecte, cum ar fi funcția respiratorie.

Valorile normale ale saturației se încadrează între 95% și 100%. Atunci când saturația se află sub 89%, celulele nu își pot îndeplini corect funcțiile. De fapt, dacă nivelurile de saturație a oxigenului scad pentru o perioadă scurtă de timp, organismul nu va suferi daune. Însă, dacă această situație persistă sau se repetă, vor apărea consecințe negative asupra țesuturilor din corp.

Când saturația de oxigen scade, intrăm într-o stare numită hipoxemie. Acesta este modul medical de a spune faptul că nivelurile de oxigen din sânge sunt sub normal. De obicei, situația are legătură cu probleme circulatorii sau respiratorii.

Ce este saturația de oxigen din sânge
Hemoglobina se află în interiorul celulelor roșii din sânge și transportă oxigen în organism.

Cum se măsoară saturația de oxigen?

În prezent, există diferite moduri de a măsura saturația de oxigen. Cel mai comun și accesibil mijloc este prin utilizarea unui dispozitiv numit pulsoximetru. Este un dispozitiv mic, de tip clemă, care poate fi așezat pe deget.

Pulsoximetrul emite fascicule de lumină care trec prin sânge și măsoară nivelurile de oxigen prin piele. Mecanismul său de funcționare este complex, dar ne permite să măsurăm atât saturația, cât și ritmul cardiac.

Un alt mod de a măsura saturația oxigenului este prin gazele arteriale din sânge. Această tehnică implică extragerea de sânge dintr-o arteră. Spre deosebire de pulsoximetru, această tehnică permite măsurarea altor valori, cum ar fi procentul de dioxid de carbon sau pH-ul din sânge.

Deși analiza gazelor din sânge este un test mai complet, este și mai invaziv. Prin urmare, de regulă, pulsoximetrul este prima opțiune, deoarece este rapid și nedureros.

Medic care folosește un pulsoximetru
Pulsoximetrul permite o măsurare nedureroasă și rapidă.

Ce se întâmplă în situații de hipoxemie?

Hipoxemia poate apărea din mai multe motive. În primul rând, nu există suficient oxigen în aerul pe care îl respirăm. Situația depinde, de asemenea, de plămânii noștri, care își pot sau nu îndeplini funcția corect (inspiră corect oxigenul și elimină dioxidul de carbon).

În plus, hipoxemia poate fi cauzată de o problemă circulatorie. Sângele trebuie să poată ajunge la plămâni și să preia oxigen pentru a-l transporta către toate părțile corpului. Unele cauze specifice sunt astmul sau bolile de inimă.

Cel mai cunoscut simptom al saturației scăzute a oxigenului este respirația precipitată. Există cefalee, amețeli și poate apărea și slăbiciune. Dacă situația este prelungită, pot apărea și confuzie și dezorientare.

Concluzie

În principiu, o persoană sănătoasă nu trebuie să aibă un pulsoximetru acasă sau să-și monitorizeze saturația de oxigen. Cu toate acestea, este un test de bază la orice nivel de îngrijire medicală, mai ales dacă există o problemă respiratorie sau de sânge.

Aceste dispozitive mici, portabile permit stabilirea diagnosticului precoce. Medicul poate obține informații importante pentru a stabili la timp tratamentul și spitalizarea pacientului la nevoie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gasometría Arterial, ¿Sabes Interpretarla? | Academia AMIR Enfermería. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://academiaeir.es/interpretar-una-gasometria-arterial/
  • Pulsioxímetro. (n.d.). Retrieved March 25, 2020, from https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/spanish/pulse-oximetry.pdf
  • Carrillo-Esper, Raúl, Juan José Núñez-Bacarreza, and Jorge Raúl Carrillo-Córdova. “Saturación venosa central. Conceptos actuales.” Revista Mexicana de Anestesiología 30.3 (2007): 165-171.
  • Vasquez-Bonilla, Aldo Alfonso, et al. “Evaluación de parámetros fisiológicos en función de la saturación de oxigeno muscular en mujeres con sobrepeso y obesidad.” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte 13.47 (2017): 63-77.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.