Ce este școala pentru părinți și ce învățăm acolo?
Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz
Școala pentru părinți este un spațiu de reflectare asupra educației copiilor, bazat pe schimbul de experiență și cunoștințe cu alți părinți, educatori și profesioniști din diferite domenii. Este, de asemenea, un mediu pentru dezvoltarea abilităților parentale.
După cum se spune adesea, nimeni nu are un „manual de instrucțiuni” pentru a fi părinte. Copiii sunt educați pe baza îndrumărilor parentale primite în familie sau informațiilor colectate din jur. Școala pentru părinți caută să îmbogățească acest proces.
Familia este mediul în care copilul se formează și învață să socializeze. Dezvoltarea sa va depinde de ceea ce primește acasă. Școala pentru părinți oferă oportunitatea de a dobândi cunoștințe și abilități pentru a-i educa mai eficient pe cei mici.
Ce este școala pentru părinți?
Școala pentru părinți este un spațiu de formare care este creat cu scopul de a oferi sprijin psihosocial și pedagogic taților și mamelor. Scopul este creșterea calității educației oferite copiilor.
Aceste tipuri de școli au apărut la începutul secolului al XX-lea. Obiectivul general a fost întotdeauna promovarea dezvoltării abilităților și atitudinilor parentale care promovează relații interpersonale sănătoase.
Școala pentru părinți încurajează dezvoltarea abilităților de comunicare asertivă, astfel încât să se poată stabili o legătură afectivă cu cei mici, fără a-i invada. Ce găsesc părinții în aceste spații?
- Instruire si calificare
- Activități asociate cu progresul copilului
- Muncă în echipă pentru a rezolva dificultăți comune
- Un spațiu de dialog pentru schimbul de experiență
Descoperiți: Educația virtuală: beneficii și dezavantaje
Importanța inițiativei
Părinții știu cum ar trebui să-și educe copiii din propria experiență, din relatările altor părinți sau din informațiile primite. Totuși, acest lucru nu este suficient. Prin urmare, o școală pentru părinți are avantaje precum următoarele:
- Oferă modele sănătoase pentru viața acasă.
- Găsește noi metode de a transmite valori și norme.
- Identifică modalități de depășire a situațiilor de risc social.
- Oferă informații despre creșterea sănătoasă.
- Oferă sprijin pentru a rezolva problemele asociate cu educația copiilor.
- Expune experiența altor părinți în gestionarea situațiilor de zi cu zi.
- Sporește rolului familiei ca agent de socializare.
- Promovează capacitatea de a recunoaște comportamentele inadecvate, astfel încât acestea să poată fi prevenite sau modificate.
Cum funcționează?
Școala pentru părinți nu are o funcționare rigidă. De asemenea, nu există un model sau o metodă stabilită care trebuie aplicată. În general, educatorii și profesioniștii din diferite domenii oferă informații despre subiecte specifice, precum parentingul sănătos sau comunicarea în familie. Părinții au posibilitatea de a-și lămuri îndoielile sau de a face cunoscute situații care îi privesc.
Părinții primesc feedback de la profesioniști și de la alți părinți.
În cazul în care apare o problemă specifică care necesită o soluție, există trei pași:
- Înțelegerea situației. Pentru a face acest lucru, se colectează informații și se analizează contextul în ansamblu.
- Recunoașterea dificultăților. Are de-a face cu identificarea aspectelor sau elementelor care provoacă problema. Uneori, dificultatea este asociată cu gestionarea emoțiilor; alteori, cu lacune de comunicare.
- Soluționarea situațiilor conflictuale. Include elaborarea de criterii și strategii de rezolvare a dificultăților într-un mod democratic și constructiv, promovând dezvoltarea psihosocială a copilului și a familiei.
Beneficii pentru părinți
Părinții devin mai conștienți de rolul lor de educatori ai copiilor. Ei dobândesc elementele necesare pentru a înțelege mai bine minorii, în funcție de stadiul în care se află.
Aceste medii apropie și integrează eforturile familiei și ale școlii. Datorită acestui tip de școală, se pot forma comunități de învățare, în care se abordează nu numai formarea intelectuală, ci și cea personală și morală a copiilor.
Descoperiți: Nivelul de educație poate influența dieta?
O inițiativă sănătoasă pentru familii
Educația este un proces ce implică aspecte intelectuale și psihosociale. Școala pentru părinți îmbogățește și facilitează această sarcină.
Aceste spații promovează bunăstarea familiei și rezultate mai bune în educație parentală. Acest lucru se reflectă într-o performanță academică mai ridicată. Este important de remarcat faptul că nu avem de-a face cu un cabinet psihologic, ci cu un amplificator educațional.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castro, P. J. G. (2019). Capacidades parentales y marginación. Dominio Medios.
- González, R. C., & González, M. C. (2015). Escuela y familia. Dos pilares fundamentales para unas buenas prácticas de orientación educativa a través de las escuelas de padres. Revista electrónica interuniversitaria de formación del profesorado, 18(2), 15-27.
- Schultz, T. R., Schmidt, C. T., & Stichter, J. P. (2011). A review of parent education programs for parents of children with autism spectrum disorders. Focus on autism and other developmental disabilities, 26(2), 96-104.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.