Ce este și care sunt beneficiile dietei ayurvedice?
Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa
Ayurveda este una dintre cele mai vechi practici medicale tradiționale dezvoltate pe subcontinentul indian. În zilele noastre, este recunoscută ca unul dintre sistemele formale de sănătate din țară, iar dieta ayurvedică este unul dintre pilonii săi. Ce este și care sunt beneficiile dietei ayurvedice?
Cuvântul Ayurveda înseamnă în sanscrită știință sau cunoaștere a vieții. Subliniază sănătatea și prevenirea bolilor prin stil de viață, masaj, meditație și remedii pe bază de plante.
În ce constă dieta ayurvedică?
Această dietă este un mod sănătos de a mânca și nu un sistem în care anumite alimente sunt permise și interzise. Obiectivul principal este menținerea echilibrului, deoarece de acesta depinde sănătatea. Mâncarea este cea care ajută la menținerea sănătății.
Există trei tipuri de dosha, care sunt definite ca o serie de atribute pe care le posedă fiecare persoană. Acestea se bazează pe aspecte precum compoziția corpului, caracterul sau elementul predominant. Ele le oferă oamenilor îndrumări pentru a se dezvolta în viață într-un mod optim.
Dosha-urile sunt următoarele:
- Vata: iute la minte, flexibil și creativ. De obicei, sunt oameni supli, cu tendința de a suferi de răceală, probleme digestive și dificultăți de concentrare.
- Pitta: inteligent, muncitor și ferm. De constituție medie, punctul său slab este inflamația. Apetitul este bun și nu există probleme de digestie.
- Kapha: calm și afectuos. Corp puternic și rezistent. Există dificultăți în a pierde în greutate și adesea probleme legate de constipație.
Pe lângă respectarea dietei potrivite pentru personalitatea dominantă, dieta ayurvedică se bazează pe o serie de rutine care trebuie respectate. Cele mai importante sunt următoarele:
- Consumați trei mese pe zi pentru a finaliza întregul ciclu de digestie fără întrerupere. De asemenea, este esențial să lăsați 3 ore după ultima masă înainte de a merge la culcare.
- Mâncați până când dispare senzația de foame și nu așteptați până vă săturați.
- Acordați prioritate alimentelor proaspete și integrale.
- Includeți cele șase arome de bază în fiecare meniu.
- Mâncați cu atenție și într-un mediu relaxat.
Citiți mai mult: Dieta indiană: în ce constă aceasta?
Alimente permise și interzise
Ayurveda stabilește reguli cu privire la ce, cum și când să mâncăm în funcție de tipul de corp sau de dosha. Exista recomandări particulare și detaliate cu privire la alimentele care pot fi incluse în dieta zilnică.
Vata
Pentru aceste persoane, alimentația trebuie să fie hrănitoare, cu preparate gătite, caldă și ușor condimentată. Este important să existe un program regulat. Alimentele predominante trebuie să fie următoarele:
- Fulgi de ovăz și orez
- Ouă, pui și pește
- Produse lactate fermentate
- Leguminoase în cantități limitate
- Fructe dulci, coapte și suculente
- Migdale, nuci și semințe înmuiate
- Ulei de susan
- Turmeric, chimen, coriandru sau ghimbir pentru aromă
În schimb, este necesar să se evite următoarele produse:
- Carne roșie
- Brânzeturi tari
- Fructe astringente și uscate, precum afinele, merele sau rodiile
- Legume crude și ciuperci.
Pitta
Se recomandă preparatele reci și mâncărurile ușor asezonate. Trebuie să predomine aromele dulci, răcoritoare și amare. Dieta vegetariană este o opțiune bună. Alimentele ideale sunt următoarele:
- Orz, orez, ovăz și grâu
- Pui și curcan ca sursă de proteine animale
- Lapte nesărat, ghee, unt și brânză
- Leguminoase în cantități mici. Cele mai bune sunt lintea neagră, năutul și fasolea mung.
- Fructe dulci, cum ar fi merele, afinele și curmalele
- Salate și legume crude
- Semințe de floarea soarelui și de dovleac ocazional
- Cardamom, scorțișoară, fenicul și turmeric
Alimentele interzise sunt:
- Fructe de mare și ouă
- Linte roșie și galbenă
- Fructe acide
- Roșii, ridichi, ardei iute, ceapă crudă și usturoi
- Cele mai multe semințe și nuci, deoarece sunt foarte uleioase
- Condimente picante
Kapha
Cea mai recomandată dietă este cea în care predomină alimentele calde, ușoare și uscate. De asemenea, se recomandă gustul amar, astringent și înțepător. Aceasta este lista celor mai recomandate alimente:
- Hrișcă și mei
- Pui, iepure și fructe de mare
- Ghee și lapte de capră
- Linte roșie, fasole neagră și fasole mung
- Mango, piersici, caise și pere
- Legume cultivate pe sol, mai ales cele cu frunze verzi (spanac, mangold sau varză)
- Semințe de dovleac și floarea soarelui în cantități mici
- Tot felul de condimente, în special usturoi și ghimbir
Trebuie evitate următoarele produse:
- Cartofi dulci, ovăz și grâu
- Orice tip de produse lactate și grăsimi, în special prăjite
- Fructe foarte dulci sau acrișoare
- Legume rădăcinoase, cum ar fi napii, sfecla sau ridichile
- Semințe și nuci
- Toți îndulcitorii și sarea
Descoperiți: Jiddu Krishnamurti: important filosof indian și contribuțiile sale
Beneficiile și dezavantajele dietei ayurvedice
Setul de rutine și alimente care fac parte din regimul ayurvedic se concentrează pe îmbunătățirea sănătății. Beneficiile dietei ayurvedice sunt:
- Promovează o alimentație sănătoasă, deoarece baza sa este hrana proaspătă gătită într-un mod simplu.
- Predomină alimentele de origine vegetală, care au efecte pozitive în prevenirea bolilor.
- Promovează alimentația conștientă.
- Este însoțită de un stil de viață sănătos.
- Poate duce la o greutate corporală echilibrată, o digestie bună, un profil lipidic optim și un risc mai mic de a suferi de boli cronice.
Cu toate acestea, este necesar să menționăm o serie de puncte slabe care trebuie luate în considerare atunci când începeți acest tip de dietă:
- Nu este vorba doar de a mânca și de a evita o serie de alimente; trebuie să țineți cont de toate rutinele care le însoțesc.
- Pot exista dificultăți în cumpărarea produselor recomandarea și adaptarea la gustul lor.
- Uneori, poate necesita mai multă dedicare, deoarece se ține cont de modul de preparare.
Recomandări pentru a profita de beneficiile dietei ayurvedice
Înainte de a începe dieta ayurvedică este important să consultați un specialist. Acesta poate să determine dosha fiecărei persoane și să stabilească eventualele probleme sau dezechilibre existente.
Organizarea este fundamentală. Trebuie să existe timp pentru adaptarea personală atât la noile obiceiuri, cât și la anumite alimente neobișnuite.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lad V. Food Guidelines for Basic Constitutional Types. The Ayurvedic Institute. 2018.
- Lad V. Ayurveda. A brief introduction and guide. The Ayurvedic Institute. 2016.
- Estrada Ramírez, Nadia Verónica, et al. “Dieta Ayurveda.” (2009).
- Payyappallimana U, Venkatasubramanian P. Exploring Ayurvedic Knowledge on Food and Health for Providing Innovative Solutions to Contemporary Healthcare. Front Public Health. Marzo 2016.4:57.
- Rao RV. Ayurveda and the science of aging. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Diciembre 2018;9(3):225-232.
- Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Advances in Nutrition. Julio 2012.3(4):506-515.
- Freidin, Betina, Matías Ballesteros, and Mariano Echeconea. “En búsqueda del equilibrio: salud, bienestar y vida cotidiana entre seguidores del Ayurveda en Buenos Aires.” Documento de trabajo 65 (2013).
- Gasperi, Patrícia De, Vera Raduns, and Ângela Rosa Ghiorzi. “Ayurveda diet and the nursing consultation: a care proposal.” Ciencia & saude coletiva 13.2 (2008): 495-506.
- Moreno Leguizamón, Carlos J. “Salud-enfermedad y cuerpo-mente en la medicina ayurvédica de la India y en la biomedicina contemporánea.” Antípoda. Revista de Antropología y Arqueología 3 (2006): 91-121.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.