Ce este și care sunt beneficiile plantei jiaogulan?
 

Ce este și care sunt beneficiile plantei jiaogulan?

Jiaogulan este o plantă cunoscută ca supliment împotriva diabetului și obezității. Descoperiți toate beneficiile sale!
Ce este și care sunt beneficiile plantei jiaogulan?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2022

În medicina tradițională chineză, planta jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) este apreciată pentru potențialul său de a promova starea de bine și de a îmbunătăți sănătatea. Această viță de vie se caracterizează prin conținutul său mare de compuși bioactivi, asociați cu o bună sănătate metabolică și nervoasă. Descoperiți toate beneficiile plantei jiaogulan!

După cum arată revista Molecules, multe dintre beneficiile plantei jiaogulan se datorează conținutului său de gipenozide. Acestea sunt saponine triterpenice care au proprietăți antiproliferative, antioxidante și adaptogene. Care sunt principalele sale utilizări?

Ce este jiaogulan?

Jiaogulan sau Gynostemma pentaphyllum este o plantă cățărătoare care aparține familiei Cucurbitaceae. Este originară din Asia, crescând în țări precum China, Coreea, Japonia și Vietnam. Se numește și ginsengul sudului sau planta nemuririi.

Primele sale aplicații în medicina tradițională datează din secolul al XV-lea (China). Proprietățile sale au fost folosite pentru a promova starea de bine, în special în cazurile de diabet, colesterol crescut, obezitate și alte afecțiuni.

Beneficiile și utilizările plantei jiaogulan

Ca și alte plante folosite în medicina tradițională chineză, jiaogulan este folosit ca supliment pentru promovarea sănătății în anumite boli cronice. În ciuda acestui fapt, nu există suficiente cercetări științifice pe această temă. Prin urmare, se recomandă utilizarea cu prudență.

Diabet

Unul dintre principalele beneficii ale acestei plante are de-a face cu scăderea nivelului de glucoză din sânge. Potrivit unui studiu clinic raportat în Hormone and Metabolic Research, consumul de ceai de jiaogulan favorizează controlul glicemic și crește sensibilitatea la insulină.

Un studiu ulterior distribuit de Journal of Nutrition and Metabolism a raportat faptul că ceaiul de jiaogulan are potențialul de a îmbunătăți răspunsul la insulină. Așadar, este util pentru pacienții cu diabet de tip 2.

O investigație mai recentă a avut rezultate similare. Animalele hrănite cu extract de jiaogulan au avut niveluri mai scăzute de zahăr în sânge la testele pe nemâncate. În ciuda acestui fapt, sunt necesare mai multe dovezi.

Bărbat care își verifică glicemia
Ceaiul Jiaogulan ar putea fi un supliment interesant pentru bolnavii de diabet.

Greutatea corporală

Suplimentele cu jiaogulan nu sunt un tratament miraculos împotriva supraponderalității și obezității. Pierderea în greutate necesită o abordare multidisciplinară, mai ales în ceea ce privește alimentația.

Acest remediu are efecte pozitive în ceea ce privește pierderea în greutate. Un studiu distribuit de Journal of Human Nutrition and Dietetics a stabilit că extractul din această plantă îmbunătățește compoziția corporală la bărbații și femeile care suferă de supraponderalitate.

Colesterol ridicat

În medicina orientală, jiaogulan și derivații săi au fost folosiți ca supliment pentru scăderea nivelului ridicat de colesterol. Totuși, studiile care susțin aceste proprietăți sunt limitate.

Conținutul său de flavonoide, saponine și fitosteroli se află în spatele acestui efect. Studiile au fost efectuate pe animale și în laborator. Nu există studii concrete la om care să afirme că această plantă poate îmbunătăți profilul lipidic.

Stres

Atât extractul, cât și ceaiul de jiaogulan sunt folosite în combaterea stărilor de stres. Este o plantă cu calități adaptogene care stabilizează glandele suprarenale pentru a scădea răspunsurile mintale și fizice la stres.

În acest sens, un studiu realizat în Coreea de Sud și raportat în Phytomedicine, a dezvăluit niveluri mai scăzute de stres la persoanele care au consumat extract de frunze de jiaogulan, comparativ cu grupul placebo. Suplimentul a fost administrat timp de 8 săptămâni.

Efecte secundare

La majoritatea adulților sănătoși, planta jiaogulan este considerată sigură. Consumul trebuie să fie moderat, conform indicațiilor producătorului. Poate provoca reacții de sensibilitate, cu greață, tulburări digestive și diaree.

Deoarece dovezile sunt limitate, nu știm cum poate acționa sau interfera în anumite condiții. Prin urmare, utilizarea plantei nu este recomandată în următoarele cazuri:

  • Boli autoimune (lupus, scleroză multiplă, artrită reumatoidă etc.)
  • Probleme circulatorii sau boli care afectează coagularea sângelui
  • Pacienți care urmează tratamente cu anticoagulante, antidiabetice și antidepresive
  • Femei însărcinate sau care alăptează
  • Persoane care urmează a fi operate
  • Copii

În general, se recomandă consumul după masă. Pe nemâncate, poate irita stomacul și provoca reacții adverse cum ar fi oboseala, amețelile, transpirația sau tahicardia. În acest caz, cel mai bine este să consultați medicul.

Femeie cu durere de stomac
Planta este capabilă să modifice funcția gastrică, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol.

Cum puteți profita de beneficiile plantei jiaogulan?

Puteți cumpăra ceaiuri, pulberi, capsule și extracte. Acestea se găsesc adesea în magazinele naturiste. Este esențial să respectați recomandările producătorului și să nu depășiți doza indicată. Cum se prepară infuzia?

Ingrediente

  • 5 grame de jiaogulan uscat
  • 250 mililitri de apă

Pregătire

  1. Fierbeți apa și adăugați jiaogulan uscat.
  2. Acoperiți băutura și lăsați-o să stea la temperatura camerei timp de 10 minute.
  3. Strecurați și consumați.

Puteți bea 2 căni pe zi (500 ml).

Beneficiile plantei jiaogulan: concluzie

Explorând remediile din medicina tradițională chineză, veți găsi multe informații despre jiaogulan. Este o plantă utilizată pe scară largă ca adaptogen natural, ideală pentru combaterea stresului și a problemelor endocrine.

Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi de siguranță și eficacitate. Prin urmare, nu ar trebui să fie un tratament de primă linie. Consultați medicul înainte de a începe consumul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhang, Y., Shi, G., Luo, Z., Wang, J., Wu, S., Zhang, X., & Zhao, Y. (2021). Activity Components from Gynostemma pentaphyllum for Preventing Hepatic Fibrosis and of Its Molecular Targets by Network Pharmacology Approach. Molecules (Basel, Switzerland), 26(10), 3006. https://doi.org/10.3390/molecules26103006
  • Huyen VTT, Phan DV, Thang P, et al. Antidiabetic effect of gynostemma pentaphyllum tea in randomly assigned type 2 diabetic patients. Horm Metab Res. 2010;42(05):353-357. doi: 10.1055/s-0030-1248298
  • V. T. T. Huyen, D. V. Phan, P. Thang, N. K. Hoa, C. G. Östenson, “Gynostemma pentaphyllum Tea Improves Insulin Sensitivity in Type 2 Diabetic Patients”, Journal of Nutrition and Metabolism, vol. 2013, Article ID 765383, 7 pages, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/765383
  • Wang, Z., Zhao, X., Liu, X., Lu, W., Jia, S., Hong, T., Li, R., Zhang, H., Peng, L., & Zhan, X. (2019). Anti-diabetic activity evaluation of a polysaccharide extracted from Gynostemma pentaphyllum. In International Journal of Biological Macromolecules (Vol. 126, pp. 209–214). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.12.231
  • Rao, A., Clayton, P., & Briskey, D. (2021). The effect of an orally‐dosed Gynostemma pentaphyllum extract (ActivAMP®) on body composition in overweight, adult men and women: A double‐blind, randomised, placebo‐controlled study. In Journal of Human Nutrition and Dietetics. Wiley. https://doi.org/10.1111/jhn.12936
  • Megalli S, Davies NM, Roufogalis BD. Anti-hyperlipidemic and hypoglycemic effects of Gynostemma pentaphyllum in the Zucker fatty rat. J Pharm Pharm Sci. 2006;9(3):281-91. PMID: 17207412.
  • Liu, J., Li, Y., Shi, H., Wang, T., Wu, X., Sun, X., & Yu, L. (Lucy). (2016). Components characterization of total tetraploid jiaogulan ( Gynostemma pentaphyllum ) saponin and its cholesterol-lowering properties. In Journal of Functional Foods (Vol. 23, pp. 542–555). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.03.013
  • Choi, E.-K., Won, Y. H., Kim, S.-Y., Noh, S.-O., Park, S.-H., Jung, S.-J., Lee, C. K., Hwang, B. Y., Lee, M. K., Ha, K.-C., Baek, H.-I., Kim, H.-M., Ko, M.-H., & Chae, S.-W. (2019). Supplementation with extract of Gynostemma pentaphyllum leaves reduces anxiety in healthy subjects with chronic psychological stress: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. In Phytomedicine (Vol. 52, pp. 198–205). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2018.05.002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.