Logo image
Logo image

Ce este și care sunt beneficiile rinomodelării?

4 minute
Necesitatea de a îmbunătăți anumite aspecte ale fizionomiei din punct de vedere estetic ne determină să explorăm noi proceduri. Printre acestea se numără și rinomodelarea.
Ce este și care sunt beneficiile rinomodelării?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 27 martie, 2023

Dintre diferitele proceduri estetice care există în prezent, rinomodelarea oferă mai multe avantaje pentru îmbunătățirea aspectului nasului, fără a fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Tratamentul folosește acidul hialuronic. Descoperiți care sunt beneficiile rinomodelării!

Ce este rinomodelarea și ce rol are?

Această procedură constă în modelarea nasului fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală, pentru a corecta diverse probleme estetice.

Pentru aceasta se injectează materiale de umplutură. Cel mai frecvent este acidul hialuronic. Scopurile rinomodelării sunt următoarele:

  • Ascunderea dimensiunii
  • Îmbunătățirea aspectului punții nazale
  • Modificarea închiderii nazolabiale
  • Moderarea lățimii aripioarelor
  • Conturarea vârfului și corectarea căderii acestuia
  • Transformarea deformărilor, proeminențelor, abaterilor și ușoarelor asimetrii

Toate acestea se fac urmărind armonia feței. Rinomodelarea poate fi folosită și pentru a contracara rezultatele nedorite ale unei rinoplastii anterioare.

Descoperiți: Care este riscul îndepărtării tatuajelor cu laser?

Some figure
Nu întotdeauna rezultatele unei rinoplastii sunt cele dorite. În acest caz, se trece la rinomodelarea cu acid hialuronic.

În ce constă procedura?

Procedura de rinomodelare este rapidă și ușoară. Se efectuează în ambulatoriu, deci nu necesită spitalizare sau o anumită pregătire. Nu se solicită analize de sânge, cu excepția cazurilor în care sunt suspectate alergii la fillere sau anestezice locale.

Desigur, se fac studii ale feței și nasului. Se execută simulări computerizate pentru a determina care este cea mai convenabilă formă a nasului. Este de remarcat faptul că procedura trebuie efectuată în spații care îndeplinesc condițiile sanitare corespunzătoare și de către cadre medicale.

În general, rinomodelarea se realizează urmând acești pași:

  1. Se aplică anestezie locală, așteptând câteva momente să își facă efectul.
  2. Se trece la microinjecțiile cu acid hialuronic. Se poate folosi și hidroxiapatita de calciu, care favorizează producția de colagen.
  3. Injecțiile sunt plasate strategic, fie pe punte, fie pe vârful nasului, în funcție de forma dorită.
  4. Acidul hialuronic este sub formă lichidă, dar se întărește la intrarea în piele, așa că nu este necesară bandajarea.

Rinomodelarea durează între o jumătate de oră și 45 de minute. Odată terminată procedura, pacientul poate merge acasă, fără a fi nevoie de o perioadă de recuperare.

Îngrijirea după rinomodelare

Pacienții trebuie să respecte o serie de pași de îngrijire după rinomodelare, mai ales în primele zile:

  • Nu dormiți cu fața în jos.
  • Întrerupeți utilizarea ochelarilor.
  • Nu atingeți și nu strângeți nasul.
  • Odihniți-vă timp de 48 de ore.
  • Evitați să vă expuneți la soare sau la căldură intensă.
  • Evitați activitatea fizică intensă, mai ales dacă vă puteți lovi nasul.

De asemenea, este recomandat să începeți să utilizați frecvent protecție solară, deoarece îmbătrânirea prematură este un factor care contribuie la pierderea acidului hialuronic natural.

Beneficiile rinomodelării și limitele acesteia

Rinomodelarea are avantajele sale. De exemplu, în comparație cu intervenția chirurgicală (rinoplastie), există mai puține șanse de infecție, deoarece nu există răni deschise.

Este mai puțin dureroasă și mai puțin invazivă. Nici nu lasă cicatrici. De asemenea, recuperarea este mai scurtă. Un alt avantaj este faptul că acidul hialuronic este o substanță resorbabilă.

Rezultatele sunt vizibile imediat, deși au o durată limitată. În medie, efectul rezistă 12 luni. Apoi, trebuie să repetați procedura. Polimetilmetacrilatul poate fi folosit pentru un rezultat de lungă durată.

Metacrilatul de polimetil nu este autorizat în toate țările. Unele agenții l-au interzis din cauza riscurilor asupra sănătății.

Rinomodelarea rezolvă doar anumite probleme cosmetice. În acest sens, baza osoasă și cartilajele nu pot fi modificate. De asemenea, nu aduce beneficii pentru respirație, spre deosebire de rinoplastia funcțională.

Reacții și efecte secundare ale rinomodelării

În zilele de după efectuarea rinomodelării, apar anumite reacții, precum roșeața sau inflamația zonei sau mici vânătăi. Pentru acestea sunt prescrise antiinflamatoare și unguente.

Deși nu se întâmplă frecvent, pot exista efecte secundare ale acidului hialuronic, cum ar fi granuloamele, reacțiile de hipersensibilitate alergică și chiar necroza cutanată. Există și riscul de infecție și afectare a respirației nazale, în funcție de caracteristicile anatomice ale nasului pacientului.

Este posibil ca unele rezultate să nu fie satisfăcătoare din punct de vedere estetic, generând asimetrii. În aceste cazuri, dacă persoana dorește, acidul hialuronic poate fi îndepărtat.

Descoperiți: 9 sfaturi pentru arderea grăsimii de pe față

Some figure
Acidul hialuronic are din ce în ce mai multe aplicații în estetică. Se injectează în buze, de exemplu, pentru a da volum.

Cine poate profita de beneficiile rinomodelării?

Prin rinomodelare, doar ușoarele imperfecțiuni pot fi corectate. Prin urmare, nu este de niciun folos în tulburări precum puntea proeminentă, nasul foarte mare sau septul deviat. În aceste situații, sunt recomandate alte proceduri, cum ar fi rinoplastia tradițională sau rinoplastia cu ultrasunete.

Rinomodelarea nu ar trebui aplicată minorilor, deoarece formarea organului mirosului nu este terminată. De asemenea, nu este recomandată în cazul persoanelor cu tulburări de coagulare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alcalá PD, Martínez GEC. Rinomodelation with Fillers . Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2017; 15(1): 56-58.
  • Barrera J.Application of Ultrasonic Piezoelectric Technology for Rhinoplasty.Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine. 2022; 165-167. http://doi.org/10.1089/fpsam.2022.0029
  • Collado-Chagoya R, Cruz-Pantoja R, Hernández-Romero J, León-Oviedo C, et al . Alergia a anestésicos locales: serie de casos y revisión literatura. Rev. mex. anestesiol. 2019;  42(4): 296-301.
  • Fernández L, Minzer S, Sarmiento D. Rinomodelación y uso de Metacrill® en la punta nasal: Revisión de la literatura y presentación de un caso. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2015;  75(3): 251-256.
  • Lanzas Pérez J, Lerma García D. Rinomodelación sin cirugía con ácido hialurónico de alta reticulación. International Congress of Body Image & Health (BIAH); 2018: 152.
  • Zambrana Rojas M. Rinoplastía estética y funcional. RBCP. 2021; 1(2): 34-39.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.