Avantajele rinoplastiei cu ultrasunete în comparație cu alte tehnici
 

Avantajele rinoplastiei cu ultrasunete în comparație cu alte tehnici

Progresele tehnologice au dus la apariția unor noi tehnici de rinoplastie, precum cea cu ultrasunete. Care sunt beneficiile?
Avantajele rinoplastiei cu ultrasunete în comparație cu alte tehnici
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 24 februarie, 2023

Mulți oameni doresc o intervenție, dar nu știu ce tehnică să aleagă sau se tem că rinoplastia tradițională poate avea un rezultat slab. Avantajele rinoplastiei cu ultrasunete în comparație cu alte tehnici sunt numeroase. Acest tip de intervenție este mai precis și generează mai puțin disconfort în comparație abordările invazive.

Chirurgii folosesc un dispozitiv cu ultrasunete pentru a realiza intervenții mai țintite și mai puțin agresive. De asemenea, reduc timpul de recuperare și durerea cauzată de intervențiile chirurgicale. Dacă vreți să faceți acest tip de operație estetică, este vital să mergeți la o clinica de rinoplastie certificată.

Ce este rinoplastia cu ultrasunete?

Este o tehnică inovatoare care a luat naștere ca alternativă la osteotomia tradițională a nasului. Se deosebește de alte tehnici în ceea ce privește reglarea oaselor nazale, deoarece procedura se realizează într-un mod mai precis și mai previzibil (cu ajutorul ultrasunetelor). Operațiile sunt mai scurte și generează un rezultat frumos.

Medicii pot efectua rinoplastia cu ultrasunete într-un timp mai scurt. Aceasta este o procedură care nu necesită mai mult de 90 de minute. După efectuarea unei evaluări a zonei nazale, medicii aplică anestezie locală și apoi fac o incizie în nas.

Ei disecă țesutul anormal din interior spre exterior, expunând noi puncte de creștere a cartilajului unde se acumulează adesea țesutul cicatricial. Apoi, folosesc un dispozitiv cu ultrasunete pentru a modifica aceste puncte de creștere în formă de con. Intervenția îmbunătățește trăsăturile feței și aspectul general.

Mulți pacienți preferă tehnicile cu ultrasunete, deoarece oferă rezultate mai bune decât alte alternative (cum ar fi rinoplastia tradițională sau rinomodelarea). Datorită frecvenței înalte a ultrasunetelor, neregularitățile cartilajului și ale oaselor pot fi eliminate. Acest lucru corectează nasul deviat și reduce dimensiunea cavității nazale fără a fi nevoie de o perioadă lungă postoperatorie.

Avantajele rinoplastiei cu ultrasunete în comparație cu alte tehnici

Medic care explică avantajele rinoplastiei cu ultrasunete
Perioada postoperatorie este mai scurtă decât în cazul altor tehnici.

Rinoplastia cu ultrasunete este cea mai avansată tehnică și folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a modifica structura nazală. Această procedură este utilizată pentru a corecta nasurile strâmbe sau malformate. Chirurgia cu ultrasunete produce cicatrici minime și este mai puțin dureroasă decât rinoplastia tradițională. De fapt, majoritatea pacienților necesită doar șapte până la zece zile de recuperare postoperatorie.

În plus, este o tehnică mai puțin invazivă și are mai puține efecte secundare. Medicul folosește un bisturiu cu ultrasunete de înaltă precizie pentru a evita deteriorarea cartilajului și a țesuturilor moi din jurul osului.

1. Este mai puțin dureroasă decât o rinoplastie tradițională

Rinoplastie tradițională
Șansele de disconfort post-procedură sunt reduse grație variantei cu ultrasunete.

Rinoplastia tradițională constă în efectuarea unei tăieturi în nas pentru a modifica oasele și cartilajul. Se folosesc instrumente precum dalta și ciocanul. Acesta este un proces complicat și poate provoca desfigurare și complicații grave. Prin urmare, pacienții trebuie să rămână în pat câteva zile după procedură.

Tehnica ultrasonică necesită doar o mică tăietură între nări. Se folosesc unde sonore pentru a împinge țesutul fără a deteriora nasul. Mulți pacienți aleg rinoplastia cu ultrasunete în loc de rinoplastia tradițională, deoarece este mai sigură și mai puțin invazivă. De asemenea, aceștia se pot întoarce mult mai repede la activitățile lor normale.

2. Oferă rezultate mai plăcute

Rinomodelarea este folosită pentru a îmbunătăți estetica nasului folosind substanțe resorbabile, precum acidul hialuronic. Este o tehnică non-invazivă, dar nu este indicată pentru orice pacient. Dimensiunea nasului nu poate fi schimbată, ci doar armonizată cu ajutorul injectabilelor.

În rinoplastia cu ultrasunete, dimensiunile nasului pot fi modificate. Procedura este foarte rapidă și nu sunt necesare tăieturi mari. Medicii aplică anestezie locală și pot evita mai bine traumele în timpul intervenției chirurgicale. Acest lucru ajută la reducerea durerii și a umflăturilor.

3. Este cea mai avansată tehnologie

Bisturiul piezoelectric este o resursă foarte importantă. Acest instrument folosește ultrasunete pentru tăierea osului cu mare precizie. Chirurgii folosesc chiar și un gel pentru a umple crăpăturile din zona nazală, ceea ce generează rezultate mai plăcute din punct de vedere estetic.

Rinoplastia cu ultrasunete este o opțiune foarte fiabilă

Utilizarea ultrasunetelor pentru rinoplastie are multe avantaje. Este o tehnică mai sigură, mai puțin invazivă și mai puțin dureroasă decât metodele tradiționale. Nu lasă în urmă cicatrici. Totuși, această tehnică are și unele dezavantaje, deoarece nu toți medicii sunt instruiți să folosească această tehnologie. În plus, există riscul unei leziuni în timpul intervenției chirurgicale.

Cu toate acestea, majoritatea pacienților raportează rezultate favorabile la acest tip de procedură. Faceți cercetări înainte de a alege tehnica potrivită de rinoplastie. Mergeți doar pe mâinile experților care au grijă de sănătatea și integritatea voastră!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barrera J. (2022). Application of Ultrasonic Piezoelectric Technology for Rhinoplasty.Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine. 2022; 165-167. Recuperado de: http://doi.org/10.1089/fpsam.2022.0029
  • Halepas S, Lee KC, Castiglione C, Ferneini EM. (2020). Grafting in Modern Rhinoplasty. Oral Maxillofac Surg Clin North Am. 2021 Feb;33(1):61-69. doi: 10.1016/j.coms.2020.09.003. Epub 2020 Nov 3. PMID: 33153889. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33153889/
  • Pribitkin EA, Lavasani LS, Shindle C, Greywoode JD. (2010). Sonic rhinoplasty: sculpting the nasal dorsum with the ultrasonic bone aspirator. Laryngoscope. 2010 Aug;120(8):1504-7. doi: 10.1002/lary.20980. PMID: 20564664. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564664/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.