Logo image
Logo image

Ce este și care sunt simptomele sindromului ASIA?

4 minute
Sindromul ASIA sau sindromul autoimun/autoinflamator indus de adjuvanți rezultă dintr-un răspuns imun hiperactiv la substanțe străine corpului, cum ar fi implanturile mamare.
Ce este și care sunt simptomele sindromului ASIA?
Ultima actualizare: 10 noiembrie, 2021

Termenul de sindrom ASIA provine dintr-un acronim în limba engleză. Se referă la sindromul autoimun/autoinflamator indus de adjuvanți. Este o afecțiune rară în care apare o reacție față de o substanță străină corpului. Care sunt simptomele sindromului ASIA?

Termenul adjuvant se referă la o substanță capabilă să mărească activitatea sistemului imunitar împotriva unui antigen, fără a provoca un răspuns în mod direct. În unele cazuri, adjuvanții conțin componente ale microbilor, ce stimulează răspunsul imun.

Descris inițial de Shoenfeld și Agmon-Levin în 2011, motiv pentru care este cunoscut și sub denumirea de sindrom Shoenfeld, ASIA este un set de semne și simptome care rezultă dintr-un răspuns imun exagerat la adjuvanți. Durata de timp în care apar simptomele poate varia de la câteva ore la ani întregi. 

Siliconul este unul dintre adjuvanții ce produc simptomele sindromului ASIA

Siliconul este un polimer incolor, inodor, care este alcătuit în principal din siliciu. În medicină, este utilizat în mod obișnuit pentru fabricarea implanturilor: articulare, mamare, laringiene, testiculare, peniene sau tendinoase. Este utilizat și pentru proteze de valvă cardiacă, lentile intraoculare și, uneori, în proceduri cosmetice sub formă de gel.

Nu există un studiu specific care să asocieze bolile reumatice sau autoimune cu utilizarea siliconului. De fapt, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) aprobă utilizarea sa medicală. Cu toate acestea, deși anterior a fost considerat inert, este capabil să genereze un răspuns imun. Încă din 1965, au fost descrise tulburări ale sistemului imunitar asociate cu implanturile mamare.

Relația lor este rară, dar în unele cazuri pot exista manifestări clinice nespecifice, precum oboseală cronică, dureri articulare și musculare, alopecie, parestezie și febră.

Aceste manifestări sunt incluse în așa-numita siliconoză, care este una dintre primele boli identificate ca fiind induse de adjuvanți. Există și efecte adverse locale, cum ar fi generarea de granuloame în jurul siliconului (siliconoma).

Citiți mai mult: Durerea de sâni după implant

Some figure

Simptomele sindromului ASIA și diagnostic

Simptomele sunt foarte variate și nespecifice. Acestea includ dureri musculare, inflamație și slăbiciune, inflamații articulare, oboseală cronică și tulburări de somn. Pot apărea și pierderi de memorie, febră și uscăciune a ochilor. Local, la locul administrării adjuvantului, pot apărea edeme și gâlme și umflarea nodulilor adiacenți.

Nu există un test de laborator specific. Pot exista autoanticorpi ai markerilor adjuvanți sau inflamatori, dar aceștia nu sunt specifici.

Deși nu există factori de risc specifici, dacă aveți antecedente personale sau familiale de boli autoimune, este recomandat să mergeți la un specialist în reumatologie înainte de folosirea adjuvanților.

Diagnosticul este stabilit pe baza criteriilor clinice propuse de Shoenfeld și Agmon-Levin în 2011 și prin excludere. Manifestările clinice și istoricul personal sunt principalele elemente luate în considerare.

Criterii de diagnostic pentru sindromul ASIA propuse de Shoenfeld și Agmon-Levin

Pentru diagnosticarea sindromului ASIA, este necesară prezența a 2 criterii majore sau 1 criteriu major și 2 criterii minore.

Criterii majore

  • Expunerea la un stimul extern (infecție, vaccin, silicon, adjuvant) înainte de manifestările clinice
  • Apariția manifestărilor clinice tipice:
    Slăbiciune musculară sau umflături
    Durere și/sau inflamație la nivelul articulațiilor
    Oboseală cronică, somn neodihnitor sau tulburări de somn
    Manifestări neurologice (asociate adesea cu demielinizarea)
    Tulburări cognitive, pierderi de memorie
    Febră, gură și ochii uscați
  • Îndepărtarea agentului declanșator provoacă ameliorări
  • Biopsie tipică a organelor implicate

Criterii minore

  • Apariția autoanticorpilor sau anticorpilor direcționați către adjuvantul implicat
  • Alte manifestări clinice (de exemplu, sindromul intestinului iritabil)
  • Antigeni specifici leucocitelor umane (HLA DRB1, HLA DQB1)
  • Evoluția către unele boli autoimune (de exemplu, scleroză multiplă sau scleroză sistemică)

Tratament și prognostic

Tratamentul principal este îndepărtarea chirurgicală completă a adjuvantului (de exemplu, îndepărtarea implanturilor de silicon). Răspunsul este favorabil și imediat.

Cu toate acestea, atunci când există o migrație locală sau sistemică a substanței, cu afectarea generală a organismului, este necesar să se inițieze un tratament cu medicamente imunomodulatoare. Acest lucru scade răspunsul sistemului imunitar.

Prognosticul pe termen lung este dificil de stabilit, deoarece depinde de bolile asociate. Se recomandă consultarea unui specialist în reumatologie înainte de plasarea unui adjuvant în caz de antecedente personale sau familiale, pentru a evalua relația dintre riscuri și beneficii.

Citiți și: Sindromul Reiter sau artrita reactivă: ce este?

Some figure

Poate fi confundat cu boli autoimune sau tulburări de colagen

Sindromul ASIA nu este foarte frecvent, iar evaluările științifice înainte de aprobarea implanturilor sunt din ce în ce mai riguroase. Cu toate acestea, simptomele nu sunt specifice și sunt similare cu cele ale altor patologii. Sindromul ASIA poate fi confundat cu boală autoimună sau o tulburare de colagen (cum ar fi lupusul eritematos sistemic).

Diagnosticul este dificil de stabilit. Acesta este motivul pentru care este necesară acțiunea multidisciplinară a chirurgilor plasticieni, reumatologi și psihiatri. Trebuie să creștem conștientizarea cu privire la riscul implicat, în special la persoanele predispuse la boli autoimune. Sfatul specialistului este esențial.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Caldeira M, Caldeira A. Siliconosis: autoimmune /inflamatory syndrome induced by adjuvants (ASIA). ISR Med Assoc J. 2012;14(2):137-8.
  • González, M. et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA) en pacientes dermatológicas a los cinco años posteriores a la colocación de material de relleno con fines cosméticos. Med Cutan Iber Lat Am. 2019;47(1):34-38.
  • Tamayo, M. Orozco, M. Posada, D. Sustancias adyuvantes y síndrome autoinmune inflamatorio inducido por adyuvantes. Presentación de un caso. Rev Panorama. Cuba y Salud [Internet]. 2019;15(1):59-64. Disponible en: http://www.revpanorama.sld.cu/index.php/rpan/article/view/.
  • Torres, R et al. Síndrome autoinmune/autoinflamatorio inducido por adyuvantes (ASIA). REVISTA MÉDICA MD. 2016;7(3):170-181.
  • Roman, A. Sánchez, L. Siliconoma. Imagen Diagn. 2011;2(2):75-76.
  • Shoenfeld, Y. Agmon-Levin, N. ‘ASIA’ – autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants. Autoinmmun. 2011;36(1):4-8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20708902/.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.