Logo image
Logo image

Ce este și cum se folosește dobutamina?

3 minute
Dobutamina este un medicament utilizat pentru a trata insuficiența cardiacă severă, cum ar fi cea declanșată în timpul intervențiilor cardiace sau în cazurile de șoc septic.
Ce este și cum se folosește dobutamina?
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dobutamina este un medicament cu efecte inotrope pozitive (vezi explicația mai jos). Prin urmare, aceasta este utilizată pentru a trata insuficiența cardiacă și șocul cardiogen și este administrată intravenos. Descoperă în acest articol cum se folosește dobutamina!

Deși dobutamina este similară structural cu dopamina și alte catecolamine, acest medicament este un analog structural al izoprenalinei și are proprietăți farmacologice diferite, inclusiv efectele inotrope menționate anterior, precum și efecte cronotrope și de vasodilatație.

Spre deosebire de dopamină, dobutamina nu afectează receptorii dopaminei, deși producția de urină poate crește datorită creșterii debitului cardiac, de exemplu.

Efecte inotrope și cronotrope?

Some figure

Sistemul circulator are multe funcții cheie pentru a asigura o funcționare corporală corectă. Printre ele, putem menționa următoarele:

  • Transportul și distribuirea substanțelor esențiale către țesuturi
  • Eliminarea deșeurilor metabolice
  • Reglarea aportului de oxigen și nutrienți în diferite stări fiziologice
  • Reglarea temperaturii corporale
  • Comunicarea umorală

Inima are multe caracteristici de care trebuie să fii conștient pentru a înțelege cum funcționează aceasta, precum și care este mecanismul de acțiune a dobutaminei. Acestea sunt:

  • Automatism. Inima bate automat.
  • Inotropism. Inima se contractă la anumiți stimuli. Sistemul nervos simpatic are un efect inotrop pozitiv. Prin urmare, crește capacitatea inimii de a se contracta.
  • Cronotropism. Modificarea regularității bătăilor inimii. Sistemul nervos simpatic produce tahicardie. În schimb, sistemul nervos parasimpatic scade ritmul cardiac.
  • Batmotropism. Modificarea gradului de excitabilitate a inimii.
  • Cromotropism. Viteza impulsurilor cardiace determinată de către un sistem de excitație. Sistemul nervos simpatic are un efect dromotrop pozitiv. Prin urmare, acesta crește viteza impulsurilor cardiace. În schimb, sistemul nervos parasimpatic are un efect opus.
  • Lusitropism. Relaxarea inimii indusă de anumiți stimuli.

Citește mai mult:

Aspirina de concentrație redusă: informații și utilizare

Cum se folosește dobutamina?

Some figure

Dobutamina este un medicament utilizat pentru tratarea insuficienței cardiace acute, cum ar fi cea declanșată în timpul intervențiilor chirurgicale cardiace sau în cazurile de șoc septic. Efectele inotrope caracteristice ale acestui medicament ajută la tratarea acestei afecțiuni.

În plus, medicii specialiști pot prescrie dobutamină pacienților care suferă de insuficiență cardiacă congestivă pentru a crește performanța inimii. Este utilizată adesea în cazul în care pacientul necesită nutriție parenterală ca suport inotrop în tratamentul pe termen scurt al decompensării cardiace din cauza unei deficiențe de contractilitate a miocardului.

Mai mult, este important să menționăm faptul că medicii nu recomandă dobutamina pentru tratarea bolilor coronariene, deoarece aceasta crește ritmul cardiac, care este însoțit de o nevoie crescută de oxigen a miocardului.

Cum acționează dobutamina asupra organismului?

Dobutamina interacționează cu receptorii adrenergici beta-1 și îi activează. De asemenea, aceasta stimulează în proporție mai redusă adrenoreceptorii alfa 1 și beta 2. Prin urmare, dobutamina este capabilă să crească contractilitatea miocardică. Aceasta declanșează o serie de efecte cronotrope, determinând creșterea debitului cardiac.

Ca urmare a acestor efecte, apar și altele la nivel hemodinamic, cum ar fi scăderea rezistenței vasculare sistemice și scăderea presiunii de umplere ventriculară. Mai mult, tensiunea arterială tinde să crească. Cu toate acestea, tensiunea arterială diastolică și presiunea arterială medie rămân, de obicei, neschimbate.

Așa cum am menționat la începutul articolului, dobutamina nu are efect asupra receptorilor de dopamină, spre deosebire de acest neurotransmițător. De asemenea, aceasta nu provoacă eliberarea de noradrenalină din terminațiile nervoase simpatice.

Efecte adverse ale tratamentului cu dobutamină

Some figure

La fel ca orice alt medicament de pe piață, dobutamina are și ea efecte secundare. Efectele secundare sunt acele evenimente nedorite și neplăcute la care un pacient trebuie să se aștepte atunci când începe tratamentul cu un anumit medicament.

Unele dintre efectele secundare ale acestui medicament sunt:

  • Disritmii ventriculare
  • Hipertensiune
  • Frecvență sistolică crescută
  • Greaţă
  • Dureri de cap
  • Angină
  • Respirație dificilă

Citește și:

Utilizări și efecte secundare ale metamizolului

Concluzie

Dobutamina este un medicament pe care specialiștii îl prescriu pentru tratamentul insuficienței cardiace datorită capacității sale de a crește contractilitatea cardiacă și ritmul cardiac. Cu toate acestea, dobutamina poate declanșa o serie de efecte adverse pe care pacientul trebuie să le evalueze înainte de a începe tratamentul cu acest medicament.

Consultă un medic specialist dacă ai întrebări despre dobutamină și spune-i dacă iei și alte medicamente. În acest fel, vei putea evita complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Claveria, J. (2016). Farmacos en Cardiología. Hospital Universitario Central de Asturias.
  • Levy, B., Perez, P., Perny, J., Thivilier, C., & Gerard, A. (2011). Comparison of norepinephrine-dobutamine to epinephrine for hemodynamics, lactate metabolism, and organ function variables in cardiogenic shock. A prospective, randomized pilot study. Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1097/CCM.0b013e3181ffe0eb
  • Mraz, S., & Rorabaugh, B. (2007). Dobutamine. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61634-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.