Ce este sindromul post-orgasmic (POIS)? - Doza de Sănătate
 

Ce este sindromul post-orgasmic (POIS)?

Sindromul post-orgasmic (POIS) este o boală rară care afectează grav relațiile de cuplu și încrederea în sine a bărbatului.
Ce este sindromul post-orgasmic (POIS)?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul post-orgasmic este o tulburare rară, descoperită recent, care afectează doar bărbații. Provoacă simptome asemănătoare gripei după ejaculare. Potrivit Societății Internaționale pentru Medicină Sexuală, nu există niciun raport despre cât de răspândit este sindromul post-orgasmic (POIS). Primele cazuri au început să fie raportate abia acum câțiva ani.

Experții estimează că mulți bărbați ar putea suferi de această boală fără să știe, deoarece puțini oameni știu că există. De fapt, Marcel Wandinger, directorul Departamentului de Psihiatrie și Neurosexologie de la Spitalul Haga Leyenburg din Olanda a descoperit pentru prima dată această boală în 2002.

Sindromul post-orgasmic (POIS)

Cuplu afectat de sindromul post-orgasmic
Stresul asociat cu POIS poate provoca probleme sexuale.

Deși această boală nu reprezintă un pericol major pentru sănătate, este foarte problematică pentru stabilitatea emoțională a pacientului și a partenerului său. Boala reduce dorința sexuală a celor care suferă de aceasta, deoarece bărbații consideră orgasmele preludiul disconfortului, nu un lucru plăcut.

Manifestările POIS pot începe să fie resimțite imediat după ejaculare sau pot apărea câteva ore mai târziu. Simptomele pot dura 3 până la 7 zile. Experții au detectat două tipuri de simptome care coexistă, dar, în funcție de caz, unele sunt mai puternice decât altele:

Simptome fizice

  • Oboseală
  • Febră
  • Dureri de cap
  • Congestie nazală sau curgerea nasului
  • Iritarea gâtului și tuse
  • Mâncărime oculară și vedere încețoșată
  • Dureri musculare
  • Sudoare
  • Diaree (în unele ocazii)

Simptome psihologice

  • Oboseală mintală
  • Dificultate de concentrare
  • Dificultate în amintirea lucrurilor
  • Probleme de vorbire

Ce cauzează sindromul post-orgasmic (POIS)?

Bărbat consultat de medic
Experții încă studiază cauzele POIS, aceasta fiind o boală recent descoperită.

Experții nu știu încă ce cauzează sindromul post-orgasmic (POIS). Cu toate acestea, testează mai multe teorii. Pe de o parte, nu există nicio indicație a faptului că ar fi vorba despre o boală genetică sau contagioasă. Studiile indică probleme hormonale și neuropsihologice cauzate de dezechilibre chimice sau probleme ale sistemului imunitar.

Experții au încercat să stabilească dacă există o relație între această boală și ejacularea prematură. Cu toate acestea, doar 25% din cazurile analizate au raportat ejaculări în mai puțin de un minut după începerea actului sexual sau a masturbării.

Dezechilibre chimice

Această teorie presupune un răspuns anormal la eliberarea de oxitocină după orgasm. De asemenea, alte studii au încercat să stabilească o relație între nivelurile scăzute de testosteron și POIS. Unele simptome, cum ar fi oboseala și dificultatea de concentrare, sunt frecvente.

Probleme neuropsihologice

Imediat după orgasm, nivelul prolactinei crește și rămâne crescut pentru o perioadă lungă de timp. Prin urmare, o nouă teorie consideră faptul că prolactina poate modifica neuronii dopaminergici, ceea ce ar cauza o producție insuficientă de dopamină. Această teorie se bazează pe faptul că lipsa dopaminei produce simptome psihologice similare cu cele ale POIS.

Probleme ale sistemului imunitar

De asemenea, o teorie mai recentă consideră faptul că organismul poate declanșa o reacție autoimună atunci când produce material seminal. Studiile efectuate de Dr. Marcel Wendinger pe 45 de bărbați au arătat dovezi ale acestei posibilități.

Citește mai mult:

Ce este vasectomia?

Tratament pentru sindromul post-orgasmic

Bărbat care primește tratament pentru sindromul post orgasmic
Una dintre terapiile luate în considerare de experți este hiposensibilizarea materialului seminal.

Până în prezent, antihistaminicele, antidepresivele SSRI și anxioliticele au fost utilizate pentru ameliorarea simptomelor, dar nu sunt soluții definitive.

Dr. Waldinger a experimentat terapia de hiposensibilizare. Această terapie constă în inocularea pacienților cu propriul material seminal. Terapia funcționează ca un fel de vaccin care încearcă să provoace o reacție imună la alergia la material seminal.

Hiposensibilizarea a raportat o ameliorare treptată a simptomelor. Cu toate acestea, nu a fost testată suficient, iar testele nu au oferit suficiente dovezi concludente.

Profesioniștii din domeniul medical au testat și alte tratamente care au reușit să amelioreze unele simptome. De asemenea, există și terapii naturale, cum ar fi tratamentele pe bază de palmier pitic și vitamina B3. Au fost utilizate și metode mai extreme, cum ar fi reducerea prostatei sau aplicarea unor tehnici de prevenire a ejaculării.

Grupuri de sprijin

Grupurile de sprijin facilitează schimbul de experiență și legătura cu profesioniștii care studiază această afecțiune. Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști suferă de această boală, poți primi asistență și ajutor. Există un forum unde persoanele interesate se pot înregistra și o pagină de Facebook pe care o pot urmări.

În orice caz, cel mai bine este să te adresezi medicului sau unui specialist care te poate ajuta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Post-Orgasmic Illness Syndrome: A Review. Sexual Medicine Reviews. Hoang Minh Tue Nguyen, BA, Areeg Bala, MD, Andrew T. Gabrielson, BA, and Wayne J. G. Hellstrom, MD, FACS
  • Endocrine response to masturbation-induced orgasm in healthy men following a 3-week sexual abstinence. M.S. Exton, T.H. Krüger, N. Bursch, P. Haake, W. Knapp, M. Schedlowski, and U. Hartmann. World Journal of Urology, vol. 19, Nov. 2001, pp. 377-382.
  • Specificity of the neuroendocrine response to orgasm during sexual arousal in men. T.H. Kruger, P. Haake, D. Chereath, W. Knapp, O.E. Janssen, M.S. Exton, M. Schedlowski, and U. Hartmann. J Endocrinol, vol. 177, 2003, pp. 57-64.
  • Subjective Experiences During Dopamine Depletion,” Am J Psychiatry, vol. 162, 2005, pp. 1755
  • Clinical Characteristics and Evidence for Immunogenic Pathogenesis. Dr. Marcel Waldinger. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241453
  • Hyposensitization therapy with autologous semen in two Dutch caucasian males: beneficial effects in Postorgasmic Illness Syndrome (POIS; Part 2). Waldinger MD, Meinardi MM, Schweitzer DH. (2011). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21241454

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.