Ce este taninoplastia pentru păr și ce beneficii are?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Taninoplastia este o tehnică naturală de îndreptare a părului cu numeroase beneficii. Aceasta constă în aplicarea taninurilor pe păr. Taninurile sunt polifenoli prezenți în struguri, stejar și castan, precum și în coaja mai multor copaci. Aceste substanțe ajută la îndreptare și la hidratarea profundă a firelor. Studiile au arătat faptul că pot preveni fotoîmbătrânirea, reducând daunele radiațiilor ultraviolete (UV).
Una dintre cele mai plăcute caracteristici ale acestei metode de îndreptare este originea sa naturală. Prin urmare, taninoplastia nu este asociată cu niciun tip de alergie.
Cum se efectuează taninoplastia pentru păr?
Acest tratament trebuie aplicat de către un specialist, deoarece acest lucru influențează foarte mult rezultatul.
Iată care sunt fazele procesului:
- Părul se spală cu un șampon special care garantează deschiderea cuticulelor. Acesta îmbunătățește pătrunderea produsului care conține taninuri în firele de păr.
- Produsul activ se aplică pe tot părul, șuviță cu șuviță.
- Se lasă să acționeze 30 de minute și se îndepărtează cu puțină apă.
- În continuare, părul se piaptană de la rădăcini până la vârfuri, folosind și un uscător de păr.
- În acest moment se aplică de păr. Căldura va activa proprietățile taninurilor, așa că procesul trebuie efectuat corespunzător.
- Părul se clătește și se aplică o mască de păr hidratantă, care va acționa timp de 10 minute.
- La final, părul este lăsat să se usuce natural.
Durata efectului este variabilă și depinde de starea inițială a părului și de experiența celui care aplică tratamentul.
Dacă taninoplastia este bine efectuată, are multe beneficii, rezultatul menținându-se între 3 și 6 luni.
Ce beneficii are taninoplastia pentru păr?
1. Netezește părul rebel
Produsul are capacitatea de a netezi chiar și cele mai rebele bucle. Așadar, pentru persoanele cu păr creț care doresc să-l îndrepte, este o opțiune naturală și eficientă.
2. Este hipoalergenică
Deoarece nu este o substanță chimică produsă artificial, taninul are un risc mai mic de a genera reacții alergice pe scalp. Discutați cu stilistul despre proveniența produsului pe care îl veți folosi. Există produse cu certificate ce atestă faptul că nu conțin aditivi.
Descoperiți: Care sunt cauzele căderii părului? Opinii științifice concrete
3. Este potrivită pentru toate tipurile de păr
Taninoplastia este potrivită pentru orice tip de păr. Nu contează dacă este uscat, uleios, normal sau mixt. Fiecare dintre aceste caracteristici generează dificultăți sau avantaje la îndreptare:
- Uscat: este părul care nu produce grăsime. De obicei, este fragil sau aspru. Îndreptarea la cald poate să-l deterioreze grav, deoarece îl usucă și mai mult. Taninurile pot contracara acest efect prin hidratare.
- Gras: produce mult sebum, este uleios și nu are volum. Îndreptarea îi îmbunătățește aspectul.
- Mixt: în general, are vârfuri uscate și rădăcini uleioase. Este nevoie de o abordare atentă pentru a oferi fiecărei secțiuni de păr înnegrirea potrivită.
- Normal: produce o cantitate medic de ulei și este ușor de coafat.
4. Poate fi antioxidantă
Taninurile sunt polifenoli, adică substanțe antioxidante naturale prezente în alimente. Au capacitatea de a bloca radicalii liberi, care sunt deșeuri metabolice care îmbătrânesc celulele.
Teoretic, taninoplastia ar putea contribui la aspectul întinerit al părului. Antioxidanții pot încetini procesul de îmbătrânire. Cu toate acestea, efectul a fost dovedit doar la polifenolii pe care îi consumăm. Potrivit experților, nu putem certifica că același lucru se întâmplă și în cazul aplicării topice.
Sfaturi pentru îngrijirea părului după taninoplastie
Pentru ca efectul tratamentului să dureze mai mult, părul trebuie îngrijit într-un mod special. Folosiți balsamuri și măști protectoare și protejați-vă părul de razele UV.
În ceea ce privește spălarea, împiedicați deschiderea cuticulei. Utilizați un șampon fără sare și cu pH neutru. Evitați produsele anti-frizz și produsele de curățare profundă, deoarece acestea interferează cu efectul taninurilor.
Utilizați balsam zilnic. Măștile trebuie aplicate pentru a întări, hrăni și hidrata părul, dar nu zilnic. Aplicați-le la fiecare 15 zile dacă părul este normal sau mixt. Faceți acest lucru la fiecare 10 zile pentru părul uscat.
Dacă mergeți la piscină, spălați-vă părul la placare. Clorul deschide cuticula. În cazul plajei, aplicați protecție solară pentru păr.
Nu vă vopsiți părul până la 5 zile după taninoplastie. Dacă îl aveți deja vopsit, taninurile pot interfera ușor cu nuanța acestuia.
Recomandăm: 9 sfaturi pentru îngrijirea părului blond
Evaluați riscurile
Deși taninurile sunt naturale și provin din plante, căldura aplicată direct asupra părului are efectele adverse. O teză de doctorat pe această temă ne arată că îndreptarea părului în mod frecvent afectează sănătatea sistemului respirator uman.
Părul drept este la modă, dar trebuie să preveniți deteriorarea acestuia. Alegeți întotdeauna substanțele de origine naturală, precum taninurile.
Dacă sunteți în căutarea unor alternative la substanțele chimice artificiale pentru a vă îndrepta părul, taninoplastia poate fi alegerea potrivită, deoarece are multe beneficii. Aceasta este una dintre cele mai inovatoare metode, dar trebuie aplicată de un specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cintrón-Gutiérrez, L. J., & Lugo-Vélez, M. E. (2013). Tener el pelo lacio: La ansiedad de blanqueamiento en el Caribe puertorriqueño. In Acta Científica del XXIX Congreso Latinoamericano de Sociología-ALAS Chile 2013: Crisis y Emergencias Sociales en América Latina (pp. 1-7). https://www.academia.edu/download/32059169/GT6_Cintron_Gutierrez___Lugo_Velez.pdf
- Garcia, A., & Sorel, S. (2018). Impacto negativo en la salud del cuero cabelludo y el cabello en procedimiento de alisado permanente en salones de belleza (Doctoral dissertation). http://biblioteca.galileo.edu/tesario/handle/123456789/719
- González Fresneda, Y., Peña Sánchez, M., Sánchez Álvarez, R., & Santana, J. L. (2001). Taninos de diferentes especies vegetales en la prevención del fotoenvejecimiento. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 20(1), 16-20. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-03002001000100003&script=sci_arttext&tlng=en
- Olivas-Aguirre, F. J., Wall-Medrano, A., González-Aguilar, G. A., López-Díaz, J. A., Álvarez-Parrilla, E., Rosa, L. A., & Ramos-Jimenez, A. (2015). Taninos hidrolizables: bioquímica, aspectos nutricionales y analíticos y efectos en la salud. Nutrición hospitalaria, 31(1), 55-66. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112015000100005&script=sci_abstract&tlng=en
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.