Logo image
Logo image

Ce este terapia psihedelică și pentru ce se folosește?

4 minute
Terapia psihedelică este o alternativă pentru tratarea unor boli mintale. Folosește halucinogene în locul medicamentelor psihotrope.
Ce este terapia psihedelică și pentru ce se folosește?
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Terapia psihedelică propune utilizarea medicamentelor halucinogene pentru tratarea unor boli mintale. Acest model trebuie utilizat numai atunci când pacienții nu răspund la abordarea convențională. Este o experiență ambiguă care depinde de doi factori: tipul de medicament și terapia complementară.

Această alternativă urmărește să ofere pacienților o îmbunătățire durabilă. Se urmărește descoperirea originii simptomelor. După ce oamenii consumă halucinogene, trebuie aplicată terapia prin vorbire.

Ce este terapia psihedelică?

Terapia psihedelică constă în administrarea medicamentelor halucinogene împreună cu un proces terapeutic conversațional. Intenția este de a face pacienții mai puțin rezistenți la terapia convențională. Când medicamentele își fac efectul, terapeutul poate investiga fără rezistență problemele relevante.

Toate medicamentele care sunt halucinogene ar putea funcționa în acest caz: de exemplu, ecstasy, ayahuasca, ketamina, fenciclidina și, cel mai popular dintre toate, LSD. Există diferite tipuri de terapii care utilizează medicamentele ca resursă.

1. Terapia psihedelică

Acesta este tipul principal și primul folosit. Metoda a devenit populară în Statele Unite. Constă în administrarea anumitor halucinogene. Psihologul Abraham Maslow a susținut că aceste experiențe au facilitat munca terapeuților.

Ideea din spatele administrării de droguri este ca oamenii să experimenteze o nouă viziune asupra lumii. Psihologii vremii au înțeles că experiențele de vârf trebuie asociate cu terapia vorbirii.

Recomandăm: 5 sfaturi pentru a ameliora depresia

Some figure

2. Terapia psiholitică

Această modalitate a fost adoptată în Europa. Spre deosebire de terapia inițială, dozele sunt mai mici. Ideea este de a facilita procesul fără a deranja prea mult conștiința pacienților. În acest mod, numărul de sesiuni crește: aproximativ 6 până la 8 ședințe.

Tehnica folosită în însoți terapia psihologică este psihanaliza. În timpul ședințelor, sunt interpretate halucinațiile pacienților. De asemenea, trebuie clarificat faptul că medicamentele nu sunt utilizate la toate ședințele (de obicei numai la primele).

3. Alternative

Există și terapie hipnodelică, care se referă la aplicarea unor tehnici sugestive în timp ce pacientul se află sub efecte psihedelicelor. În cele din urmă, trebuie să menționăm și terapia psihotomimetică, utilizată pentru a aborda stările psihotice.

Când este recomandată?

Terapia psihedelică este recomandată numai atunci când tratamentele convenționale nu funcționează. Unii oameni prezintă rezistență la medicamentele clasice și în aceste cazuri este necesar să se găsească alternative.

Depresia, anxietatea și unele tipuri de psihoză sunt bolile în care aceste terapii sunt utilizate. Scopul halucinogenelor este de a influența sistemul nervos central. Pe scurt, creierul uman răspunde la halucinogene la fel ca la medicamente.

Posibile beneficii ale terapiei psihedelice

Unul dintre beneficiile terapiei cu halucinogene este faptul că este naturală. Unii oameni refuză să ia medicamente pentru că nu au încredere în cei care le fac. În acest sens, halucinogenele oferă o alternativă la medicamentele psihotrope comerciale.

Este important să clarificăm faptul că efectele substanțelor pot varia de la o persoană la alta. Este esențial ca dozele să fie specificate de un profesionist instruit.

1. Efecte de lungă durată

Acest studiu a arătat pacienții cu cancer tratați cu halucinogene și psihoterapie prezintă rezultate mai bune. Tratamentul cu psilocibină a avut cel mai mare succes.

2. Scăderea angoasei existențiale

Când halucinogenele își fac efectul, apare o scădere a problemelor existențiale. Aceasta înseamnă că anxietatea de adaptare la standardele sociale dispare. Cu alte cuvinte, există un sentiment de confort.

Riscuri posibile și efecte secundare

Deoarece sunt substanțe naturale, nu știm exact cum va reacționa corpul. Terapia cu halucinogene nu prezintă neapărat un risc semnificativ. Cu toate acestea, istoricul pacientului trebuie luat în considerare. Este o abordare sigură atunci când terapeutul vrea să controleze dozele.

1. Dependență

Deoarece este o terapie care implică consumul de droguri, riscul de a genera dependență este mare. Din acest motiv, trebuie acordată o atenție deosebită dozelor și numărului de ședințe.

2. Imagini psihotice

Medicamentele halucinogene induc imagini psihotice. Riscul ca halucinațiile să persiste mai mult este ridicat . În cazul în care pacienții nu au mai avut contact cu medicamentele, riscul este și mai mare.

Citiți și: Cum poți identifica și trata depresia postpartum?

Some figure

Cum se face terapia psihedelică?

Pentru a efectua cu succes această terapie, este necesară analizarea istoricului medical al pacienților. Terapeutul își poate face o idee despre cum reacționează pacienții la droguri.

Metoda constă în a oferi pacienților doze controlate de halucinogene înainte de a începe procesul de terapie prin vorbire. Pe măsură ce medicamentele acționează, specialistul investighează conflictele existențiale. Prin observarea directă și raportare, stabilește un diagnostic.

Psihologii și psihiatrii dedicați psihanalizei sunt cei care aplică această terapie. Este o procedură controversată, care nu are aprobarea unanimă a comunității științifice. Dacă doriți să beneficiați de terapia psihedelică, este recomandat să verificați dacă profesionistul care o aplică are experiență în acest sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • ONA, GENÍS. “Vista de Consideraciones Sobre El Estado Actual de La Terapia Psicodélica: Limitaciones, Sesgos y Propuestas Metodológicas.” Revista Cultura y Droga (2018): 47. Revista Cultura y Droga. Web.
  • Agin-Liebes, Gabrielle I., et al. “Long-Term Follow-up of Psilocybin-Assisted Psychotherapy for Psychiatric and Existential Distress in Patients with Life-Threatening Cancer.” Journal of Psychopharmacology, vol. 34, no. 2, Feb. 2020, pp. 155–166, doi:10.1177/0269881119897615.
  • Soto, Damián Pachón. “Psicoanálisis:” Crítica, Psicoanálisis y Emancipación. Ediciones USTA, 2019. 59–80. Crítica, psicoanálisis y emancipación. Web.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.