5 sfaturi pentru a ameliora depresia - Doza de Sănătate
 

5 sfaturi pentru a ameliora depresia

Depresia scăpată de sub control poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții. Prin urmare, este bine să fii conștient de anumite obiceiuri și strategii care te pot ajuta să ameliorezi depresia și să faci față simptomelor acesteia.
5 sfaturi pentru a ameliora depresia
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există o mare varietate de tratamente pentru a ajuta la abordarea depresiei. Cu toate acestea, terapia aleasă poate varia în funcție de severitatea tulburării și de posibilele probleme subiacente. În acest articol, îți oferim 5 sfaturi pentru a ameliora depresia.

Astăzi, oamenii au posibilitatea de a-și trata simptomele cu o combinație de medicamente, terapii psihologice și modificări ale stilului de viață. Mai mult, există și terapii complementare cu efecte pozitive în tratarea depresiei.

Ce este depresia?

Înainte de a vorbi despre modul de gestionare a depresiei, ar trebui să definim ce este aceasta. Depresia este clasificată ca o tulburare de dispoziție ale cărei caracteristici principale sunt sentimentele prelungite de tristețe. Aceste sentimente sunt însoțite și de alte simptome, inclusiv pierderea interesului pentru activitățile zilnice, lipsa poftei de mâncare, lipsa de speranță, etc.

Potrivit Asociației pentru Anxietate și Depresie din America, această boală mintală afectează aproximativ 15 milioane de americani pe an. Ceea ce este cel mai îngrijorător este faptul că mulți oameni minimizează simptomele și sunt reticenți să caute ajutorul de care au nevoie. Prin urmare, unele cazuri au consecințe fatale.

Această boală se poate dezvolta diferit la fiecare individ. Cu toate acestea, în general, tinde să interfereze cu munca și relațiile sociale ale unei persoane. Mai mult, implică dificultăți de concentrare, tulburări de somn și unele boli cronice.

5 sfaturi pentru a ameliora depresia

Pentru a face față depresiei, este esențială obținerea unui diagnostic adecvat. Cu cât detecția și diagnosticul sunt mai rapide, cu atât sunt mai mari șansele de a primi un tratament eficace. După efectuarea testelor necesare și confirmarea depresiei, poți aplica următoarele strategii pentru a ține sub control simptomele acesteia:

1. Fă regulat exerciții fizice

Fată care face sport pe saltea
Sportul și exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit și bunăstarea atât la nivel fizic, cât și mintal.

Mișcarea regulată este unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru promovarea sănătății mintale. De fapt, datele oferite de Clinica Mayo sugerează faptul că exercițiile fizice pot contribui într-un mod semnificativ la tratamentul și prevenirea depresiei.

Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică determină secreția de endorfine, substanțe chimice care promovează bunăstarea. De asemenea, are un efect calmant și scade prezența substanțelor chimice din sistemul imunitar care agravează depresia.

  • Yoga sau Tai chi
  • Exerciții Pilates
  • Antrenamente în sala de fitness
  • Kickboxing
  • Mers cu bicicleta
  • Înot

2. Construiește relații puternice

Pacienții cu această tulburare au nevoie de sprijin constant. Prin urmare, o parte din planul unei persoane pentru tratarea depresiei ar trebui să includă construirea unor relații interpersonale puternice. Timpul de calitate petrecut cu o persoană dragă sau un prieten apropiat te poate ajuta să-ți clarifici gândurile și să elimini tristețea.

3. Dormi bine

Sfaturi pentru a ameliora despresia prin odihnă
Absența odihnei adecvate produce o spirală descendentă de stres și insomnie.

Simptomele depresiei pot altera calitatea somnului unei persoane. Lipsa somnului poate face dificilă tratarea și gestionarea depresiei. De fapt, persoanele care suferă de insomnie sunt de până la 10 ori mai predispuse să sufere depresie în comparație cu cele care dorm bine.

Prin urmare, chiar dacă este dificil, cel mai bine este să adopți măsuri care să ajute corpul să se odihnească. De exemplu:

  • Asigură-te că dormitorul tău are o temperatură confortabilă.
  • Distanțează-te de elementele care îți distrag atenția, cum ar fi telefoanele mobile, computerele și televizoarele.
  • Meditează înainte de a merge la culcare.
  • Asigură-te că patul tău este curat și confortabil.
  • Evită consumul de băuturi alcoolice și surse de cofeină.

4. Adoptă o dietă sănătoasă

Nu există nicio dovadă clară despre relația anumitor alimente cu incidența depresiei. Cu toate acestea, multe investigații au descoperit o legătură între nutriție și procesele cerebrale care ajută la controlul acestei tulburări.

  • Alege o dietă echilibrată, cu proteine slabe, fructe, legume și grăsimi sănătoase.
  • Limitează-ți consumul de zahăr, grăsimi saturate și alimente procesate.
  • Crește cantitatea de omega 3 din dietă. Acest acid gras este prezent în alimente cum ar fi peștele oceanic, nucile și unele semințe.
  • Consumă cantități mari de apă și lichide sănătoase. De fapt, unele infuzii cu ierburi și condimente pot ajuta la tratarea depresiei.

5. Mergi la masaj pentru tratarea depresiei

Sfaturi pentru a ameliora depresia prin masaj
Masajul este benefic atunci când vine vorba de relaxare și lupta cu oboseala.

Printre numeroasele terapii alternative care te pot ajuta să faci față depresiei, există una deosebit de populară. Deși terapia prin masaj nu este o metodă de vindecare a depresiei, poate ajuta la ameliorarea multor simptome fizice asociate.

Aplicarea masajului terapeutic reduce rigiditatea, durerea musculară și oboseala. În cazul multor pacienți, ajută și la îmbunătățirea calității somnului. Pentru beneficii mai mari, terapeuții pot folosi uleiuri esențiale cu proprietăți antidepresive.

Tu sau cineva iubit suferă de depresie? Nu ezita să încerci aceste 5 sfaturi pentru a ameliora depresia! Desigur, având în vedere complexitatea acestei tulburări, este foarte important să soliciți ajutorul unui profesionist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.