Ce este transumanismul și cum poate afecta viitorul?
 

Ce este transumanismul și cum poate afecta viitorul?

Te-ai gândit vreodată care ar fi următoarea etapă evolutivă a speciei umane? Transumanismul ne oferă răspunsul.
Ce este transumanismul și cum poate afecta viitorul?

Ultima actualizare: 21 februarie, 2023

Transumanismul este o mișcare intelectuală care pune sub semnul întrebării limitele naturale ale umanității (cum ar fi îmbătrânirea, moartea și boala). Acesta apără depășirea lor prin tehnologie. Potrivit acestui curent, specia umană nu reprezintă sfârșitul evoluției, ci începutul unei alte etape. Dar cum va fi posibil acest lucru?

Ce este transumanismul?

Transumanismul, sau pur și simplu h+, este un curent de gândire relativ recent. Acesta caută să depășească limitările biologice ale umanității prin îmbunătățirea tehnologică a organismului. În viitor, se ia în considerare separarea minții de corpul uman.

Obiectivul acestei mișcări este de a spori și îmbunătăți toate capacitățile umane (atât fizice, cât și mintale), până la punctul în care devenim mai inteligenți decât orice geniu, învățăm să suprimăm emoțiile neplăcute și eliminăm îmbătrânirea. În acest sens, transumaniștii spun că natura trebuie transformată, începând cu genomul uman.

Secvență de ADN
Genetica este un domeniu de studiu foarte important pentru transumanism.

Origini

Se spune că părintele conceptului este filosoful și futuristul Fereidoun M. Esfandiary, care a folosit termenul de transuman în 1966 în timpul cursurilor de la New School for Social Research din New York. Cu toate acestea, termenul fusese deja enumerat într-o lucrare publicată de paleontologul Pierre Teilhard de Chardin în 1951, intitulată De la pre-uman la ultra-uman.

Teilhard urmărește evoluția umanității până la atingerea unei stări transumane, care include variabile tehnologice precum o rețea de telefonie și televiziune care permite sincronizarea directă între mințile umane.

În 1957, biologul englez Julian Huxley a publicat o lucrare în care a inventat termenul de transumanism. Autorul vorbește despre trecerea de la o viață mizerabilă, dureroasă și scurtă la o nouă etapă evolutivă a ființei umane, în care omul transcende ca specie.

Specia umană poate evolua. Trebuie să dăm un nume acestui concept. Transumanismul este un termen potrivit.

În 1980, această poziție a început să câștige adepți. Au loc astfel primele întâlniri între intelectualii transumaniști.

În 1998, filozofii europeni David Pearce și Nick Bostrom au creat Asociația Transumanistă Mondială sau Humanity Plus (H+). Aceasta este o organizație non-profit care promovează îmbunătățirea capacităților umane prin noile tehnologii.

Tehnologii transumaniste

Transumanismul caută să-și atingă obiectivele prin progrese tehnologice în diferite domenii.

1. Nanotehnologie

Aceasta este tehnologia care urmărește să manipuleze materia la scară nanometrică, nanometrul fiind unitatea de măsură care echivalează cu o miliardime dintr-un metru.

În cadrul transumanismului, acest instrument este un mijloc excelent de a obține îmbunătățiri medicale grație mașinilor moleculare care se pot mișca prin organism pentru a repara țesuturile, ataca agenții patogeni, distruge celulele canceroase, etc.

Deși această tehnologie este în stadii incipiente, experții au așteptări mari. Prin urmare, este posibil ca mai devreme sau mai târziu să definească un înainte și un după în istoria medicinei.

2. Inginerie genetică

Constă în manipularea genetică a zigotului pentru a modifica acele gene care induc calități sau caracteristici: de exemplu, modificarea ADN-ului unui organism pentru a evita riscul de a suferi de o boală congenitală.

Această tehnologie este una dintre cele mai controversate, deoarece are implicații etice. De exemplu, unde este limita a ceea ce poate fi modificat? Cine va avea acces la aceste tipuri de îmbunătățiri?

3. Cibernetică

Această interdisciplină se ocupă de sistemele de control bazate pe feedback. Cu toate acestea, conceptul a devenit popular în jurul noțiunii de cyborg, o entitate compusă din elemente organice și dispozitive cibernetice.

Unul dintre cele mai cunoscute exemple din ficțiune este RoboCop, care combină organicul și sinteticul, umanul și mașina prin proteze, cipuri cerebrale și alte tipuri de dispozitive.

Poate părea un concept futurist, dar în realitate integrarea corpului cu tehnologia a început cu ceva timp în urmă: de exemplu, utilizarea stimulatoarelor cardiace pentru a regla ritmul inimii.

4. Inteligență artificială

Aceasta este o interdisciplină al cărei obiectiv este să creeze sisteme inteligente, înțelegând inteligența ca abilitatea de a manipula informațiile și de a le transforma în ceva nou. Progresele în acest domeniu sunt din ce în ce mai surprinzătoare. Avem mașini care au reușit să depășească anumite capacități umane. Prin urmare, creațiile în inteligența artificială sunt esențiale pentru a construi sistemele și utilajele necesare transumanismului.

5. Fuziunea minte-mașină

Cea mai controversată idee a transumanismului este transferarea minții într-o mașină. În acest fel, am putea trăi pentru totdeauna în interiorul unei unități mecanice și digitale, precum un computer sau un robot.

Dacă acest lucru ar fi posibil, mintea copiată pe mașină ar mai fi aceeași persoană? Dacă se fac două copii, ar fi vorba despre două persoane independente? Până în prezent, nu există nimic care să ne facă să credem că acest transfer ar fi posibil în viitor.

Mână robotică din metal
Protezele robotizate par a fi primul pas către transumanism.

Implicațiile viitoare ale transumanismului

Progresele științifice și tehnologice ne-au făcut să avansăm ca specie. Cu toate acestea, trebuie să reflectăm asupra consecințelor acestei dezvoltări progresive asupra societății. De exemplu, ar trebui să abordăm probleme importante, cum ar fi următoarele:

  • Ce implicații ar avea implanturile nanotehnologice în creier? Ne-ar condiționa libertatea de gândire?
  • Cum va afecta modificarea genetică următoarele generații? În acest proces de tranziție, cei care au fost modificați genetic vor avea un avantaj vizibil?
  • Transumanismul apără aplicarea îmbunătățirilor tehnologice pentru întreaga populație, nu doar pentru cei care își permit financiar. Dar cum s-ar ajunge la egalitate?

Transumanismul este o propunere atractivă pentru specia umană, deoarece creează multe așteptări cu privire la evitarea bolilor și a morții. Însă, în lumina acestor afirmații, trebuie să luăm în considerare și implicațiile etice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.