Ce este triangularea narcisistă și cum să o recunoaștem?
Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo
Manipularea poate avea multe fețe, iar una dintre ele este triangularea narcisistă. Așa se întâmplă atunci când cineva folosește o a treia persoană pentru a exercita stăpânirea asupra victimei sale.
Deși mulți o ignoră, este o situație care apare în multe domenii ale vieții. De exemplu, atunci când cineva din cercul nostru social vorbește rău despre noi de față cu alți oameni. Ceea ce caută manipulatorul este să genereze un conflict prin comentarii negative care să le lase o impresie proastă celorlalți.
Este important să știm cum să identificăm acest tip de manipulare. În măsura în care putem recunoaște indicatorii, vom evita stările conflictuale. Cel mai sănătos este să vă distanțați de acești oameni. Dar cum?
Contextele în care poate apărea triangularea narcisistă
Există mai multe scenarii în care un manipulator poate folosi terți pentru a exercita controlul asupra victimelor. Vom analiza o listă cu cele mai frecvente contexte în care apare triangularea narcisistă.
1. Relațiile de familie
În familii, există adesea cazuri în care membrii fac comentarii nefondate unul despre celălalt. Fraze precum „Știu că nu sunt fiul tău preferat” fac parte din repertoriul triangulării.
Desigur, această situație ar putea apărea la oricare dintre ceilalți membri ai familiei. Există cazuri în care părinții sunt cei care efectuează manipularea. A spune că cei mici sunt leneși în fața altor rude poate părea inofensiv, dar ascunde o componentă manipulatoare.
Când cineva aude un tată spunând că cei mici nu-l ajută deloc, se produce o judecată de valoare. Adică, cealaltă persoană are o idee părtinitoare despre victimă. În acest fel, chiar și fără a cunoaște direct pe cineva, putem avea impresia greșită despre victimă.
Citiți mai mult: Tulburarea de personalitate narcisistă
2. Relațiile cu un partener
Este firesc ca cuplurile să vorbească despre relațiile lor din trecut și despre viața lor de familie. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la modul în care se dezvoltă aceste discuții. Atunci când există comparații constante cu partenerii anteriori, alarmele ar trebui activate.
Ideea de a compara partenerul actual cu cineva din trecut ascunde o intenție egoistă. Acesta este cazul comentariilor precum „prietena mea anterioară mă îndemna să iau cina în fiecare seară, ar trebui să faci la fel”. Manipulatorul folosește o altă persoană pentru a încerca să-și realizeze propria dorință .
3. Relațiile de prietenie
La un moment dat, am întâlnit pe cineva care vorbea rău despre prietenii noștri. Această persoană poate chiar să spună lucruri negative despre proprii prieteni. În general, scopul acestor comentarii este de a genera dușmănii sau distanțarea față de un anumit grup social.
Ce poate motiva triangularea narcisistă?
Această formă de manipulare este frecventă la persoanele egomaniacale cu o toleranță scăzută la frustrare. Ceea ce motivează o triangulare narcisistă este necesitatea exercitării controlului asupra victimelor. De asemenea, manipulatorii caută să- ți satisfacă dorințele personale.
Gelozia este un factor declanșator pentru acest tip de comportament . De exemplu, dacă cineva nu tolerează ca partenerul său să aibă prieteni. Când apare acest tip de situație, făptașii inițiază o campanie de genul „Prietenii tăi vor să ne despartă”, „Prietenii tăi nu mă plac”, printre alte comentarii.
Dar acest lucru nu este exclusiv cuplurilor; poate apărea și în alte situații. În cazul familiei, unii părinți supraprotectori pot folosi triangularea narcisistă pentru a-și manipula copiii în afara cercului lor social .
Impactul posibil
Persoanele care sunt victime ale manipulatorilor narcisici sunt afectate în diferite moduri. În primul rând, are loc un proces de depersonalizare. Aceasta înseamnă că victima își pierde esența și devine o marionetă a celui care exercită controlul.
La rândul său, sentimentul de nesiguranță începe să predomine și apare o dependență de aprobarea manipulatorului. În acest sens, stima de sine este de asemenea diminuată. În sfera socială, se pierde capacitatea de a avea relații sănătoase.
Cum să acționăm în această situație?
Când identificăm că suntem victime ale triangulării, cel mai important lucru este să recâștigăm controlul. Pentru aceasta, este important să identificăm comentariile care ne-au făcut să cădem în triangulare .
În cazul în care manipulatorul a vorbit rău despre o a treia persoană, cel mai sănătos lucru este să lăsăm deoparte ideea greșită pe care o avem despre cealaltă persoană. Dacă este necesar, putem vorbi cu cealaltă persoană pentru a clarifica unele situații.
Dacă este vorba de propria persoană, situația este diferită. Cu alte cuvinte, atunci când identificăm că cineva ne calomniază pentru a manipula pe altcineva cunoscut, cel mai bine este să vorbim direct cu victima și să negăm lucrurile. Nu este recomandat să puneți la îndoială intenția manipulatorului, deoarece idealul este să evitați conflictele inutile.
Citiți mai mult: 10 semne că ai un partener narcisist
Ce trebuie făcut atunci când manipularea vine din familie?
În acele cazuri în care triangularea narcisistă provine de la un membru al nucleului familial imediat, nu este atât de ușor să vă îndepărtați. De fapt, distanța nu este cea mai bună opțiune. Ceea ce trebuie să facem este să impunem limite sănătoase.
Limitele pleacă de la modul de comunicare a lucrurilor. Putem folosi un limbaj asertiv pentru a clarifica faptul că preferăm să luăm propriile decizii. Uneori, vom fi obligați să fim fermi. Oricum, trebuie să încercăm să păstrăm respectul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Serrano Lindes, Rosario. “Vicisitudes Del Narcisismo Originario Del Niño y Fragilidad de La Triangulación Edípica: Dinámica Pulsacional y Objetal En La Organización Narcisista de Personalidad91.” Revista de psicoanálisis 56 (2009): 91–105. Revista de psicoanálisis. Web.
- Kernberg, Otto. “El Paciente Narcisista Casi Intratable.” The Journal of American Psychoanalytic Association 55 (2007): 503–539. Print.
- Blanco Artola, Carolina, Natasha Gómez Solorzano, and Dennis Orozco Matamoros. “Actualización de Los Trastornos de Personalidad.” Revista Medica Sinergia 5.4 (2020): e437. Revista Medica Sinergia. Web.
- Sarti, Narella Paula, Bárbara Rocío Vidal, and Marcela Spinetto. “Trastorno Narcisista de La Personalidad y Esquemas Maladaptativos Tempranos En Una Población Femenina de Bajos Recursos Socioeconómicos.” Revista Argentina de Ciencias del Comportamiento 13.1 (2021): 73–80. Revista Argentina de Ciencias del Comportamiento. Web.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.