Ce este „triunghiul morții” de pe față: ce ar trebui să știi?
 

Ce este „triunghiul morții” de pe față: ce ar trebui să știi?

Este mai bine să lăsați coșurile formate în centrul feței să se vindece natural sau să le îndepărtați cu tratamente specifice. Când le spargeți cu degetele, apare riscul de a răspândi infecțiile.
Ce este „triunghiul morții” de pe față: ce ar trebui să știi?

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Centrul feței este botezat de medici drept „triunghiul morții” sau „triunghiul pericolului”. Zona primește aceste denumiri datorită importanței vaselor de sânge care traversează zona. Ce pericole ascunde triunghiul morții de pe față?

Atât în adolescență, cât și la vârsta adultă, coșurile pot apărea în centrul feței. Este indicat să nu le atingeți, mai ales dacă sunt inflamate și dureroase.

Healthy Skin Foundation explică faptul că pielea are un sistem de reparare suficient de dezvoltat pentru a-și menține integritatea în fața agresiunilor. Cu toate acestea, orice pată, umflătură sau coș din triunghiul morții necesită o manipulare atentă.

Triunghiul morții de pe față: ce este și ce zonă acoperă

Triunghiul morții este o zonă ce începe la podul nasului și se întinde până la colțurile gurii. Baza este o linie dreaptă care unește marginile labiale și din ale cărei capete se ridică două linii imaginare care se unesc la vârful nazal.

În această regiune a pielii se află vena unghiulară, prin care are loc întoarcerea sângelui în sinusul cavernos. Traiectoria trece prin cavitatea nazală și cea orbitală, ajungând în craniu. Cuprinde nervii, arterele, venele și mușchii legați de glanda pituitară.

Orice leziune profundă care ajunge la sinusul cavernos este o potențială infecție sistemică. Dacă aveți coșuri mari în triunghi, urmați instrucțiunile medicale pentru a ameliora durerea și inflamația. Conform recomandărilor Academiei Americane de Dermatologie, coșurile nu trebuie sparte cu degetele.

Fată care stoarce un coș
Deși stoarcerea coșurilor pare o practică inofensivă, există unele care sunt mai periculoase decât altele.

De ce este periculos triunghiul morții de pe față?

Deși nu veți muri din cauza unui coș, spargerea lui cu mâinile crește riscul de a crea o rană. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că atunci când pielea este contaminată, bacteriile atacă țesuturile profunde.

Există o mică șansă ca infecția să ajungă la creier prin sinusul cavernos. Efectele se pot extinde către restul corpului.

Oricât de ciudat ar suna, o leziune cu aspect superficial în această zonă a pielii este capabilă să afecteze funcția venei unghiulare. Consecințele pot fi următoarele:

  • Abcese cerebrale
  • Deteriorarea funcției ochiului
  • Deteriorarea nervilor faciali
  • Accidentul vascular cerebral (ACV)
  • Obstrucție în sinusul cavernos
  • Meningită și encefalită
  • Cheaguri de sânge infectate sau tromboză

Modalități de a trata coșurile care apar în triunghiul morții

Asociația Columbiană de Dermatologie și Chirurgie Dermatologică subliniază că fiecare caz de acnee este particular, iar pacientul trebuie atent examinat pentru a selecta tratamentul medical adecvat.

Ca măsură de bază, curățarea feței cu apă și săpun neutru ajută la prevenirea apariției coșurilor. La acest sfat, revista Professional Pharmacy adaugă importanța evitării procedurilor agresive și a recurgerii la produse care corespund fiecărui tip de ten.

Confruntați cu focare sau inflamații severe în mijlocul triunghiului morții, puneți în practică sugestiile de mai jos!

Udați zona cu apă caldă

Timp de 15 minute, puneți deasupra zonei o compresă umezită cu apă caldă. Dacă există puroi, căldura îl ajută să iasă la suprafață și grăbește vindecarea.

Încercați plasturii pentru acnee

Când coșul este deja deschis, lipiți pe el plasturi farmaceutici ce absorb puroiul. Cel mai bine este să purtați plasturii toată noaptea.

Folosiți măști naturale

Remediile făcute din ingrediente precum aloe vera, ceaiul verde sau mierea ajută la eliminarea excesului de sebum. Întrebați medicul dermatolog dacă, după curățarea și dezinfectarea pielii, puteți să aplicați o mască anti-acnee acasă.

Frunze de aloe vera
Remediile naturale, precum aloe vera, sunt ideale pentru aplicarea pe pielea fără alergii la componentele sale.

Adoptați o dietă sănătoasă

Western New York Urology Associates afirmăniciun aliment nu provoacă acnee în mod dovedit. Dimpotrivă, acneea are o bază genetică și este provocat de modificările hormonale, de activarea glandelor sebacee și de acțiunea bacteriilor.

Cu toate acestea, anumite alimente pot agrava simptomele. Adoptați o dietă sănătoasă și reduceți grăsimile saturate.

Este timpul să mergeți la medic pentru a verifica triunghiul morții de pe față

Dacă leziunea persistă mai mult de 10 zile în triunghiul morții, provocând dureri severe și transformându-se într-o infecție, este timpul să mergeți la dermatolog. Fiți atenți la orice modificări sau simptome, cum ar fi tremurăturile, febra și frisoanele.

Este esențial ca infecția să nu se răspândească în întreaga zonă. Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie susțineunele afecțiuni inițial ușoare pot avea consecințe destul de grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.