Ce este ulcerul terminal Kennedy?
 

Ce este ulcerul terminal Kennedy?

Ulcerul Kennedy apare la pacienții în stadiu terminal. Descoperiți despre ce este vorba și ce tratamente există!
Ce este ulcerul terminal Kennedy?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 08 februarie, 2023

Ulcerul terminal Kennedy este un tip de leziune care apare pe pielea unor pacienți în stadiul final al vieții. Acesta apare de obicei în regiunea sacrului. Are aspectul unei răni de diverse forme, cu o culoare ce poate varia între roșu, violet și negru. Evoluția sa poate fi foarte rapidă. Tratamentul are ca scop asigurarea bunăstării pacientului.

Ce este ulcerul terminal Kennedy?

Numele acestui tip de ulcer vine de la Karen Lou Kennedy, asistent medical care în 1983 a înregistrat observații despre pacienții ei. Aceștia erau într-o stare terminală și majoritatea au murit în două săptămâni sau mai puțin de la apariția ulcerului.

Conform cercetărilor pe acest subiect, prima descriere a ulcerului terminal Kennedy (KTU) a apărut în 1989, în National Pressure Advisory Panel (nPUAP).

Este definit ca un tip de leziune de presiune, care apare la persoanele care se apropie de sfârșitul vieții. Este mai puțin frecvent la pacienții bolnavi de cancer.

În ceea ce privește incidența acestuia, acest studiu a constatat că peste 62,5% dintre pacienții ce primeau îngrijiri paliative au prezentat ulcere în ultimele săptămâni de viață.

Care sunt cauzele sale?

În ceea ce privește cauzele exacte ale ulcerului terminal Kennedy, nu avem nimic clar. Unii cercetători cred că este un semn al insuficienței multi-organ. Când se apropie sfârșitul vieții, organele vitale (inima, plămânii, ficatul, creierul) și alte sisteme încep să cedeze. Acest lucru se reflectă pe piele. Pielea folosește aproximativ o treime din cantitatea de sânge pe care inima o pompează.

O altă explicație sugerează faptul că, în astfel de circumstanțe, organismul se concentrează pe direcționarea sângelui și a oxigenului către organele vitale, lăsând pielea în plan secund. În consecință, aceasta devine mai sensibilă la răni.

Pacienții cu o afecțiune cronică sau degenerativă sunt mai susceptibili la ulcerul terminal Kennedy. Acest simptom poate indica o boală terminală, progresivă și degenerativă, inclusiv:

 • Fibroza pulmonară avansată
 • Complicațiile bolii Parkinson
 • Cancerul (mai rar)
Bolnav pe un pat de spital
Pacienții care primesc îngrijiri paliative sunt expuși riscului de a dezvolta acest tip de ulcer.

Tipuri și caracteristici

Există două tipuri de ulcer terminal Kennedy. Cel unilateral, după cum sugerează și numele, apare doar pe o parte, pe o singură fesă. Este o leziune mică, sub 1 centimetru, cu margini neregulate și cu dezvoltare rapidă.

Ulcerele bilaterale pot avea o nuanță violet închis. Aspectul lor este eritematos sau cu eroziune epidermică. Apar brusc, dar evoluează timp două săptămâni sau câteva luni înainte de decesul pacientului.

Aspectul unui ulcer terminal Kennedy poate fi similar cu cel al altor leziuni de presiune. Cu toate acestea, are câteva caracteristici specifice:

 • Apare deasupra sacrului. De asemenea, poate apărea pe alte proeminențe osoase (de exemplu, trohanterul).
 • Gama de culori variază, de la nuanțe de roșu și galben la albastru, violet sau negru.
 • Forma este variabilă. Arată adesea ca un fluture, o potcoavă sau o pară.
 • Are margini neregulate și nu este foarte simetric.
 • În ultima etapă, începe să se umfle.
 • Pielea din jur poate părea mai laxă.
 • Sub pată, textura este moale.‌

Cercetările indică faptul că evoluează rapid. Apare și crește rapid în dimensiune, chiar și în câteva ore, ceea ce îl deosebește de escare.

Diagnostic, tratament și prevenție

Diagnosticul poate fi complicat din cauza asemănărilor cu alte tipuri de leziuni. Medicul trebuie să analizeze semnele și istoricul medical al pacientului. Analizele de sânge și alte teste arată cât de avansată este patologia de bază. Pacienții sunt sub supraveghere constantă.

Uneori, un membru al familiei sau îngrijitorul este cel care observă problema. Acesta trebuie să noteze când a apărut și cum s-a schimbat rana. Dacă se confirmă că este un ulcer terminal Kennedy, medicul va oferi recomandări pentru gestionarea situației. Scopul tratamentului este de a menține rănile sub control. Acest lucru nu înseamnă încercarea de a promova vindecarea.

Pacientul trebuie să se simtă confortabil. În acest scop i se vor administra analgezice, i se vor pune bandaje și i se va schimba poziția.

Nu există nicio modalitate de a preveni apariția ulcerului terminal Kennedy. Leziunea își va continua evoluția, chiar dacă când pacientul primește toate îngrijirile necesare.

Ulcerul terminal Kennedy la bătrâni
Asigurarea confortului este cheia în abordarea pacienților cu ulcer terminal Kennedy.

Suportul necesar

Dacă cineva apropiat are un ulcer Kennedy, este momentul să vă luați rămas bun. Dacă medicul nu este prezent, trebuie să-l chemați. Nu este ușor, dar indiferent de circumstanțe, trebuie să-i oferiți sprijin emoțional pacientului în stadiu terminal.

Acest sprijin trebuie extins și asupra celor din jur: părinți, copii, frați, partener sau prieteni. Cei care îngrijesc o persoană cu o boală gravă au nevoie de ajutor.

Pentru a avea grijă de ceilalți, trebuie să avem grijă și de noi înșine. Dacă suntem foarte copleșiți sau descurajați, putem merge la terapie pentru a face față rezultatului și eventualului doliu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Alarcón Alfonso C. Plan de cuidados de enfermería de una paciente con úlcera terminal de Kennedy. Caso clínico Enfermería Clínica. 2022; 32(4): 284-290.
 • Guinot Bachero J, Furió Vizcaino T. Poliulceración en paciente terminal: Úlceras de Kennedy. Plan de Cuidados Paliativos. Enferm Dermatol. 2014; 8(22): 32-40.
 • Miller M. The Death of the Kennedy Terminal Ulcer. J Am Coll Clin Wound Spec. 2017; 8(1-3): 44-46. doi: 10.1016/j.jccw.2017.12.001.
 • Raña Lama C, Rumbo Prieto J. Úlceras por presión inevitables, fallo cutáneo, úlceras terminales y cambios cutáneos al final de la vida. Eferm. 2018; 12(33): 7-9.
 • Restrepo-Medrano J, Toro-Gonzales M, Salazar-Maya A. Úlceras terminales de Kennedy: una propuesta de cuidado desde enfermería. Enfermería Dermatológica. 2021; 15(44). DOI: 10.5281/zenodo.5812370
 • Sarabia-Cobo C. Poly Ulceration patient terminal: Kennedy Terminal Ulcer (KTU). Journal of Palliative Care & Medicine. 2017; 07(01). DOI:10.4172/2165-7386.1000297
 • Schank J. The Kennedy Terminal Ulcer – Alive and Well. J Am Coll Clin Wound Spec. 2018; 8(1-3): 54-55. doi: 10.1016/j.jccw.2018.02.002.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.