Logo image
Logo image

Ce este visagismul și de ce este important pentru machiaj?

4 minute
Visagismul a devenit un punct de plecare pentru a obține rezultate mai bune la machiaj. În ce constă această tehnică?
Ce este visagismul și de ce este important pentru machiaj?
Ultima actualizare: 16 octombrie, 2022

Visagismul este un termen provenit din franțuzescul „visage” („față”) și sufixul latin „ism” (echivalent cu „doctrină”). Putem spune că visagismul este o tehnică ce se bazează pe un studiu detaliat al feței, pentru a-i găsi punctele forte și a le evidenția prin machiaj.

Este o tehnică aplicată des în lumea modei, deoarece permite fiecărei persoane să poarte hainele care i se potrivesc cel mai bine, să-și aranjeze părul după fizionomia feței și să se machieze în așa fel încât să-și pună în valoare trăsăturile favorabile. Să vedem în detaliu ce este visagismul și cum se aplică în machiaj!

Ce este visagismul?

Make-up artiștii se confruntă cu o nouă provocare. Visagismul analizează fiecare dintre componentele feței și evaluează modul de aplicare a machiajului pentru a obține cel mai bun rezultat posibil. Creată de Claude Juillard, tehnica se ocupă cu studiul formelor și proporțiilor feței pentru a personaliza machiajul.

Scopul său este de a evidenția punctele forte și de a spori frumusețea. Din acest motiv, analizează include ochii, sprâncenele, genele, nasul, pomeții, gura, bărbia și chiar părul și silueta.

Descoperiți: Machiajul de corectare a culorii pielii: procedură

Some figure
Visagismul ia în considerare caracteristicile specifice ale feței pentru obținerea unui rezultat armonios.

Visagismul: tipuri de fețe

Forma feței poate fi clasificată în mai multe categorii, ținând întotdeauna cont de caracteristicile acesteia. Pentru a împărți fața, se folosesc trei zone:

  1. Zona intelectuală, care se măsoară de la scalp până la sprâncene: fruntea.
  2. Zona afectivă, care ține cont de distanța de la sprâncene până la baza nasului.
  3. Zona sensibilă, care merge de la baza nasului până la bărbie.

Să nu uităm că vorbim în termeni generali și că următoarea clasificare poate varia într-o măsură mai mare sau mai mică.

Fața ovală

În materie de machiaj, acest tip de față este ideal datorită proporțiilor. Mulți profesioniști în machiaj își propun să obțină un rezultat care să imite acest tip de față. Pe o față ovală, putem aplica orice tip de machiaj.

Fața rotundă

Această față formează  un cerc aproape perfect care radiază tandrețe și delicatețe. Machiajul are la bază utilizarea umbrelor pe tâmple și bărbie. Se apelează și la conturul frunții și la evidențierea marginii exterioare a ochilor cu un ton închis.

Fața pătrată

În acest caz, obrajii și fruntea sunt bine definite. Se aplică umbre pe frunte și bărbie. Aspectul general trebuie rotunjit pentru a se apropia de o față ovală.

Fața alungită

Denumită și față dreptunghiulară, are bărbia pătrată și tâmple și fălci bine delimitate.  Distanța dintre frunte și bărbie este mare. Se apelează la umbre pe tâmple și bărbie.

Fața triunghiulară

Bărbia este vizibil mai lată decât fruntea. Umbrele sunt folosite în zona centrală a bărbiei și pe părțile laterale ale frunții. În mod similar, părțile laterale ale maxilarului inferior sunt iluminate și fardul este plasat cu mișcări circulare pe partea superioară a pomeților.

Fața triunghiulară inversată

Zona frunții este lată, în timp ce bărbia este mai îngustă. În acest caz, sprâncenelor li se oferă o formă de arc.

Elementele feței și visagismul

După cum am menționat anterior, fața este alcătuită din diferite elemente și fiecare dintre ele are propriile caracteristici.

Față

Fruntea poate fi mai lată sau mai îngustă. Părul este folosit pentru a echivala dimensiunile. În cazul frunților mai late, se folosește un breton care ocupă o parte din suprafața acesteia.

În ceea ce privește machiajul, se recomandă multă atenție la cantitatea de iluminator care se aplică pe această parte a feței. Tonurile mai închise la baza scalpului scalpul vor da senzația de îngustare.

Frunțile mai înguste trebuie să fie iluminate. Se folosesc nuanțele mai deschise și sprâncenele fine.

Nas

Este unul dintre cele mai controversate elemente ale feței pentru că, din păcate, standardele de frumusețe stabilesc un nas ideal pe care foarte puțini oameni îl au în mod natural. În cazul nasurilor mici, se recomandă aplicarea de culori deschise în centru.

Nasurile late primesc tonuri uniforme. În ceea ce privește nasurile acviline, se recomandă aplicarea de umbre pe sept și pe vârf.

Bărbie

Unele au o adâncitură pe care se folosește un corector mai închis. Fețele lungi cu bărbie îngustă primesc iluminator pe laterale. Bărbia lată are avea nevoie de tonuri închise.

Descoperiți: 9 greșeli de evitat la aplicarea machiajului buzelor

Some figure
Pentru a aplica visagismul în machiajul feței, trebuie luate în considerare elemente cheie precum bărbia, nasul și fruntea.

Visagismul și importanța sa în machiaj

Mulți cred că visagismul servește doar la unificarea trăsăturilor faciale și că în acest fel se pierde individualitatea oamenilor. Însă, această tehnică presupune doar studierea în detaliu a tipului de față pentru a putea aplica cel mai potrivit machiaj. Îndrăzniți să încercați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • SIERRA ACOSTA, M. I. (2014). Maquillaje. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Cintero, G. (1996). Morfología y visagismo: manual técnico para peluquería. Asociación de peluqueros de Navarra.
  • Vázquez Valencia, M. B. (2022). Consultorio de moda e imagen(Bachelor’s thesis, Quito).
  • Draelos ZD. Facial skin care products and cosmetics. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):809-12. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.02.020. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25441474.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.