Ce sunt și cum se folosesc corect fixatoarele de machiaj?
 

Ce sunt și cum se folosesc corect fixatoarele de machiaj?

Te străduiești ca machiajul tău să fie perfect, dar atunci când îl supui la temperaturi ridicate, se strică imediat. De ce ar trebui să folosești fixatoarele de machiaj?
Ce sunt și cum se folosesc corect fixatoarele de machiaj?

Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Ni se întâmplă mereu. Aplicăm un machiaj impecabil, dar când plecăm de acasă, temperaturile ridicate ale verii sau activitățile zilnice ajung să ne strice toată munca. Ți s-a întâmplat și ție? Dacă da, trebuie să afli ce sunt și cum se folosesc corect fixatoarele de machiaj!

Contrar a ceea ce cred mulți oameni, acest produs nu este folosit doar în industria divertismentului. Este la îndemâna oricui. Cu ajutorul lui, nu mai este necesar să-ți retușezi periodic machiajul.

Ce sunt fixatoarele de machiaj?

Machiajul este adesea folosit pentru a crește atractivitatea feței sau pentru a camufla imperfecțiunile. Deși există multe produse concepute în acest scop, există unul care atrage atenția grație proprietăților sale interesante: fixatorul de machiaj.

Este un produs sub forma de spray sau pudră, care acționează ca un lac, dar pentru piele. După cum indică și numele său, poate fixa pentru câteva ore produsele cosmetice folosite pentru machiajul pielii.

Astfel, nici transpirația, nici alți agenți de mediu nu pot strica machiajul. În plus, având în vedere compoziția lor variată, anumite produse oferă un plus de hidratare sau împiedică îngrășarea pielii. Rezultatul? Piele cu aspect natural.

Femeie care folosește un fixator de machiaj
Folosirea de fixatoare pentru machiaj ajută la prelungirea durabilității produselor cosmetice care sunt aplicate pe față.

Ce tipuri de fixatoare de machiaj există?

După cum am menționat deja, există mai multe tipuri de fixatoare de machiaj. Spray-ul și pudra sunt cele mai cunoscute forme de prezentare. Dincolo de această caracteristică, fixatoarele sunt clasificate după formula lor. Unele sunt concepute pentru a regla temperatura machiajului, ceea ce împiedică alterarea acestuia.

Există și produse ale căror proprietăți ajută la menținerea pielii revigorate sau la reglarea producției de grăsime. Analizează fixatoarele de machiaj existente pe piață și alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

Desigur, merită să consulți un dermatolog. Este vorba despre sănătatea pielii tale, iar această măsura poate evita riscul apariției reacțiilor adverse.

Beneficiile fixatoarelor de machiaj

Prelungirea durabilității machiajului este principalul beneficiu al acestui produs. Dincolo de asta, aplicarea fixatoarelor are următoarele efecte:

  • Îmbunătățește aspectul natural al pielii.
  • Previne aglomerarea sau decolorarea produselor cosmetice.
  • Diminuează aspectul strălucitor al pielii grase.
  • Uniformizează suprafața pielii și diminuează aspectul porilor dilatați.
  • Hidratează pielea uscată.

Cum se folosesc corect fixatoarele de machiaj?

Aplicarea spray-ului de fixare este simplă. Cu toate acestea, anumiți producători, cum ar fi Urban Decay, și-au dezvoltat propriile criterii pentru utilizarea acestui produs.

Pentru a obține rezultate bune, se recomandă pulverizarea de la aproximativ un metru distanță, desenând un X și apoi un T. Această tehnică urmărește acoperirea întregii fețe.

Vei crea un strat invizibil care îți va proteja machiajul.

Aceste produse sunt sigure?

În general, aplicarea fixatorilor de machiaj este sigură. În orice caz, este bine să verifici compoziția pentru a evita produsele care conțin compuși iritanți. Cele care conțin alcool trebuie aruncate.

După cum arată un studiu din Journal of Occupational Medicine and Toxicology, utilizarea topică a alcoolului este asociată cu iritația și dermatita de contact. Această substanță provoacă o reacție histaminică ce declanșează o inflamație sistematică a pielii, care se poate manifesta prin roșeață și arsură.

Utilizarea de lungă durată a aerosolilor este legată de efecte secundare asupra sănătății. Un studiu publicat de Toxicology Letters arată faptul că substanțele volatile din aceste produse pot provoca iritații ale căilor respiratorii și alte probleme ale tractului respirator.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că majoritatea formulelor au o concentrație chimică care este sigură și nu provoacă daune. Important este să le folosești cu moderație și să întrerupi utilizarea dacă există reacții adverse.

Fată care știe cum se folosesc corect fixatoarele de machiaj

Fixatoarele de machiaj sunt un aliat excelent

Utilizarea fixatoarelor de machiaj va prelungi durabilitatea produselor cosmetice. În prezent, există formule îmbunătățite care se potrivesc tuturor tipurilor de piele. În plus, oferă și alte beneficii.

Asigură-te ca alegi produse potrivite nevoilor tale și evită cu orice preț fixatoarele care conțin alcool. Dacă observi o reacție nefavorabilă după utilizare, renunță la acel produs.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arai T, Nittono H. Cosmetic makeup enhances facial attractiveness and affective neural responses. PLoS One. 2022 Aug 15;17(8):e0272923. doi: 10.1371/journal.pone.0272923. PMID: 35969525; PMCID: PMC9377592.
  • Spray fijador. (s.f.). En Wikipedia. Disponible en https://es.wikipedia.org/wiki/Spray_fijador
  • Cosméticos y artículos de tocador. Junio, 2011. “Finishing Makeup”.
  • Zdrada J, Odrzywołek W, Stolecka-Warzecha A, Wilczyński S, Błońska-Fajfrowska B. The influence of cosmetics dedicated to oily and acne-prone skin on skin parameters. J Cosmet Dermatol. 2022 Jun 6. doi: 10.1111/jocd.15143. Epub ahead of print. PMID: 35665586.
  • Rothe, H., Fautz, R., Gerber, E., Neumann, L., Rettinger, K., Schuh, W., & Gronewold, C. (2011). Special aspects of cosmetic spray safety evaluations: Principles on inhalation risk assessment. In Toxicology Letters (Vol. 205, Issue 2, pp. 97–104). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.toxlet.2011.05.1038

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.