Ce facem cu dependența de o altă persoană?
 

Ce facem cu dependența de o altă persoană?

Uneori, confundăm dragostea cu o dependență romantică care ne înrobește și ne face rău. Cum ne putem salva dintr-o asemenea situație?
Ce facem cu dependența de o altă persoană?
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 28 martie, 2023

Nu numai drogurile, cumpărăturile, exercițiile fizice sau internetul pot genera dependență. Legăturile și relațiile noastre pot să urmeze această dinamică și să ne arunce într-o situație de dependență și lipsă de control. Când devenim dependenți de o persoană, renunțăm la demnitatea noastră, ne punem în pericol integritatea și suferim. Cum scăpăm de dependența de o altă persoană?

Aceasta este o realitate comună. În Spania, aproape jumătate din populație se declară dependentă emoțional și mai mult de 8% se identifică cu cel mai sever grad al acestei afecțiuni.

Când vorbim despre dependența de iubire, nu ne referim neapărat la un anumit partener, ci la un mod disfuncțional de a relaționa. Un model de dependență, relații dezechilibrate, supunere și disperare poate fi repetat în diferite situații și cu diferiți parteneri.

Prin urmare, mai degrabă decât să încheiem o relație, scopul este să înțelegem de ce funcționăm în acest fel.

Ce înseamnă dependența de o altă persoană?

Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale dependențelor este conștientizarea scăzută cu privire la problema avută. Nu poți să identifici sau să recunoști că ai o dependență și nu percepi sau minimizezi modul în care aceasta îți afectează viața.

Prin urmare, un prim pas fundamental este recunoașterea problemei. Semnele sunt următoarele:

  • Cealaltă persoană devine centrul atenției și al vieții tale. Petreci mult timp gândindu-te la ea, având grijă de ea și fiind alături de ea. De asemenea, când sunteți despărțiți, poți suferi de anxietate.
  • Ai o relație dezechilibrată în care adopți o poziție de supunere. Ai tendința să-i faci pe plac celeilalte persoane în orice, lăsându-te deoparte și suportând situații inacceptabile de teamă că vei fi părăsit.
  • Îți abandonezi opiniile, hobby-urile și relațiile sociale pentru a te conforma la ceea ce dorește cealaltă persoană de la tine.
  • Ceri constant atenție, afecțiune și siguranță. Trebuie să confirmi că cealaltă persoană te iubește și că va rămâne lângă tine. Vrei să fii centrul vieții sale.
  • Îl idealizezi pe celălalt în timp ce te devalorizezi și te consideri inferior.
  • În ciuda faptului că suferi în această relație, simpla idee că s-ar putea termina ți se pare catastrofală. Aceasta este cea mai mare frică a ta și nu te vezi capabil să mergi înainte după o despărțire.
Dependența de o altă persoană generează gelozie
În dependența de o altă persoană, lăsăm deoparte propria persoană și punem nevoile altuia pe primul loc.

Ce facem cu dependența de o altă persoană?

Când devenim dependenți de o persoană, mecanismele funcționează la diferite niveluri. Pe de o parte, la nivel biologic, îndrăgostirea ne inundă creierul cu dopamină, generând senzații foarte plăcute și încurajând contactul constant.

Pe de altă parte, la nivel psihosocial, avem un tipar de nevoi emoționale nesatisfăcute pe care încercăm să le atenuăm conectându-ne în acest fel. Acest lucru poate avea originea într-un stil de atașament anxios, apărut în primele relații. În orice caz, dacă vrem să ieșim din această dinamică, trebuie să abordăm mai multe probleme.

Abordarea deficiențelor emoționale

Dependența de dragoste nu are nimic de-a face cu un anume partener. Originea problemei este în interior, la fel ca și soluția. Prin urmare, lucrează la propriile deficiențe emoționale, analizând ce te-a determinat să le ai și cum le poți vindeca într-un mod adecvat.

Înțelegând că atașamentul tău față de acea persoană nu este o mare dragoste, ci o frică puternică derivată din disconfortul tău interior, poți începe să vezi realitatea cu alți ochi. Cu toate acestea, este posibil să ai nevoie de sprijin profesional pentru a realiza această creștere a gradului de conștientizare.

Modificarea stilului de relaționare

Dacă vrei să-ți recâștigi independența emoțională, începe prin a modifica stilul de relaționare. De exemplu, nu mai căuta confirmarea constantă. Învață să relaționezi într-un mod sănătos și identifică toate acele comportamente greșite.

Dialogul intern

Dacă îți explorezi gândurile, îți va fi foarte ușor să devii conștient de dependența ta, deoarece vei găsi expresii recurente precum următoarele:

  • Nu pot trăi fără această persoană.
  • Am nevoie de tine.
  • Este singurul lucru pe care îl am.
  • Nu știu ce aș face dacă m-ar părăsi, nu aș putea suporta.

Aceste tipuri de convingeri nu fac decât să întărească situația disfuncțională. Prin urmare, înlocuiește-le cu gânduri mai potrivite, care îți întăresc stima de sine.

Priorități și limite

Frica de abandon te poate determina să iei atitudini supuse, dar acest lucru nu este sănătos. Partenerul ar trebui să te iubească pentru ceea ce ești, nu pentru ceea ce faci pentru el. Ține mereu cont de propriile opinii, dorințe și nevoi.

Femeie care impune limite
Stabilirea limitelor face parte din procesul de depășire a dependenței emoționale.

Relații și hobby-uri

Se întâmplă ca dependența emoțională să-i determine pe oameni să se concentreze atât de mult pe partener, încât să ajungă să neglijeze toate celelalte aspecte ale vieții lor. Este foarte sănătos să păstrezi o parte de independență și să ai interese proprii.

Când devenim dependenți de o persoană, trebuie să analizăm confortul relației

Pe scurt, a fi dependent romantic de cineva poate provoca o mare suferință și poate leza stima de sine. Prin urmare, chiar dacă nu este vorba despre partener, ci despre propria persoană, este necesar să analizezi confortul relației și să iei măsuri în acest sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. En I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
  • Gómez, M. N., & López-Rodríguez, J. A. (2017). La dependencia emocional: la adicción comportamental en los márgenes de la patología dual. Revista de Patología Dual4(2), 2.
  • Instituto Andaluz de Sexología y Psicología. (2021, 18 febrero). Dependencia emocional: la nueva esclavitud del siglo XXI. Recuperado de https://www.iasexologia.com/dependencia-emocional-la-nueva-esclavitud-del-siglo-xxi/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.