Cum poți ajuta o persoană cu tulburarea de anxietate generalizată?
 

Cum poți ajuta o persoană cu tulburarea de anxietate generalizată?

Sprijinul persoanelor apropiate este de o importanță vitală pentru a promova starea de bine la pacienții cu tulburare de anxietate generalizată.
Cum poți ajuta o persoană cu tulburarea de anxietate generalizată?

Ultima actualizare: 21 iunie, 2022

Cu toții am experimentat îngrijorări la un moment dat în viață, mai ales în situații stresante sau amenințătoare. Cu toate acestea, există persoane a căror anxietate este excesivă, frecventă și greu de controlat. În aceste cazuri, este posibil să ne confruntăm cu tulburarea de anxietate generalizată (TAG) și să dorim să oferim ajutor.

Persoanele cu această tulburare se îngrijorează excesiv de situațiile de zi cu zi. Au tendința de a experimenta disconfort din cauza unor circumstanțe minore, cum ar fi întârzierea la o întâlnire. Acest lucru generează o deteriorare semnificativă a relațiilor sociale, de muncă și școlare.

De aceea, este de o importanță vitală ca acești oameni să primească sprijin și tratament adecvat. Dacă știți pe cineva cu această afecțiune, iată cum îl puteți ajuta să se simtă mai bine!

Ce este tulburarea de anxietate generalizată?

Asociația Americană de Psihologie o definește ca fiind anxietate excesivă și îngrijorare cu privire la o serie de evenimente de viață. Adulții cu această tulburare își fac adesea griji cu privire la responsabilitățile de serviciu, sănătate, finanțe, familie și treburi casnice. La rândul lor, copiii au tendința de a se îngrijora excesiv în ceea ce privește competența și performanța lor la școală.

Anxietatea și îngrijorarea sunt greu de controlat. De asemenea, intensitatea, durata și frecvența disconfortului sunt disproporționate.

Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-V) precizează că, pentru un diagnostic precis al tulburării, anxietatea și îngrijorarea excesivă trebuie să fie prezente pentru o perioadă minimă de 6 luni.

În plus, acestea sunt însoțite de următoarele probleme fizice și psihice:

  • Neliniște, nervozitate sau senzație de a fi prins în capcană
  • Oboseală
  • Dificultate de concentrare și insomnie
  • Iritabilitate
  • Tensiune musculară

Citiți mai mult: Ce este anxietatea anticipativă?

Copil cu tulburarea de anxietate generalizată

Cum poate fi ajutată o persoană cu tulburarea de anxietate generalizată?

Tulburarea de anxietate generalizată provoacă suferință. În consecință, sprijinul celor din jur este esențial pentru a promova bunăstarea persoanei în cauză.

Cu toate acestea, mulți nu știu cum să ofere ajutorul potrivit. Se întâmplă ca familia și prietenii să intervină cu intenția de a sprijini, dar din neatenție să înrăutățească situația. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, luați în considerare următoarele:

Aflați cum se simte

Începeți prin a întreba ce simte și cum se simte. Este normal să răspundă „Sunt bine”. Cu toate acestea, dacă observați încordare sau agitație, puteți insista. Ideea este să știți ce trăiești și să înțelegeți situația, fără a judeca.

Ascultați și arătați empatie

Când persoana în cauză își comunică emoțiile, sentimentele și gândurile, evitați să o întrerupeți sau să-i dați sfaturi inutile. Dacă interveniți, încercați să dați răspunsuri empatice.

O greșeală comună este eliminarea suferinței. Încercăm să atenuăm îngrijorarea cu comentarii precum „înveselește-te” sau „nu-ți face griji”. Acest tip de răspuns, deși lipsit de intenții rele, minimiză situația.

Validați sentimentele

A fi empatic presupune înțelegerea, legitimarea și validarea sentimentelor celuilalt. Evitați să-l învinovățiți sau să banalizați ceea ce se simte. O modalitate de a face acest lucru este să-i spuneți că și voi ați experimentat anxietate și a fost dificil.

Transmiteți calm și seninătate

O altă greșeală comună este să vă supărați pe persoana anxioasă sau să vă streseze disconfortul acesteia. Trebuie să fiți calmi pentru a putea transmite mai departe acest sentiment. Este de preferat să vorbiți calm, să aveți o postură corporală relaxată și să o faceți să înțeleagă că sunteți disponibili să ajutați.

Este normal ca oamenii apropiați să se simtă frustrați. Dacă simțiți asta, căutați ajutor. Este greu să fiți un sprijin de nădejde dacă nu vă simțiți bine.

Sugerați și încurajați ajutorul profesional

Dacă este vorba despre o persoană care nu a primit îngrijire profesională și un diagnostic corect, sprijinul celor dragi este vital pentru a face primul pas. Aflați contactele specialiștilor (psihologi, psihiatri sau organizații de sănătate mintală) și oferiți-le persoanei în cauză.

Dacă este reticentă, nu forțați această decizie. O modalitate de a o convinge este să vă informați despre tratamentele disponibile și să-i arăți beneficiile pe care le poate experimenta dacă decide să opteze pentru oricare dintre ele.

Acordați sprijin în timpul tratamentului

Încercați să oferiți ajutor în mod frecvent, chiar dacă persoana merge deja la un specialist. S-a demonstrat că sprijinul din partea persoanelor apropiate ajută pacienții să experimenteze o mai mare bunăstare subiectivă.

Informați-vă despre tulburarea de anxietate generalizată

Există numeroase investigații și publicații despre această tulburare. În mod ideal, ar trebui să învățați cât mai multe despre simptomele, tratamentele și prevenirea bolii. Cu cât știți mai multe, cu atât vă veți descurca mai bine și cu atât ajutorul oferit va fi mai precis.

Ar putea să vă intereseze: Cele mai bune sfaturi pentru a combate anxietatea de a mânca

Bărbat afectat de tulburarea de anxietate generalizată

Ajutorul în tulburarea de anxietate generalizată este o sarcină importantă

Tulburarea de anxietate generalizată poate fi dificil de diagnosticat. Simptomele nu se concentrează pe un singur element. În plus, nervozitatea este moderată, cronică și nu există atacuri de panică. În general, este vorba de îngrijorare și asta ne afectează pe toți.

Cu toate acestea, există diferențe. Îngrijorarea este mai puțin gravă și poate fi lăsată deoparte pentru a face față altor lucruri stringente.

Anxietatea patologică este greu de controlat și începe fără o cauză aparentă. Deși unii pacienți pot descrie ceea ce îi face nervoși, alții nu pot.

Mulți oameni cu această tulburare au trăit cu simptomele de ani de zile fără a cere ajutor profesional. Asistența clinică este esențială pentru a obține bunăstarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Pshychological Association. APA Dictionary of Psychology: generalized anxiety disorder [Internet]. American Pshychological Association, 2021. 8 de marzo de 2021: https://dictionary.apa.org/endogenous-depression
  • Amercian Psychiatric Association. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Quinta Edi. London: Amercian Psychiatric Publishing; 2013. 222-226 p.
  • Capafons, Antonio, Tratamientos psicológicos eficaces para la ansiedad generalizada. Psicothema [Internet]. 2001;13(3):442-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713309
  • Marrero Quevedo Rosario J., Carballeira Abella Mónica. El papel del optimismo y del apoyo social en el bienestar subjetivo. Salud Ment  [Internet]. 2010; 33( 1 ): 39-46. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252010000100005&lng=es.
  • Morrison J. DSM-5. Guía para el diagnóstico clínico. Manual Moderno, editor. México; 2013. 191-193 p.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.