Ce faci dacă copilul nu este de acord cu tine?
Dacă citești acest articol, probabil că te-ai întrebat: ce fac dacă copilul meu nu este de acord cu mine?
Când era mic, copilul tău obișnuia să fie de acord cu tine în aproape orice. Cu toate acestea, pe măsură ce cresc, copiii se maturizează fizic, emoțional și intelectual. Din acest motiv, este absolut normal ca din când în când să apară divergențe de opinie. Deci, ce ar trebui să faci când încep să apară primele discrepanțe?
Totul depinde de limitele tale. Cu toate acestea, este un moment cheie în relația cu copilul. Este un punct în care te poți îndepărta de copilul tău sau te poți apropia și mai mult.
Divergențele cu copiii sunt accentuate de pubertate
Să fim realiști. Când eram mici, am trecut prin aceeași situație cu părinții noștri. Din diverse motive, am respins un comportament, regulă sau decizie impusă.
Potrivit Parra și Oliva (2002), conflictul în relațiile sociale este accentuat în timpul pubertății la copii. De altfel, originea conflictului poate avea mai multe cauze.
Citește și: Copiii care cresc fără tată
Una dintre ele este diferența dintre ceea ce așteaptă părinții de la copiii lor și comportamentul real al celor mici. De asemenea, apar procesele cognitive critice în raport cu normele familiale sau modelele parentale.
„Comunicarea dintre părinți și copii nu este problematică în copilăria timpurie, ci în adolescență: prevenirea problemelor prin atitudini pozitive este un pariu sigur.”
-Gloria Elena Franco
Nonconformismul și comunicarea cu copiii
Copiii care își exprimă nonconformitatea nu înseamnă neapărat un lucru rău. Dimpotrivă, copiii care pun la îndoială deciziile sau punctele de vedere își dezvoltă capacitățile mintale și propriile criterii. Cu alte cuvinte, se maturizează.
Cu toate acestea, ceea ce poate declanșa semnale de alarmă este modul în care copiii își exteriorizează nonconformitatea. De fapt, lipsa de comunicare sau abilități conexe este ceea ce provoacă certuri în familie. Această problemă se accentuează în absența unui context familial cald și înțelegător.
Articolul menționat mai sus arată că, în adolescență, comunicarea în familie se deteriorează și devine mult mai dificilă. Prin urmare, dacă ne întrebăm ce să facem dacă copilul nostru nu este de acord cu noi, ar trebui să ne gândim la îmbunătățirea comunicării.
Ce să faci dacă copilul tău nu este de acord cu tine
Potrivit Gloriei Elena Franco, autoarea cărții La comunicación en la familia (Comunicarea în familie), comunicarea necesită abnegație pentru a ne arăta cu adevărat interesul față de cealaltă persoană. Adică, este important să lăsăm gândurile în urmă pentru un moment pentru a asculta cu adevărat și a o înțelege pe cealaltă persoană.
Ascultă cu atenție dacă cel mic nu este de acord cu tine
De fapt, obiectivul comunicării este îndeplinit atunci când există un schimb. Acesta include cunoașterea modului în care cealaltă persoană gândește, simte sau acționează.
Deci, dacă copilul îți împărtășește sentimentele sale, ascultă-l. Comunicarea este o știință care se învață și se îmbunătățește prin practică.
Evită să faci greșeli comune în comunicarea părinte-copil. De exemplu: generalizarea, critica, țipatul, maltratarea fizică sau psihologică a copilului sunt greșeli grave.
Ascultă cu atenție ce spune copilul. Ține minte, trebuie să știi ce simte și ce gândește copilul tău cu adevărat. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de multă răbdare și, mai ales, de autocontrol pentru a-ți stăpâni impulsul de a-l judeca sau a-l amenința.
Citește și: Copiii fără poftă de mâncare: cum să-i ajuți?
Evită să exagerezi
Dacă reacționezi exagerat, probabil că cel mic va decide să nu mai vorbească cu tine pentru a evita certurile. În plus, nu vei avea autoritatea morală să-l înveți cum să comunice sau să se comporte adecvat.
Dacă copilul tău nu este de acord cu tine și pur și simplu simți că vei exploda, întrerupe conversația. Dacă nu ești calm, nu vei putea rezolva problema în mod eficient.
A fi calm îți va permite să gândești mai bine. Înțelege poziția copilului. Vei putea face față conflictului și vei ajunge astfel la o soluție pașnică.
Câteva gânduri finale
Chiar dacă există o comunicare bună, uneori părinții și copiii nu vor fi de acord. Acest lucru este normal pentru că cei mici nu sunt o copie a ta. Au libertate de alegere și de gândire. Trebuie să știi că nu tot ce spun sau fac va fi pe placul tău. Prin urmare, respectul este fundamental în relație.
De fapt, a avea o atitudine emoțională deschisă va ajuta la rezolvarea conflictelor. Dacă reacționezi într-un mod negativ și impunător, singurul lucru pe care îl vei realiza este distanțarea. Dacă se întâmplă acest lucru, nu îi vei putea sfătui în luarea deciziilor.
Dacă copilul tău nu este de acord cu tine, asta nu înseamnă că nu te iubește. De fapt, este foarte probabil să ajungeți la un acord printr-o bună comunicare, respect și înțelegere.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Estévez López, E., Musitu Ochoa, G., & Herrero Olaizola, J. (2005). El rol de la comunicación familiar y del ajuste escolar en la salud mental del adolescente. Salud mental, 28(4), 81-89.
- Franco, G. E., & Cuartas, G. E. F. (2001). La comunicación en la familia (Vol. 72). Palabra.
- Parra Jiménez, Á., & Oliva Delgado, A. (2002). Comunicación y conflicto familiar durante la adolescencia. Anales de psicología, 18(2), 215-231.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.