Ce rol are cateterismul cardiac și cum se efectuează?
 

Ce rol are cateterismul cardiac și cum se efectuează?

Cateterismul cardiac este o procedură foarte utilă pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor circulatorii. Totuși, are anumite riscuri.
Ce rol are cateterismul cardiac și cum se efectuează?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 15 mai, 2022

Medicii folosesc o mare varietate de proceduri utile în diagnosticarea și tratamentul mai multor afecțiuni. Cateterismul cardiac este una dintre ele. Vrei să afli mai multe despre această tehnică?

Cateterismul cardiac este o procedură chirurgicală cu multiple aplicații, potrivit acestor studii. Constă în introducerea unui tub subțire printr-un vas de sânge, până ajunge la inimă.

Astfel, oferă informații foarte importante despre starea mușchiului inimii, valvele și vasele de sânge ale acesteia. Medicii pot să efectueze teste, să extragă probe și să administreze medicamente în timpul procedurii.

Ce rol are cateterismul cardiac?

Cateterismul cardiac poate fi aplicat atât în diagnosticul, cât și în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare multiple. Procedura este utilă în diagnosticarea următoarelor afecțiuni:

  • Boală arterială coronariană
  • Patologii ale microcirculației
  • Boli cardiace congenitale
  • Insuficiență cardiacă
  • Valvulopatii

În plus, este util pentru evaluarea modului în care sunt conectate vasele de sânge. Permite verificarea presiunii din interiorul inimii, precum și tratarea aritmiilor, a anginei pectorale și a problemelor valvulare.

Proceduri efectuate prin cateterismul cardiac

Această tehnică facilitează efectuarea mai multor proceduri medicale simultan:

  • Angiografia coronariană: substanța de contrast este introdusă prin cateter pentru a găsi blocaje în arterele care alimentează inima. Organul va fi observat la radiografie.
  • Ablația cardiacă: este una dintre principalele metode de tratare a tulburărilor de conducere.
  • Evaluarea hemodinamică și ventriculograma: permite măsurarea presiunii din interiorul cavităților inimii și, de asemenea, măsurarea presiunii oxigenului. Ventriculograma arată modul în care ambii ventriculi expulzează sângele.
  • Angioplastia și plasarea stenturilor: angioplastia este o procedură care urmărește să mărească calibrul unui vas de sânge blocat. Stentul este o plasă metalică care împiedică vasul de sânge să se închidă din nou.
  • Biopsia cardiacă: constă în extragerea unei probe de țesut cardiac pentru analiză și studiu ulterior la microscop.
  • Valvuloplastia: este repararea unei valve cardiace defecte.
  • Închiderea găurilor în miocard și repararea altor anomalii.
Inimă umană

Pregătirea înainte de procedură

Fiind o tehnică invazivă, este necesar să existe o pregătire prealabilă foarte riguroasă. Medicul specialist va oferi toate indicațiile în zilele anterioare cateterismului cardiac.

Se recomandă evitarea alimentelor cu 6 sau 8 ore înainte de procedură. În plus, este necesar să se evite toate tipurile de lichide, inclusiv apa, cu cel puțin 4 ore înainte. Toate aceste măsuri vor preveni vărsăturile din cauza efectelor anesteziei.

Pe de altă parte, este necesar ca pacientul să informeze specialistul cu privire la orice medicament consumat în mod regulat. Anticoagulantele trebuie evitate în zilele de dinaintea procedurii, deoarece cresc riscul de sângerare.

Unele substanțe de contrast cresc efectele secundare ale medicamentelor.

Cum se efectuează cateterismul cardiac?

Înainte de a începe cateterismul cardiac, echipa medicală vă va măsura tensiunea arterială și vă va cere să urinați pentru a vă goli vezica urinară. De asemenea, va plasa electrozi și va îndepărta părul din zona în care va fi introdus cateterul.

Procedura se efectuează într-o sală de operație, unde există mai multe echipamente pentru realizarea imaginilor. Pacientul va sta pe un pat special, prins cu niște curele pentru a preveni deplasarea. Acesta va primi o perfuzie cu anestezia.

Anestezia poate fi generală, cu pacientul complet adormit, sau parțială, cu pacientul treaz și capabil să urmezi instrucțiuni. Când își va face efectul, specialistul va face o mică tăietură în zona inghinală, articulația mâinii sau gât pentru a introduce 1 sau 2 catetere care vor ajunge la inimă.

Mai întâi, trebuie să amorțească zona în care va intra cateterul. Apoi, face o tăietură în vasul de sânge care trebuie folosit pentru transport.

În cele din urmă, o teacă de plastic este introdusă împreună cu cateterul și ghidată spre inimă. În timpul călătoriei, medicul vă poate cere să stați în diferite poziții sau va înclina masa în unghiuri diferite.

Recuperarea

Recuperarea după cateterismul cardiac va depinde de procedura efectuată și de starea de sănătate a pacientului. În general, pacientul va petrece câteva ore într-o sală de recuperare, în timp ce efectele anesteziei dispar.

Durata de timp până la îndepărtarea cateterului poate varia în funcție de mai mulți factori. Dacă a fost introdus în zona inghinală, ar trebui lăsat timp de 6 până la 8 ore. Medicul specialist se va ocupa de îndepărtarea sa.

După îndepărtarea cateterului, medicul trebuie să comprima zona timp de 10 până la 15 minute și să pună un bandaj compresiv pentru a preveni sângerarea. Ulterior, pacientul nu avea nici un fel de limitare. Totuși, dacă procedura s-a făcut prin zona inghinală, piciorul ar trebui să rămână imobil timp de 24 de ore.

Riscuri și complicații

Deși este o procedură foarte sigură, cu o rată de succes ridicată, implică multiple riscuri. De fapt, un studiu publicat în Current Cardiology Reviews definește leziunea renală acută ca una dintre complicațiile cateterismului cardiac.

Printre principalele riscuri ale cateterismului cardiac se remarcă următoarele:

  • Sângerare
  • Cheaguri de sânge
  • Ritm neregulat al inimii
  • Formarea vânătăilor
  • Tamponadă cardiacă
  • Hipotensiune arterială
  • Infecții
Pacient care a trecut prin cateterismul cardiac

Contraindicații ale cateterismului cardiac

La fel fel în cazul tuturor procedurilor medicale, există mai multe contraindicații. Din fericire, contraindicațiile cateterismului cardiac sunt relative, adică poate fi efectuat atunci când beneficiile sale depășesc riscurile.

Cu toate acestea, este necesară multă atenție, deoarece șansele de complicații cresc. În acest sens, în cadrul contraindicațiilor relative se remarcă următoarele:

  • Febră
  • Coagulopatii
  • Leziuni renale acute
  • Insuficiență renală
  • Aritmii necontrolate
  • Infecții sistemice
  • Hipertensiune arterială necontrolată

O procedură eficientă, cu puține complicații

Cateterismul cardiac este o procedură rapidă și simplă, care este utilă pentru diagnosticarea și tratarea mai multor afecțiuni. În ciuda faptului că este invazivă, recuperarea este scurtă în majoritatea cazurilor.

Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că implică mai multe riscuri, care pot varia de la sângerare până la afectarea rinichilor. Cel mai bine este să consultați un specialist dacă aveți întrebări sau nelămuriri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bangalore S, Barsness GW, Dangas GD, Kern MJ et al. Evidence-Based Practices in the Cardiac Catheterization Laboratory: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Aug 3;144(5):e107-e119.
  • Ram P, Horn B, Lo KBU, Pressman G, Rangaswami J. Acute Kidney Injury Post Cardiac Catheterization: Does Vascular Access Route Matter? Curr Cardiol Rev. 2019;15(2):96-101.
  • Kosova E, Ricciardi M. Cardiac Catheterization. JAMA. 2017 Jun 13;317(22):2344.
  • Aoun J, Hattar L, Dgayli K, Wong G, Bhat T. Update on complications and their management during transradial cardiac catheterization. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2019 Oct;17(10):741-751.
  • Yasumura K, Ueda Y. [Diagnostic cardiac catheterization]. Nihon Rinsho. 2016 Jun 20;74 Suppl 4 Pt 1:260-4.
  • Moustafa GA, Kolokythas A, Charitakis K, Avgerinos DV. Therapeutic Utilities of Pediatric Cardiac Catheterization. Curr Cardiol Rev. 2016;12(4):258-269.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.