Ce se întâmplă în corp când vă abțineți de la urinare?
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
La un moment dat, cu toții ne-am opus dorinței de a urina. De cele mai multe ori, ne aflăm într-o situație în care este imposibil să mergem la baie. Totuși, ce se întâmplă în corp când vă abțineți de la urinare?
Ce se întâmplă în corp când vă abțineți de la urinare?
Infecții urinare
Dacă vă abțineți de la urinare în mod regulat atunci când vă aflați în locuri precum serviciul, citiți mai departe!
Una dintre consecințe sunt infecțiile urinare. Este ușor ca în aceste cazuri să se ajungă la o infecție bacteriană, lucru care poate afecta tractul urinar. Motivul este foarte simplu: urina conține germeni care pot produce o infecție.
Citiți mai mult:
Formarea pietrei la rinichi
Există persoane care sunt predispuse la formarea de pietre la rinichi. Pietrele mici sunt eliminate adesea prin urină. Dar, dacă se acumulează, vor putea fi eliminate și veți ajunge într-o sală de operații.
Pentru a evita formarea de pietre la rinichi, va trebui să beți multă apă și să mergeți la baie ori de câte ori corpul o cere, deoarece doar așa veți putea elimina resturile care se află în rinichi, curățându-i complet.
Cistită
Dacă vă abțineți de la urinare, pereții vezicii urinare se inflamează, apărând o afecțiune cunoscută sub numele de cistită. Centrul național de informare asupra bolilor renale și urologice (NKUDIC) indică faptul că această afecțiune se caracterizează prin nevoia de a urina frecvent și urgent, însoțită de arsuri.
Dacă aveți dureri pelvine, nu urinați destul de des sau eliminați o cantitate mică de lichid, adresați-vă medicului. Aveți simptomele tradiționale ale cistitei.
Vezică dilatată
Vezica urinară are o capacitate foarte limitată. Forțând-o, o veți lărgi.
Vezica urinară poate înmagazina aproximativ trei pahare de apă. Când vezica este plină, există receptori în creier care sunt responsabili de trimiterea unui semnal care ne spune să mergem la baie. Creierul însuși provoacă dorința de a urina. Nerespectarea acestui proces va determina dilatarea vezicii urinare.
Efecte adverse
Dacă vă abțineți de la urinare în mod frecvent, corpul va experimenta o serie de efecte adverse. De exemplu, bacteriile prezente în urină vă pot provoca febră, frisoane și dureri de stomac, printre altele.
Citiți mai mult:
Inflamație
Dacă nu expulzați lichidele, veți avea o senzație de disconfort. În plus, corpul se va obișnui să rețină din ce în ce mai mult lichid și nu îl veți mai putea expulza atât de ușor.
Retenția de lichide, pe lângă disconfort, poate duce la infecții, așa că cel mai bine este să mergeți regulat la baie.
Nu vă abțineți de la urinat!
Atunci când sistemul urinar este sănătos, reținerea urinei ocazional nu este o problemă. Dar, a face acest lucru frecvent cauzează un disconfort aproape imediat. Deși nu există nicio valoare clară pentru cât timp poate fi reținută urina, cel mai bine este să o expulzați cât mai curând posibil.
Antrenarea podelei pelvine, menținerea unei diete sănătoase și evitarea aportului excesiv de stimulente pot ajuta la reducerea reacțiilor nedorite.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al-Badr, A., & Al-Shaikh, G. (2013). Recurrent urinary tract infections management in women: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal, 13(3), 359–367
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749018/ - Matlock, K. A., Tyroch, A. H, Kronfol, Z. N., McLean, S. F., & Pirela-Cruz, M. A. (2013, June). Blunt traumatic bladder rupture: A 10-year perspective. Am Surgery, 79(6), 589-593
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23711268 - Selius, B. A., & Sbedi, R. (2008, March 1). Urinary retention in adults: Diagnosis and initial management. American Family Physician, 77(5), 643-650
aafp.org/afp/2008/0301/p643.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.