Logo image
Logo image

Ce se întâmplă în corp după excesul de fibre?

3 minute
Consumul de fibre oferă beneficii pentru sănătate. Dar, uneori, dacă există un exces al acestui compus în dietă, apar efecte negative. Aflați care sunt acestea!
Ce se întâmplă în corp după excesul de fibre?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Excesul de fibre poate duce la unele complicații în organism, deși aceasta este o substanță aproape întotdeauna benefică. În orice caz, vă invităm să aflați care sunt riscurile abuzului de fibre.

Consumul zilnic de alimente care conțin fibre este necesar pentru menținerea sănătății generale. Aportul are o influență directă asupra reglării tranzitului intestinal, chiar și când vine vorba de îmbunătățirea dispoziției.

Fibrele alimentare și sănătatea

Acest compus reprezintă un grup de substanțe nedigerabile care sunt clasificate chimic ca solubile și insolubile. Se găsesc în alimentele vegetale: fructe, legume, cereale și leguminoase.

Astfel, diverse studii au sugerat că au efecte pozitive în prevenirea constipației, în îmbunătățirea calității microbiotei intestinale și în prevenirea unor boli precum diabetul de tip 2, hipertensiunea și cancerul, printre alte patologii.

Entități precum Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul unei cantități suficiente de fibre, ceea ce înseamnă o medie de 25 de grame pe zi.

Aflați mai multe:

Câte fibre trebuie să mănânci zilnic?

Some figure

Ce se întâmplă când apare excesul de fibre?

Pe lângă faptul că această componentă dietetică nu este digerată, are capacitatea de a transporta substanțe precum colesterolul, unele vitamine și anumite minerale. Prin urmare, ele sunt eliminate împreună cu materia fecală. De aici apar unele dintre complicațiile excesului de fibre. În continuare, vom discuta despre acest lucru în detaliu.

Probleme digestive

Una dintre complicațiile excesului de fibre este apariția flatulenței și distensiei abdominale. Acest lucru poate fi observat frecvent la persoanele care nu sunt obișnuite cu fibrele, așa cum se întâmplă după ingestia de leguminoase care nu sunt înmuiate.

În funcție de cantitatea de gaz care este generată, pot apărea disconfort semnificativ și meteorism. Conform unor studii științifice, când aportul zilnic depășește valorile normale, pe lângă disconforturile menționate mai sus, pot fi observate și următoarele:

  • Scaune moi și diaree
  • Deshidratare
  • Crampe musculare
  • Obstrucție intestinală dacă nu este furnizată suficientă apă

Modificarea absorbției anumitor minerale

Un aport excesiv continuu de fibre alimentare poate avea un efect anti-nutrițional și poate afecta absorbția mineralelor, cum ar fi calciu, fier, cupru și zinc. Acestea formează compuși insolubili cu elemente care alcătuiesc fibrele, cum ar fi fitații din cereale, tanatele găsite în linte, fasole, spanac și banane sau oxalații din conopidă și fasole. În consecință, metabolismul acestora este afectat.

Reducerea absorbției medicamentelor

În plus față de cele menționate în secțiunea anterioară, fibrele pot scădea și eficacitatea medicamentelor. Acest lucru afectează absorbția unor antidepresive, suplimente de fier și medicamente pentru diabet sau hipotiroidism, cum ar fi metformina și levotiroxina.

Dacă luați asemenea medicamente, este recomandat să așteptați 3 sau 4 ore înainte a consuma alimente care conțin fibre. În orice caz, consultați un medic sau un nutriționist pentru a descoperi cel mai potrivit mod de utilizare a acestora.

Descoperiți:

Alimente bogate în fibre care ajută la slăbit

Recomandări pentru a evita excesul de fibre

Some figure

În general, fibrele din dietă trebuie să aibă un raport de 3:1. În acest sens, trebuie să predomine fibrele insolubile. Se găsesc în cereale integrale, fasole, mazăre și cele mai multe fructe coapte.

Alimente precum morcovii, dovleceii, citricele, leguminoasele uscate, prunele și ovăzul conțin fibre solubile. Din acest motiv, se recomandă ca aportul de legume să fie variat.

În legătură cu această problemă, nutriționiștii au elaborat câteva sfaturi practice pentru a asigura furnizarea de fibre în proporții adecvate, printre care se numără următoarele:

  • 3 porții zilnice de legume
  • 2 porții zilnice de fructe. Mai bine întregi decât ​​suc.
  • 6 porții zilnice de cereale, fie sub formă de pâine, cereale pentru micul dejun, paste sau orez. Alegeți produse integrale.
  • 4 sau 5 porții de leguminoase pe săptămână

Ce să rețineți despre excesul de fibre

Pentru a face față simptomelor digestive pe care le poate provoca excesul de fibre, este recomandat să evitați produsele fibroase, cum ar fi leguminoasele, cerealele integrale, fructele și legumele crude pentru o perioadă de timp.

De asemenea, amintiți-vă că pentru a preveni deshidratarea trebuie să beți suficientă apă. În orice caz, dacă disconfortul nu dispare, consultați imediat medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Almeida-Alvarado, S. L., Aguilar-López, T., & Hervert-Hernández, D. (2014, June). La fibra y sus beneficios a la salud. In Anales Venezolanos de Nutrición (Vol. 27, No. 1, pp. 73-76). Fundación Bengoa.
  • García, O. E., & Rodríguez, C. C. (2011). La educación en nutrición: el caso de la fibra en la dieta. Revista de Investigación35(73), 11-24.
  • Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria21, 61-72.
  • Alimentación sana. Organización Mundial de la Salud. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet.
  • Vilcanqui-Pérez, F., & Vílchez-Perales, C. (2017). Fibra dietaria: nuevas definiciones, propiedades funcionales y beneficios para la salud. Revisión. Archivos Latinoamericanos de Nutrición67(2), 146-156.
  • Pak, Nelly. “La fibra dietética en la alimentación humana, importancia en la salud.” Anales de la Universidad de Chile. No. 11. 2000.
  • Villanueva-Flores, Rafael Mauricio. “Fibra dietaria: una alternativa para la alimentación.” Ingeniería Industrial 037 (2019): 229-242.
  • Urdampilleta, Aritz, J. M. Martínez-Sanz, and Pedro Gonzalez-Muniesa. “Intervención dietético-nutricional en la prevención de la deficiencia de hierro.” (2010).
  • Duarte, Patricia Rayas, and Ana Lourdes Romero Baranzini. “Fibra a base de frutas, vegetales y cereales: función de salud.” Revista mexicana de agronegocios 23 (2008): 613-621.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.