Ce spun oamenii de știință despre paralizia în somn? - Doza de Sănătate
 

Ce spun oamenii de știință despre paralizia în somn?

Deși nu este o problemă gravă, paralizia în somn poate provoca suferință, așadar ar trebui să știm care sunt simptomele și cauzele sale.
Ce spun oamenii de știință despre paralizia în somn?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Poate că nu ai auzit niciodată despre paralizia în somn. În rândurile de mai jos, vom discuta despre acest fenomen, ce efecte are asupra corpului și ce poți face pentru a o evita.

Paralizia în somn nu este o boală gravă. Oamenii de știință susțin că este un fenomen care apare atunci când corpul se odihnește, în general în timp ce dormi. Experții au încadrat paralizia în somn într-o clasificare internațională a tulburărilor de somn ca parasomnie.

Femeie care doarme

Ce este paralizia în somn?

Dacă te-ai trezit vreodată și ai încercat să te ridici, dar nu ai putut, este posibil să fi suferit de paralizie în somn. Este o afecțiune musculară care cauzează slăbiciune sau relaxare a mușchilor în timpul somnului. Acest efect previne temporar orice mișcare musculară.

Acest fenomen apare în mod normal în momentul în care adormim sau atunci când ne trezim. Paralizia în somn are o durată foarte scurtă; se poate manifesta între 1 și 5 minute. Fenomenul te poate speria și tulbura, în ciuda faptului că ești perfect treaz și lucid.

Nu vei putea să-ți miști mușchii și nici măcar să spui un singur cuvânt. Deși poate fi dificil, cel mai bun lucru este să te liniștești și să aștepți cu răbdare până când problema dispare de la sine.

Știința ne explică faptul că acest efect este cauzat de un mic eșec al sistemului nervos. Creierul se trezește din starea de somn, dar, din cauza stării profunde de relaxare, corpul nu respectă ordinele pe care acesta le trimite pentru o perioadă scurtă de timp. Această explicație poate părea prea simplă, motiv pentru care mulți oameni nu sunt prea încântați de asta!

Simptomele paraliziei în somn

Paralizia în somn poate apărea la o persoană sănătoasă fără o notificare prealabilă, deși este important să subliniem faptul că acest lucru nu afectează sănătatea. Este un fenomen relativ comun și obișnuit. Potrivit unui studiu, aproximativ 8% din populație poate suferi de paralizie în somn cel puțin o dată în viață.

În unele cazuri, paralizia în somn este direct legată de persoanele care suferă deja de narcolepsie. Aceasta este o boală neobișnuită care provoacă episoade bruște de somn imposibil de prevenit.

Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale paraliziei în somn:

  • Nu poți țipa sau vorbi – mintea ta funcționează perfect, dar corpul nu poate reacționa.
  • Ai o senzație de suferință sau frică din cauza paraliziei.
  • Ai o senzație de presiune în piept și dificultăți de respirație.
  • Ești conștient de toate, dar nu te poți mișca.
  • Poți simți că salteaua se scufundă sau ai alte senzații tactile ciudate care nu sunt reale.
Femeie căreia îi este frică de paralizia în somn

De ce se apare paralizia în somn?

Paralizia în somn apare atunci când corpul și mintea nu sunt conectate corespunzător pentru un anumit interval de timp. În timpul ciclului REM, visăm și corpurile noastre pot deveni complet paralizate din cauza relaxării mușchilor pe care îi odihnim. Glicina și GABA (acidul gamma-aminobutiric) sunt două substanțe chimice care ajută la această „paralizie”, astfel încât să nu ne mișcăm în timpul nopții.

Când creierul nostru se trezește în mijlocul ciclului REM, înainte de a termina întregul proces, acest lucru poate provoca paralizie, deoarece mușchii nu și-au revenit încă din perioada de odihnă.

Cele mai frecvente cauze ale paraliziei în somn – care, așa cum am spus, nu este deloc dăunătoare corpului – sunt:

  • Stresul zilnic
  • Presiunea din viața de zi cu zi
  • Dormitul prost multe nopți la rând sau lipsa de somn

Tratamente pentru paralizia în somn

Dacă ai suferit o singură dată de paralizie în somn, atunci nu ai de ce să-ți faci griji, deoarece aceasta nu cauzează probleme de sănătate. De cele mai multe ori, nu există un tratament specific. Iată ce ar trebui să faci dacă ți se întâmplă din nou:

  • Primul lucru este să te relaxezi și să-ți amintești că nu se întâmplă nimic rău, că nu există niciun motiv de panică.
  • Relaxează-te și așteaptă cu răbdare câteva minute până când paralizia începe să dispară.
  • Pentru a începe să-ți recuperezi mobilitatea, mișcă-ți degetele de la mâini și picioare încetul cu încetul.
  • Odată ce începi să-ți miști anumite părți ale corpului, ridică-te din pat cu calm și încearcă să mergi încet.

Dacă acest lucru ți se întâmplă frecvent, atunci consultă un medic, deoarece ai putea avea o tulburare de somn subiacentă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că paralizia în somn nu dăunează sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.