Logo image
Logo image

Ce sunt abilitățile fizice condiționate?

4 minute
Căutați să vă îmbunătățiți performanța sportivă și sănătatea? Vă spunem în ce constau abilitățile fizice condiționate și cum le puteți dezvolta!
Ce sunt abilitățile fizice condiționate?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Condiția fizică este decisivă atunci când vine vorba de obținerea celor mai bune performanțe sportive. În plus, prin îmbunătățirea calităților, obținem beneficii pentru sănătate. Citiți mai departe pentru a afla ce sunt abilitățile fizice condiționate și în ce constau!

Abilitățile fizice condiționate sunt calitățile pe care le posedă ființa umană și care țin de activitatea fizică. Este vorba despre viteză, forță, flexibilitate și rezistență.

Sunt condiționate de sistemele energetice ale corpului și pot fi obținute sau îmbunătățite prin metode specifice de antrenament. Acțiunile motorii aplicate activității fizice implică toate grupele musculare și articulațiile. Cu cât ne dezvoltăm mai mult abilitățile fizice, cu atât performanța va fi mai bună.

Abilitățile fizice condiționate

Există patru abilități fizice condiționate:

  • Viteză
  • Putere
  • Rezistență
  • Flexibilitate

Ele sunt legate de performanța fizică și de pregătirea fiecărei persoane. Punându-le în practică, desfășurăm acțiuni în mod conștient și voluntar.

1. Viteza

Viteza este capacitatea fizică care ne permite să efectuăm mișcări sau acțiuni în cel mai scurt timp posibil. Este una dintre calitățile cheie pe care un sportiv trebuie să le dezvolte.

Necesită o bună pregătire fizică. Iată câteva dintre tipurile de viteză :

  • Translație: este capacitatea de a parcurge o distanţă în cel mai scurt timp posibil.
  • Reacție: este timpul necesar sportivului din momentul în care primește un stimul până efectuează prima acțiune. De exemplu, când sună un fluier și sportivul face prima mișcare pentru a începe competiția, cum ar fi startul într-un maraton sau săritul în apă la un eveniment de înot. Este vorba despre viteza reflexelor.
  • Rezistență: este capacitatea organismului de a contracara oboseala pe durata antrenamentului sau a competiției. Are de-a face cu capacitatea de a menține performanța pe o perioadă lungă de timp.
  • Accelerație: crește viteza progresiv până la atingerea punctului maxim.
  • Viteza maximă: constă în efectuarea unei mișcări în cel mai scurt timp posibil. Se va determina în funcție de capacitățile fizice ale fiecăruia.
  • Viteza mintală: totul este despre coordonare. Este capacitatea de a schimba direcția în cel mai scurt timp posibil. Pentru aceasta, trebuie să avem controlul extremităților pentru a ne deplasa rapid.

Some figure

2. Forța

Forța este capacitatea fizică de a contracara o anumită rezistență. Exercițiile pentru dezvoltarea mușchilor ne permit să creștem puterea. De aceea, este important să le includem în rutina de antrenament.

Există 3 tipuri de forță în activitatea fizică:

  • Forță-rezistență: este capacitatea organismului de a rezista la oboseală. De exemplu, la haltere, se vor măsura sarcina utilizată, intensitatea și durata în cicluri maxime de repetare.
  • Maximă: este greutatea maximă pe care o putem ridica dintr-o singură mișcare. Putem atinge hipertrofia musculară, ardem calorii și ne îmbunătățim performanțele sportive.
  • Rapidă: această forță este dezvoltată la o viteză mare, deși nu maximă, pentru a depăși rezistența externă și a controla fazele contracției musculare. Ciclismul, maratonul sau burpee necesită utilizarea forței rapide.

3. Flexibilitatea

Flexibilitatea este capacitatea mușchilor de a se întinde pentru a obține o gamă mai largă de mișcare. Această abilitate se pierde în timp, dar există antrenamente specifice pentru a o menține sau a o îmbunătăți.

Yoga, gimnastica ritmică sau luptele sunt exemple de practici care necesită o mare flexibilitate. Un studiu a constatat că antrenamentul de forță poate contribui la dezvoltarea și menținerea mobilității articulare, chiar și fără întinderi suplimentară.

Putem diferenția două tipuri de flexibilitate:

  • Dinamică: se dezvoltă în activități care necesită mobilitate articulară. Apare în exercițiile de încălzire, în care mușchii își măresc temperatura, activarea, forța și viteza în contracție. Sportivul nu are nevoie de ajutor extern.
  • Statică: un ajutor extern facilitează mișcarea. Acest lucru se poate întâmpla dacă avem un partener sau folosim forța gravitației. La fel se întâmplă când menținem o întindere mult timp.

Recomandăm: În ce constă și care sunt beneficiile ayayoga?

4. Rezistența

Rezistența este capacitatea de a efectua un efort fizic mult timp. Este esențial să reduceți oboseala și să creșteți performanța.

O lucrare numită Resistance training is medicine, susține că beneficiile antrenamentului de rezistență includ controlul mișcării, creșterea vitezei, independența funcțională, abilitățile cognitive și stima de sine, printre altele.

Rezistența poate fi aerobă sau anaerobă și o combinație a ambelor este recomandată la antrenament:

  • Aerobă: este cea care ne permite să desfășurăm o activitate mai mult timp. Se aplică în acele exerciții de intensitate moderată, cum ar fi mersul la jogging, dansul sau mersul pe bicicletă.
  • Anaerobă: este atunci când se practică o activitate intensă în perioade scurte de timp; de exemplu, ridicarea greutății corporale sau sprintul.

Recomandăm: 7 exerciții pentru a reduce burta lăsată

Some figure

Îmbunătățiți-vă capacitățile!

Dezvoltarea abilităților fizice condiționate este un factor cheie în îmbunătățirea performanței sportive. Este recomandat să includeți o varietate de exerciții în rutina de antrenament. Bineînțeles că trebuie să existe o regularitate pentru evoluție.

De asemenea, trebuie să aveți o alimentație bună și alte obiceiuri sănătoase. În orice caz, amintiți-vă că supraantrenamentul poate fi dăunător, așa că este necesar să consultați un profesionist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Arias, E. A. A., & Aguilar, R. D. A. (2013). El desarrollo de la velocidad de desplazamiento en escolares. Expomotricidad. https://revistas.udea.edu.co/index.php/expomotricidad/article/view/331693
  • Carrillo Linares, E., Aguilar Hernández, V., & González Blanco, Y. (2020). El desarrollo de las capacidades físicas del estudiante de Mecánica desde la Educación Física. Mendive. Revista de Educación18(4), 794-807.  http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1815-76962020000400794&lng=es&tlng=es.
  • Domínguez La Rosa, P., & Espeso Gayte, E. (2003). Bases fisiológicas del entrenamiento de la fuerza con niños y adolescentes. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte vol, 3 (9), 61-68. http://cdeporte.rediris.es/revista/revista9/artfuerza.htm
  • Fernández, A. (2013). Cuantificación de la fuerza. Aspectos teóricos. EFDeportes.com, Revista Digital, 18 (187). https://www.efdeportes.com/efd187/cuantificacion-de-la-fuerza-aspectos-teoricos.htm
  • Gutiérrez, F. G. (2011). Conceptos y clasificación de las capacidades físicas. Cuerpo, Cultura Y Movimiento1(1), 77–86. https://doi.org/10.15332/s2248-4418.2011.0001.04
  • Martín, C. (2009). La velocidad: factores, manifestaciones, entrenamientos para niños y su evaluación. EFDeportes.com, Revista Digital, 14 (131). https://www.efdeportes.com/efd131/la-velocidad-factores-manifestaciones-entrenamientos.htm
  • Mitjans, P., Rodríguez, A., & Costa, J. (2012). La flexibilidad como capacidad física.
    Análisis y planificación individual. EFDeportes.com, Revista Digital, 17 (172). https://efdeportes.com/efd172/la-flexibilidad-como-capacidad-fisica.htm
  • Mitjans, P., Rodríguez, A., Ruiz, R., & Costa, J. (2013). Características del desarrollo de la capacidad física resistencia aeróbica en las clases de Educación Física en la Universidad de Pinar del Río. EFDeportes.com, Revista Digital, 18 (184). https://www.efdeportes.com/efd184/desarrollo-de-la-capacidad-fisica-resistencia.htm
  • Rabadan, I., & Rodríguez, A. (2010). Las capacidades físicas básicas dentro de la educación secundaria: una aproximación conceptual a través de la revisión del temario para oposiciones. EFDeportes.com, Revista Digital, 15 (147). https://www.efdeportes.com/efd147/las-capacidades-fisicas-basicas-dentro-de-secundaria.htm
  • Salfran, C., Herrera, Í., Rodríguez, S., Nápoles, T., & Figueredo, Y. (2013). Ejercicios para el desarrollo de las capacidades coordinativas en el voleibol. EFDeportes.com, Revista Digital, 17 (176). https://www.efdeportes.com/efd176/las-capacidades-coordinativas-en-el-voleibol.htm
  • Simão, R., Lemos, A., Salles, B., Leite, T., Oliveira, É., Rhea, M., & Reis, V. M. (2011). The influence of strength, flexibility, and simultaneous training on flexibility and strength gains. The Journal of Strength & Conditioning Research25(5), 1333-1338. https://journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2011/05000/The_Influence_of_Strength,_Flexibility,_and.21.aspx
  • Westcott W. L. (2012). Resistance training is medicine: effects of strength training on health. Current sports medicine reports11(4), 209–216. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e31825dabb8

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.