Ce sunt anticorpii? Scurt ghid explicativ - Doza de Sănătate
 

Ce sunt anticorpii? Scurt ghid explicativ

Anticorpii reprezintă un tip de proteine ce fac parte din sistemul imunitar al corpului. Descoperă în cele ce urmează cele mai importante informații despre aceștia!
Ce sunt anticorpii? Scurt ghid explicativ

Ultima actualizare: 27 august, 2019

Ce sunt anticorpii? Sunt un grup special de molecule ce protejează corpul împotriva invaziei microorganismelor, cum ar fi virusurile și bacteriile, prin recunoașterea acestora și catalogarea lor drept corpuri străine. Prin urmare, este important ca sistemul imunitar al organismului să funcționeze tot timpul în mod optim pentru a evita îmbolnăvirea.

Ce sunt anticorpii și de ce sunt sintetizați?

Bacterii care atacă organismul

Anticorpii sunt moleculele prin care sistemul imunitar acționează și apără organismul contra agenților infecțioși. Aceștia sunt numiți și imunoglobuline. Sinteza lor este dependentă de anumite celule specializate ce fac parte din sistemul imunitar. Organismul produce o cantitate mai mare de anticorpi atunci când identifică antigeni.

Antigenii sunt prezenți în agenți infecțioși precum bacteriile, virusurile, ciupercile, etc. Studiile efectuate în acest domeniu au descoperit faptul că aceste proteine sunt sintetizate de celulele B sau anumite celule plasmatice.

Sistemul imunitar al corpului uman este de o precizie ridicată. Prin urmare, acesta produce anticorpi sau imunoglobuline diferite pentru fiecare tip de antigen în parte. Acest lucru ne asigură supraviețuirea. Însă reversul medaliei se traduce prin afecțiuni autoimune, atunci când anticorpii cataloghează celulele proprii organismului pacientului ca fiind „străine”. În consecință, aceștia încep să le neutralizeze, distrugând celulele sănătoase ca și cum ar fi agenți patogeni.

Imunoglobulinele sau anticorpii se deplasează în corp prin intermediul sângelui. În acest mod, pot călători rapid acolo unde au fost identificați antigenii, pentru a-i distruge. Din acest motiv, medicii solicită analize de sânge pentru a detecta nivelurile de anticorpi. De asemenea, pot fi folosite și alte metode pentru detectare, pe baza salivei sau a lichidului cerebrospinal.

Tipuri de anticorpi

Ce sunt anticorpii sau imunoglobulinele

Acum că am aflat ce sunt anticorpii, să vedem și care este clasificarea lor. În funcție de caracteristicile și funcțiile lor, putem distinge mai multe tipuri de imunoglobuline sau anticorpi:

  • Imunoglobuline G sau IgG

Per ansamblu, acesta este cel mai răspândit tip de anticorpi din organismul uman. Aceștia inoculează și protejează copiii încă de la naștere. Acest lucru se întâmplă deoarece acești anticorpi sunt prezenți în placenta mamei. Prin urmare, imunoglobuline G sau IgG sunt transferate de la mamă la fetus.

Acest tip de anticorpi este prezent în organismul nostru pe durata întregii vieți. Aceștia joacă un rol important în îndeplinirea diverselor funcții, cum ar fi activarea fagocitelor, celulele care ucid agenții patogeni prin fagocitoză.

  • Imunoglobuline M sau IgM

Aceste molecule pot forma o structură similară unui cerc cu până la 10 componente ce se leagă de antigeni. În general, acestea sunt primele care iau contact cu antigenii nou identificați. Au abilitatea de a activa sau de a sprijini acțiunea celulelor macrofage (asemănătoare fagocitelor).

  • Imunoglobuline A sau IgA

Acești anticorpi au o formă monomerică sau dimerică. Acest lucru înseamnă că pot apărea singuri sau în grupuri de maxim doi anticorpi. Au un rol imens în îndeplinirea funcției imunitare a membranelor mucoase (care produc lapte matern, sânge, mucus, lacrimi și altele).

  • Imunoglobuline E sau IgE

Aceste imunoglobuline sunt alcătuite din două lanțuri solide și două lanțuri subțiri. Spre deosebire de anticorpii menționați anterior, imunoglobulinele E sau IgE se găsesc de obicei în membranele celulelor mastocite. Prin urmare, trăiesc de obicei în țesuturile corpului.

Imunoglobulinele E sau IgE sunt de obicei receptori de alergeni, antigeni care provoacă răspunsuri imunitare puternice. Alergenii nu sunt neapărat substanțe periculoase, însă sistemul imunitar îi identifică drept amenințări reale. Imunoglobulinele E sau IgE determină ruperea celulelor mastocite și secreția de histamină.

  • Imunoglobuline D sau IgD

Acești anticorpi formează polimeri ce se leagă de moleculele de antigeni. Alcătuiesc aproximativ 1% din proteinele prezente în membrana plasmatică a celulelor B.

Sperăm că acest articol despre ce sunt anticorpii a fost interesant și informativ. Dacă ai orice dubiu, te rugăm să contactezi medicul pentru a afla mai multe detalii despre anticorpi sau imunoglobuline.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ramos-Medina, R., Corbí, A. L., & Sánchez-Ramón, S. (2012). Inmunoglobulinas intravenosas: llave inmunomoduladora del sistema inmunológico. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2011.11.022
  • Victor Sanabria & Abraham Landapiedra. (2007). Anticuerpos: sus propiedades, aplicaciones y perspectivas. Medicas UIS.
  • Noda Albelo, A. L., Vidal Tallet, L. A., & Rodríguez Ramos, B. (2013). Aplicaciones terapéuticas de las inmunoglobulinas humanas en Pediatría. Revista Cubana de Pediatria. https://doi.org/10.1177/1071100715603118

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.