Ce sunt capsele sau clemele dentare?
Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa
În cabinetul stomatologic, există multe ustensile ciudate. Printre acestea, găsim capsele sau clemele dentare. Acestea sunt utilizate simultan cu un cauciuc special și așa-numita arcadă Young în intervențiile în care este necesar să se izoleze câmpul clinic intraoral, adică să se separe dintele la care se lucrează de restul gurii.
Ce sunt capsele sau clemele dentare?
Capsele sau clemele dentare sunt un instrument dentar utilizat la izolarea gurii. Sunt acolade metalice mici, cu un design special, care le permite să se adapteze la forma coroanei dinților. Ele înconjoară și îmbrățișează elementul dentar.
Capsele sunt fabricate din oțel inoxidabil călit, cromat sau cu conținut ridicat de carbon. Sunt rezistente și elastice, ceea ce facilitează plasarea acestora. Pentru a le manipula, medicul folosește un instrument special numit suport pentru capse sau suport pentru cleme. Este o pensă care ține capsa dentară și o deschide pentru a o putea pune în jurul dintelui.
Capsele sunt folosite pentru a ține pe poziție un cauciuc special, numit baraj. Cauciucul izolează dintele la care se lucrează de restul structurilor orale.
Barajul de cauciuc are o gaură pentru dintele care urmează să fie izolat, iar clema îl ține pe poziție. Restul materialului este întins de arcadaYoung, ceea ce va menține câmpul stabil.
Funcția capselor dentare
Funcția principală a capselor dentare este de a izola dintele de restul gurii. Acestea mențin barajul de cauciuc pe poziție. Izolarea dentară absolută este o procedură foarte utilă pentru medicul dentist, deoarece îmbunătățește vizibilitatea și accesibilitatea, astfel încât intervenția să fie mai confortabilă, mai simplă și mai curată.
Intervenția pe un dinte izolat garantează un mediu lipsit de umiditate și reduce riscul contaminării zonei de lucru cu flora bacteriană orală. În plus, evită interferența altor structuri orale, cum ar fi buzele, limba și obrajii, ceea ce poate face dificilă accesarea zonei de lucru.
Procedurile în care acest instrument este utilizat sunt următoarele:
- Obturația de canal
- Intervențiile chirurgicale
- Stomatologia pediatrică
- Reabilitarea orală
Izolația acționează și ca o barieră care protejează pacientul. Lichidele, materialele dentare și instrumentele mici nu mai au contact direct cu gura persoanei tratate.
Acest lucru previne accidentele, cum ar fi înghițirea unui obiect mic sau deteriorarea mucoasei cu substanțe acide, caustice sau iritante. De exemplu, contactul cu hipocloritul de sodiu utilizat pentru irigarea canalelor poate fi neplăcut pentru pacient.
Descoperiți: Sedarea conștientă în stomatologie: aplicații și avantaje
Avantajele izolării dentare
Am menționat deja faptul că izolarea cu capse dentare îmbunătățește condițiile pentru efectuarea anumitor tratamente. Acest lucru influențează în mod direct durata procedurilor și succesul acestora. În continuare, vom menționa principalele avantaje ale abordării unui dinte izolat:
- Îmbunătățește vizibilitatea și accesibilitatea la elementul dentar.
- Evită interferența cu alte structuri orale, cum ar fi limba pacientului.
- Reduce contaminarea zonei de lucru cu saliva și sângele din gură.
- Reduce contaminarea cu microorganisme orale.
- Oferă un câmp uscat. Saliva nu intră în contact cu dintele. Acest lucru îmbunătățește aderența materialelor dentare.
- Protejează pacientul. Reduce riscul de accident.
- Oferă confort și liniște.
Tipuri de capse dentare
Există o mare varietate de modele de capse dentare. Dentistului are posibilitatea de a alege alternativa care se potrivește cel mai bine fiecărui caz clinic.
Clemele au diverse forme. În plus, au caracteristici diferite în funcție de tratamentul pentru care sunt folosite. În continuare, menționăm câteva particularități ale capselor dentare:
- Cu aripi: au o margine exterioară mică pe care se poate pune barajul de cauciuc extraoral.
- Fără aripi: clema este așezată pe dinte și barajul de cauciuc este poziționat deasupra.
- Retenție: exercită forța orizontal.
- Retracție gingivală: exercită forță apical, acționând subgingival. Sunt ideale pentru tratamente parodontale sau dinți care încă erup.
- Fluture: sunt capse dentare speciale pentru dinții anteriori și premolari cariați.
- Margine zimțată: asigură o prindere mai bună pe suprafața dintelui.
- Cu arcadă distalizată: facilitează accesul instrumentelor în zona tratată și lasă liberă porțiunea mezială a dintelui.
Capsele sunt clasificate în funcție de o codificare universală. Codul denotă caracteristicile și pe ce dinți poate fi folosită (conține un număr și o literă).
Cum se utilizează capsele sau clemele dentare?
Capsele dentare sunt utilizate împreună cu barajul gingival și arcada Young în procedura de izolare dentară. Există diferite moduri în care dentistul poate realiza izolarea.
Uneori, introduce mai întâi cauciucul și apoi capsa; în alte situații, pune mai întâi clema și apoi barajul. Alteori, pune totul în același timp. Metoda utilizată depinde de următorii factori:
- Tipul de clemă
- Instrumentele disponibile
- Nevoile cazului clinic
- Preferințele personale
Deși ordinea plasării variază, rezultatul este similar. Iată pașii necesari pentru a realiza izolarea orală cu capse dentare:
- Pregătirea pacientului: aparatele sau protezele sunt îndepărtate. Dacă este necesar, se efectuează anestezia.
- Pregătirea barajului de cauciuc: ținând cont de locația dintelui, se face o gaură în cauciuc cu un perforator special.
- Plasarea arcului Young: capetele cauciucului sunt agățate de colțurile arcului. Arcul este întins în așa fel încât să fie tensionat orizontal, dar slăbit vertical, pentru a ajunge confortabil la dinte. Zona deschisă a arcului este orientată în sus.
- Testarea capsei: în funcție de necesități, se alege capsa potrivită și se leagă cu o bucată de ață dentară pentru a o putea recupera în caz de accident. Clema este fixată cu ajutorul suportului și testată pentru a verifica potrivirea.
- Fixarea capsei: capsa este plasată în gaura din barajul de cauciuc cu orientarea corectă. Apoi, ansamblul este prins cu suportul de capse și plasat pe dinte.
- Scoaterea suportului capsei: după montarea izolației, suportul este retras.
Izolația este gata, iar medicul are un câmp curat și uscat pentru a putea lucra confortabil.
Descoperiți: Utilizarea acidului hialuronic în stomatologie
Beneficiile capselor și izolației dentare
Izolarea absolută a gurii este un instrument fundamental în terapia dentară. Utilizarea sa înseamnă un confort mai mare pentru medicul dentist și oferă siguranță pacientului. În plus, rezultatele procedurilor efectuate în aceste condiții sunt mai bune. Calitatea și longevitatea tratamentelor sunt sporite.
Imaginea unei benzi de cauciuc, a unui arc și a unei perechi de cleme vă poate speria. Însă, acum știți că această procedură înseamnă un mediu curat, uscat și sigur. Dacă medicul dentist menționează necesitatea de a plasa capse dentare, nu există niciun motiv de teamă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Quispe Santiago, J. S. (2021). Influencia del aislamiento absoluto en la ansiedad dental en niños escolares que acuden a la Clínica Estomatológica de la Universidad de Huánuco 2019.
- Icaza Quiroz, J. A. (2021). Uso del aislamiento absoluto de los Odontólogos del Guayas Ecuador en diferentes procedimientos prostodónticos.
- Romero, M. D. L. S., & Schneider, A. R. A. (2020). Eficacia de los tipos de aislamiento utilizados en clínicas de Odontopediatría UCSG, semestre B-2019. Journal of America health, 3(3), 59-69.
- Policarpio Chuzón, G. R. (2019). Operatoria dental en odontopediatria.
- Mandujano Pajuelo, H. E. (2018). Aislamiento del campo operatorio en odontopediatría.
- Parra, A., & Maritée, E. (2020). Eficacia del sistema adhesivo previo a la colocación de sellantes de fosas-fisuras. Revisión Literaria.
- Franco Antonio, Y. F. (2018). Aislamiento del campo operatorio.
- González, R. A. B., Jiménez, Y. C. V., & Vargas, K. B. A. 9. Aislamiento absoluto. principios básicos de endodoncia clínica, 111.
- Rolando, V. A. (2012). Aislamiento Absoluto. Revista de Actualización Clínica, 1056-1060.
- Estrada Ríos, M. C. (2009). Comparación de permanencia del sellador fotocurable con aislamiento absoluto y relativo (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.