Aparatele de contenție: ce tipuri există și care sunt beneficiile lor?
 

Aparatele de contenție: ce tipuri există și care sunt beneficiile lor?

De la opțiunile clasice la modelele imperceptibile, este important să achiziționați un dispozitiv de contenție bun pentru a vă îngriji dinții și pentru a preveni deplasarea lor în timp.
Aparatele de contenție: ce tipuri există și care sunt beneficiile lor?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 24 ianuarie, 2023

La sfârșitul unui tratament ortodontic, este esențial ca pacienții să aibă grijă de rezultate folosind aparatele de contenție. Aceste dispozitive joacă un rol crucial, deoarece împiedică dinții să revină la poziția inițială în timp.

Așa-numita „perioadă de contenție” este ultima parte a oricărui proces ortodontic și este esențială pentru ca dinții să nu se mai strâmbe în mod natural. Din fericire, există diverse tipuri de retainere, care sunt insesizabile și care ne permit să ne păstrăm dinții sănătoși și mușcătura neschimbată.

Aparatele de contenție: care este funcția lor?

Funcția principală a acestor dispozitive este de a menține poziția corectă a dinților după tratamentul cu aparat dentar. Achiziționarea dispozitivelor de calitate este esențială, deoarece acestea trebuie utilizate în mod obligatoriu atât timp cât consideră fiecare stomatolog. Ele previn pierderea dentară și ameliorează problemele de malocluzie.

Potrivit cercetărilor conduse de Departamentul de Stomatologie Interdisciplinară al Universității de Medicină din Pomerania, Polonia, stabilitatea poziției dinților după terminarea tratamentului ortodontic depinde de mai mulți factori, de la obiceiuri personale la folosirea corectă a retainerelor. Prin urmare, niciun dispozitiv de contenție nu poate garanta stabilitatea perfectă a alinierii dentare.

Folosirea acestor aparate este obligatorie pentru păstrarea rezultatele ortodontice mai mult timp. Acesta este motivul pentru care majoritatea stomatologilor recomandă utilizarea lor în primul an după tratament. După primul an, este indicat să le folosiți mai rar.

Ce tipuri de aparate de contenție există?

Stomatologii le oferă pacienților două tipuri de dispozitive de contenție, în funcție de preferințele și stilul lor de viață: detașabile și fixe. Fiecare opțiune oferă beneficii semnificative, iar utilizarea consecventă ajută la prevenirea mișcării dinților.

1. Aparate de contenție detașabile (gutiere de contenție)

Bărbat care poarta o gutieră
Aparatele de contenție detașabile pot fi puse și scoase oricând.

Sunt dispozitive mici care se adaptează perfect la dinții pacienților. Sunt preferate de pacienți deoarece sunt foarte ușor de pus sau scos în funcție de nevoi (mâncat, vorbit, periaj, folosirea aței dentare, etc.).

În cadrul acestei categorii există două tipuri de retainere. Primul tip este Hawley și este alcătuit dintr-un fir metalic atașat de o arcada acrilică care îmbracă dinții. Este vizibil doar în cazul zâmbetului. Potrivit unor studii, ratele sale de eșec sunt foarte scăzute, dar este un dispozitiv care poate provoca jenă și disconfort în timpul vorbirii.

Pacienții pot recurge și la retainerul Essix. Este fabricat din PVC și nu afectează aspectul la fel de mult ca retainerul Hawley. Cu toate acestea, se poate rupe și zgâria mai ușor.

2. Dispozitive fixe

Aparatele de contenție cu fir
Aparatele de contenție fixe sunt mai discrete și rămân ascunse atunci când zâmbiți.

Spre deosebire de cele detașabile, care pot fi îndepărtate la nevoie, dispozitivele de contenție fixe sunt imobile și sunt atașate de dinți cu un adeziv special. Sunt metalice și realizate la comandă. Sunt insesizabile în cazul râsului/vorbitului și nu provoacă probleme atunci când pacientul mănâncă.

Aceste aparate, numite și fire de contenție, necesita întreținere minimă. Trebuie doar ca pacientul să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să folosească ață dentară după fiecare masă. Întrucât aceste dispozitive se poartă câțiva ani la rând, igiena bucală este esențială pentru a evita acumularea de tartru.

Avantajele aparatelor de contenție fixe

Pentru a menține poziția corectă a dinților, utilizarea retainerelor este esențială. Este singura modalitate de a garanta menținerea rezultatelor tratamentului. Dacă nu doriți să scoateți și să puneți zilnic un dispozitiv detașabil, optați pentru unul fix.

Acestea sunt principalele avantaje ale utilizării dispozitivelor de contenție fixe:

  • Păstrează armonia dentară. Fără îndoială, cel mai mare beneficiu este acela de a menține rezultatele tratamentelor ortodontice în timp.
  • Raport calitate-preț excelent. Deși dispozitivele detașabile pot fi mai ieftine, acestea sunt de o calitate inferioară și trebuie înlocuite în mod regulat. Achiziționarea unui retainer fix este o investiție pentru viitor.
  • Sunt confortabile. Când vinde vorba despre imperceptibilitate și confort, dispozitivele fixe nu vor irita gingiile, obrajii sau cerul gurii. După două zile de utilizare, se vor simți doar la atingerea cu limba.
  • Zâmbet fără teamă. Dispozitivele de fixe sunt perfecte pentru adulții și adolescenții care doresc să râdă fără teamă și să se bucure de libertatea de a-și etala dinții. Fiind făcute pe comandă, sunt foarte discrete și sunt invizibile.
  • Curățare ușoară. Pentru a preveni acumularea tartrului și a plăcii, este esențial să urmați o rutină zilnică de igienă dentară. În plus, mergeți regulat la medicul dentist.

După ortodonție, aparatele de contenție sunt cei mai buni aliați

Acum că știți ce sunt retainerele dentare, ce tipuri există și care sunt principalele beneficii ale acestora, este timpul să vă gândiți să le folosiți la finalul tratamentelor ortodontice. Indiferent de modelul ales, cel mai bine este să mergeți la un centru de sănătate cu experiență, care să vă ofere zâmbetul la care ați visat mereu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jedliński M, Grocholewicz K, Mazur M, Janiszewska-Olszowska J. (2021). What causes failure of fixed orthodontic retention? – systematic review and meta-analysis of clinical studies. Head Face Med. 2021 Jul 24;17(1):32. doi: 10.1186/s13005-021-00281-3. PMID: 34301280; PMCID: PMC8306281.
  • Kalha AS. (2016). Orthodontic retention to have and to hold. Evid Based Dent. 2016 Dec;17(4):105-106. doi: 10.1038/sj.ebd.6401200. PMID: 27980334.
  • Madurantakam P, Kumar S. (2017). Fixed and removable orthodontic retainers and periodontal health. Evid Based Dent. 2017 Dec 22;18(4):103-104. doi: 10.1038/sj.ebd.6401267. PMID: 29269822.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.